Un scafandru canadian spune ca a gasit “bomba pierduta” de americani in anii ’50

Marina canadiana va merge pe coasta provinciei British Columbia pentru a investiga informatiile potrivit carora un scafandru a dat peste “bomba nucleara pierduta”, bomba Mark IV ce a fost data disparuta dupa ce un avion american B-36 s-a prabusit in regiune in timpul Razboiului Rece, scrie The Guardian.

Scafandrul Sean Smyrichinsly isi incheia ziua de scufundari langa Haida Gwaii, un arhipelag la 80 kilometri vest de coasta British Columbia cand a dat peste ceea ce ar putea fi ramasitele primei “broken arrow” cunoscute. “Broken arrow” (sageata rupta) este codul folosit pentru accidente ce implica arme nucleare americane.

Smyrichinsly a spus mai intai echipajului sau ca a gasit un OZN, iar apoi a desenat ceea ce a vazut pe un servetel si s-a apucat sa intrebe oamenii privind obiectul misterios.

“Nimeni nu l-a mai vazut sau nu a mai auzit de el. Nimeni nu facea scufundari acolo pana acum”, a declarat el pentru Vancouver Sun. “Apoi un batran a spus: “Aha, s-ar putea sa fi gasit acea bomba’”, a povestit el.

Este o referire facuta la Mark IV, o bomba nucleara de 3 metri lungime si care cantareste circa cinci tone care a fost data disparuta in Pacific in timpul unui zbor de antrenament al unui B-36 ce a avut loc pe 13 februarie 1950.

Potrivit unui muzeu canadian al aviatiei , bombardierul a decolat de pe o baza aeriana din Alaska pentru o misiune ce includea simularea unei lansari asupra San Francisco, iar in timpul zborului trei dintre cele sase motoare au luat foc.  Echipajul a fost nevoit sa abandoneze bombardierul, dar raportul fortelor aeriene americane afirma ca mai intai au aruncat bomba in Pacific.

Armata americana a sustinut ca bomba pierduta era de antrenament si era incarcata cu plumb, nu cu plutoniul necesar unei explozii nucleare.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns