„Yellowstone european”, în Munții Făgăraș

Guvernul a aprobat iniţierea procedurilor privind înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Făgăraş, a anunţat ministrul Mediului, Cristina Palmer, estimându-se ca proiectul să se încheie în 2020, iar Guvernul invită ONG-urile de mediu să se implice, pe bază de voluntariat, în acest proiect, care ar putea deveni un „Yellowstone european”.

Actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc naţional, care se vor derula în perioada octombrie 2016 – 2020. Totodată, în acest scop, va fi creat un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, responsabil cu activităţile de analiză, aprobare şi planificare, scrie News.ro.

Vârful Arpașul Mic, Munții Făgăraș

Vârful Arpașul Mic, Munții Făgăraș

Ministerul Mediului va iniţia o ofertă de colaborare pe bază de voluntariat public privat adresată organizaţiilor de mediu care doresc să sprijine pe termen lung constituirea parcului naţional, autorităţilor statului şi celor locale din zona viitorului parc.

urs

Munţii Făgăraş constituie cel mai reprezentativ şi mai valoros sector al lanţului Carpatic, acoperind o suprafaţă de aprox. 2000 km2, iar noul statut ar reprezenta o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea economică durabilă la nivel local care să susţină comunităţile şi mediul. Mai mult, prin declararea masivului muntos ca arie naturală protejată, se va asigura conservarea şi punerea sub protecţie a unui capital natural extraordinar de bogat ce trebuie bine gospodărit în prezent pentru a fi lăsat moştenire generaţiilor viitoare.

Parcul Naţional Munţii Făgăraş va constitui cel mai important rezervor de biodiversitate din Munţii Carpaţi cu 27 de tipuri de habitate naturale, 6 specii de mamifere, 3 de amfibieni, 4 de peşti, 13 de nevertebrate şi 66 de plante endemice, toate de interes european, rezervor de apă curată cu debit constant şi cel mai mare bazin forestier al României.

Capra neagra Muntii Fagaras

Capra neagra Muntii Fagaras

Sub raportul suprafaţă/bogăţia biodiversităţii, această arie va deveni un veritabil „Yellowstone European”, potrivit Guvernului.

Sursa: digi24

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns