Vizitează punctele extreme ale Europei

Europa este un continent pe cât de mare pe atât de variat, iar uneori granițele sale nu sunt bine delimitate. Cu toate astea, punctele sale extreme sunt destinații ce merită vizitate, nu doar pentru a înțelege mai bine geografia bătrânului continent, ci și pentru a descoperi cât de divers este acesta. Așadar, hai cu noi într-o călătorie prin punctele extreme ale Europei!

Cel mai nordic punct din Europa: Insula Rossøya, Norvegia

Insula_Rossoya

Bineînțeles că cel mai nordic punct al Europei nu este prea călduros! De fapt, unii geografi consideră Capul Fligely de pe insula Franz Josef, din Rusia, drept cel mai nordic punct al bătrânului continent, dar locația sa în apropiere de granița slab delimitată cu Asia a dat naștere la controverse. Insula Rossøya din Norvegia, chiar dacă se află la puțin peste 1.000 de kilometri de Polul Nord, este o insulă verde datorită unei specii de plante care trăiește în acest mediu rece. Deși nu sunt prea multe de făcut pe această insulă, Rossøya are o mulțime de specii de păsări, dar și urși polari care ajung pe insulă în timpul iernii, când apa este înghețată, insula fiind un adevărat paradis pentru iubitorii de animale.

Cel mai sudic punct din Europa: Insula Gavdos, Grecia

Insula_Gavdos

Insula Gavdos este cel mai puțin contestat punct extrem al Europei. Insula din sudul Greciei se află la 50 de kilometri de Creta, dar aici timpul pare să se fi oprit la mijlocul secolului trecut. Puținii oameni care trăiesc peinsula Gavdos nu fac decât să se bucure de natura superbă și sălbatică a insulei, iar puținele legături cu lumea modernă, în special feriboturile, nu sunt nici ele prea eficiente. Totuși, dacă îți dorești să îți petreci câteva zile la capătul lumii, neîntrerupt de grijile de zi cu zi, atunci Gavdos este destinația ideală. Atenție, însă! Pe insulă nu sunt hoteluri, doar câteva apartamente de închiriat. De aceea, majoritatea turiștilor care se aventurează în acest colț al Europei preferă să doarmă pe plajă, în cort sau direct sub cerul liber.

Cel mai estic punct din Europa: Capul Flissingsk, Rusia

Capul_Flissingsk

O mică bucată de pământ în vârful insulei Severny din nordul Rusiei este considerat cel mai estic punct al Europei. Descoperit în secolul al XVI-lea de exploratorii olandezi, Capul Flissingsk nu are prea multe obiective turistice, excepție făcând peisajul arctic și ghețarii impunători. Dacă ești pasionat de expediții în zone dificile, atunci Capul Flissingsk este cu siguranță o provocare. Odată ajuns la capătul pământului, explorează și Parcul Național Arctic Rusesc din nordul insulei Severny. Aici vei fi întâmpinat de o mulțime de păsări și animale polare, dar și de peisaje superbe neatinse de om.

Cel mai vestic punct din Europa: Insula Monchique, Portugalia

Insula_Monchique

În contrast cu Capul Flissingsk, cel mai vestic punct din Europa se află în mijlocul Oceanului Atlantic, îninsulele Azore din Portugalia. Micuța insulă Monchique este considerată cel mai vestic punct de pe bătrânul continent și este un adevărat paradis natural cu o biodiversitate bogată. Peste 90 de specii de plante și animale se înghesuie pe această mică bucată de pământ, iar apele adânci din jurul insulei sunt perfecte pentru scufundări.

Cel mai înalt punct din Europa: Mont Blanc

ETE11_AVR16_ChM004

Mont Blanc, cel mai înalt punct din Europa, este și unul dintre cele mai faimoase vârfuri montane. Aflat la granița între Franța și Italia, acest masiv muntos are o înălțime de 4.808 metri, fiind cunoscut și sub numele de “La Damme Blanche” (Doamna Albă). Acest masiv este o destinație îndrăgită pentru cei pasionați de alpinism sau alte sporturi de iarnă, din moment ce Mont Blanc este acoperit cu zăpadă tot timpul anului.

Cel mai jos punct din Europa: malul Mării Caspice

malul_Mrii_Caspice

La popul opus al masivului Mont Blanc se află coasta Mării Caspice din Rusia, ce se află la 28 de metri sub nivelul mării. Marea Caspică este, de fapt, cel mai mare lac de pe Pământ, cu apă salină, dar a fost denumită “mare” datorită suprafeței sale vaste. Marea Caspică delimitează Europa de Asia. Nu mai puțin de 130 de râuri se varsă în apele sale formând trei delte la gurile de vărsare. Țărmul Mării Caspice are o lungime de aproape 7.000 de kilometri și este în mare parte format din zone mlăștinoase, cu dune de nisip și zone complet pustii.

Sursa: ghiduri-turistice.info

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns