Un tânăr din Satu Mare a adunat acasă 170 de plante carnivore

O grădină botanică formată numai din plante carnivore – este realizarea unui tânăr din Satu Mare, care a adunat în propria gospodărie peste 170 de astfel de exemplare. A reușit performanța în numai doi ani, împins de dorința de a afla cum acționează plantele carnivore. Colecția sa le depășește, numeric, pe cele ale unor parcuri dendrologice cunoscute precum cele din Cluj-Napoca ori Jibou. 

plante1

Din cele 535 de specii de plante carnivore care se cunosc în flora de pe Mapamond, în România se găsesc doar 10 specii, care aparţin genurilor Drosera, Aldrovanda, Pinguicula şi Utricularia. Cinci dintre aceste specii le putem întâlni la Pişcolt, o comună  aflată la 12 km de  municipiul Carei. Aici, Adrian Danciu, un iubitor  al acestor specii rare  a terminat de construit o mică seră care  adăposteşte  frumoasele şi interesantele exemplare de plante carnivore. Dar nu numai.

danciu

“Întotdeauna mi-au plăcut florile. Ştiu că sună ciudat. Dar cele care mi-au plăcut cel mai mult au fost cele carnivore. Primele exemplare le-am primit cadou chiar de la iubita mea. Aşa am început colecţia,” a declarat Adrian Danciu.

Asta a fost acum doi ani de zile. De atunci, colecţia unică de plante carnviore din Satu Mare a crescut considerabil. Cele câteva exemplare primite în dar s-au transformat în câteva sute. Opt specii şi douăzeci de subspecii, alături de peste 20 de hibrizi şi-au găsit loc în grădina de ciudăţenii a lui Adi. Recunoaşte că e o pasiune care îi consumă mult timp, mai ales că mereu îşi doreşte exemplare noi.

plante-carnivore

Achiziţionarea nu este deloc una facilă, spune colecţionarul. “Au fost şi florării care au adus astfel de plante dar multe au rămas cu ele pe stoc pentru că lumea nu este obişnuită cu ele. De cele mai multe ori trebuie să le comand înainte de la florării sau caut pe internet. În străinătate nu mai sunt chiar aşa de ciudate. La noi încă da, pentru că lumea nu le cunoaşte. Asta deşi sunt plante carnivore care cresc şi la noi în ţară,” spune Adrian Danciu.

Plantele carnivore trăiesc în regiunile subtropicale şi tropicale deci sunt amatoare de căldură şi umiditate. Temperatura trebuie să fie între 30 şi 40 de grade iar umiditatea, mare. Iar pentru că colecţia sa a crescut, grădina lui Adi s-a transformat. Ajutat de tatăl său, tânărul şi-a construit o seră care să găzduiască plantele sale de suflet.

piscolt-plante-carnivore11

Sunt oameni care chiar şi acum consideră ciudată pasiunea lui Adrian dar el ştie că plantele sale nu sunt cu mult mai diferite decât cele ornamentale. Colecţia unică de plante carnviore din Satu Mare poate fi şi înfricoşătoare pentru unii. Chiar Adi recunoaşte că i-a luat ceva timp să se obişnuiască cu zumzetul făcut de insecte atunci când sunt “prinse” de flori.

Nu cred că este mai ciudat decât a creşte, să zicem, o orhidee, care este şi ea o plantă ce provine din alte regiuni. Recunosc, în primele seri când intram cu lanterna în seră şi mă uitam la plante, zgomotul făcut de muştele prinse de flori a fost ceva ciudat. Acum m-am obişnuit,” spune Adi.

Ceea ce nu este înţeles despre plantele carnivore este că ele nu mănâncă efectiv animale. Plantele carnivore îşi iau o parte, sau majoritate nutrienţilor din consumul de insecte şi protozoare dar nu şi energia. Pentru asta au nevoie, la fel ca orice altă plantă, de apă şi lumină.  Plantele s-au adaptat să trăiască în locuri în care pământul este sărac în nutrienţi. Acesta este motivul pentru care au nevoie, în principal de insecte şi alte artropode.

pl2

Fie că se folosesc de tentacule sau de substanţe chimice secretate pentru a atrage şi a prinde în capcană insectele, captura va fi dizolvată într-un acid similar cu cel gastric. Informaţiile despre plantele carnivore sunt în continuare puţine în literatura de specialitate românească aşa că Adi, pentru a şti cum să aibă grijă de micile sale bijuterii, a fost nevoit să apeleze la sursele din străinătate.

Nou în branşa colecţionarilor de plante carnivore, Adrian Danciu participă la expozitii în tară şi în Ungaria unde a întâlnit alti pasionaţi din domeniu. Varietatea  exemplarelor  sale  le depăşesc ca număr pe cele ale unor Grădini botanice cum ar fi cele din Jibou sau Cluj , fapt de care tânărul pişcoltean este deosebit de încântat.

Roua cerului, Red Dragon  şi Floarea  de Colţ, vedetele serei din Pişcolt

Roua Cerului,  denumită ştiintific Drosera rotundifolia, este  una din puţinele plante carnivore ce pot fi întâlnite şi în România.În folclor, Roua Cerului este una din plantele  denumită şi  Iarba Fierului deoarece se crede  că are puterea de a desface orice lacăt. Ca tratament naturist se utilizează la prepararea ceaiului împotriva tusei, în amestec cu cimbru şi coacaze. Substanţele conţinute de drosera au rol antibiotic. Roua Cerului poate fi întâlnită si în satul Peşteana, de lângă Haţeg, unde creşte de peste 11.000 de ani, potrivit specialiştilor.

Roua Cerului

roua-cerului-piscolt

Tot din categoria plantelor carnivore Adrian ne prezintă  un exemplar de Red Dragon din familia Dionaea

Red Dragon

red-dragon-piscolt

Floarea de Colţ, o  specie protejată  din România.

Floarea de Colţ

floare-de-colt

Creşterea şi îngrijirea plantelor carnivore nu este singura pasiune a lui Adrian. Serile cu cer senin, Adrian preferă să le petreacă în natură, studiind prin telescopul său, planetele şi galaxiile care ne înconjoară. Iar când mai are ceva timp liber, Adi porneşte la pescuit. În prezent, acesta  urmează  cursurile postliceale sanitare, specializarea asistent farmacist.

Sursa: voceatransilvaniei.robuletindecarei.ro

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns