Vulcanul indonezian care erupe “lavă albastră”! (video)

Vulcanul Kawah Ljen, situat în Banyuwangi, în Java de Est, Indonezia, erupe o lavă care, pe timp de noapte, apare de culoare albastră.

Imaginile acestui spectacol unic al vulcanului au fost oferite de către francezii Olivier Grunewald şi Régis Étienne, doi artişti pasionaţi de vulcanologie, care, înarmaţi cu măşti de gaze şi echipamente tehnologice sofisticate au petrecut 30 de nopţi pe pantele vulcanului, fotografiind şi realizând videoclipuri extraordinare ale “lavei albastre”.

Dar care este secretul “lavei albastre”?

De fapt, vulcanul emite, împreună cu lava, vapori de sulf a căror temperatură ajunge până la 500° C, făcând ca aerul din jur să fie irespirabil şi toxic. În contact cu aerul, gazele emanate ard, formând flăcări de culoare albastră ce ajung până la o înălţime de 4 metri.

Dar o parte din gaz se condensează în sulf lichid, care curge de-a lungul pereţilor laterali ai vulcanului, dând naştere unui adevărat spectacol al naturii: astfel, lava este de culoare roşie în timpul zilei, iar noaptea de culoare albastră, ceva asemănător alternanţei de lumină şi întuneric.

“Acest flux de culoare neobişnuită pentru un vulcan, desigur, nu este lavă, aşa cum a fost raportat, din păcate, în mod incorect, de multe site-uri web”, a declarat Olivier Grunewald pentru National Geographic. “Lumina albastră este, de fapt, rezultatul arderii gazelor sulfuroase”, explică fotograful.

Un adevărat spectacol al naturii şi un fenomen rar pe care îl puteţi urmări în acest videoclip!

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns