zikav

Zika si microcefalia, un mit spulberat: pesticidele sunt de vină

Un raport întocmit de un grup de doctori din Argentina pune la îndoială teoria potrivit căreia virusul Zika din Brazilia ar fi cauza creşterii numărului de nou-născuţi cu microcefalie.

Legătura între răspândirea virusului Zika şi creşterea ratei de nou-născuţi cu microcefalie, adică bebeluşi ce se nasc cu un cap anormal de mic şi sunt predispuşi la tulburări neurologice, a fost făcută de Ministerul brazilian al Sănătăţii, relatează Sputnik.

Totuşi, conform unui raport al organizaţiei Physicians in the Crop-Sprayed Towns (PCST), este vorba de o coincidenţă. În realitate, scriu medicii de la PCST, epidemia de microcefalie este cauzată de un larvicid toxic introdus în sistemul de alimentare cu apă din Brazilia. Produsul chimic, Pyriproxyfen, a fost folosit în 2014 în cadrul unui program implementat de Guvernul federal brazilian pentru eradicarea ţânţarilor purtători de boli.

„Malformaţiile găsite în mii de copii ai unor femei însărcinate din zone în care statul brazilian a adăugat Pyriproxyfen în apa potabilă nu sunt o coincidenţă“, subliniază PCST.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

De exemplu, Ministerul brazilian al Sănătăţii a introdus Pyriproxyfen în rezervoare din statul Pernambuco, în estul Braziliei, o regiune de proliferare a ţânţarilor Aedes aegypti, cunoscuţi ca purtători de virusul Zika. Tot în această regiune a fost constatat primul caz de microcefalie.

Potrivit Washington Post, după examinarea a 732 din cele 4.180 de cazuri de microcefalie înregistrate până în ianuarie s-a constatat că puţin peste jumătate dintre acestea sunt legate de virusul Zika. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat de asemenea să nu fie făcută nicio legătură între răspândirea virusului Zika şi epidemia de microcefalie.

Pyriproxyfen, un inhibitor de creştere al larvelor de ţânţari, este produs de Sumitomo Chemical, o companie japoneză parteneră cu gigantul agrochimic american Monsanto.

Guvernul statului Rio Grande do Sul, în sudul Braziliei, a suspendat utilizarea acestui larvicid. Însă Ministerul brazilian al Sănătăţii a respins posibilitatea ca un pesticid să fie responsabil de creşterea cazurilor de microcefalie. „Nu există nici un studiu epidemiologic care să dovedească o legătură între utilizarea Pyriproxyfen-ului şi microcefalie“, a precizat ministerul, citat de agenţia DPA. Ministerul brazilian a dat asigurări că au fost utilizate numai larvicidele recomandate de OMS, notează Agerpres.

Sursa: adevarul.ro

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns