Un bărbat readuce la viaţă un sat românesc părăsit, în care a copilărit.

Satul Rachiş din Alba, parte componentă a comunei Mirăslau, are în prezent, oficial, doar doi locuitori. Unul dintre aceştia este Iulian Docea, de 40 de ani, care, după 15 ani de muncă în străinătate, s-a hotărât să investească banii câştigaţi în readucerea la viaţă a satului în care a copilărit.
Satul Rachiş poate fi dat exemplu pentru rezultatul politicii Partidului Comunist Român în ceea ce priveşte industrializarea şi strămutarea populaţiei. La această oră, cine doreşte să facă o vizită în Rachiş trebuie să se pregătească sufleteşte pentru şocuri majore. Multe case sunt dărâmate, altele au scânduri bătute la ferestre şi uşi, acoperişuri căzute.
Uliţele, care acum 20 de ani mai erau călcate de aproximativ 200 de persoane, sunt pustii. Atunci mai erau locuite 70 sau 80 de case. După mai mult de 750 de ani de atestare, satul urma să se ”stingă”, încet şi sigur. Aceste ”planuri” ale naturii au fost date peste cap de dorinţa şi hotărârea unui fost locuitor al Rachişului.
După ce a trăit 15 ani peste hotare, Iulian Docea s-a reîntors acasă şi s-a hotărât să readucă la viaţă locul în care a copilărit. Bărbatul de 40 de ani a cumpărat şi refăcut opt case ţărăneşti şi vrea să-i atragă şi pe alţii să se mute acolo, în mijlocul naturii. ”Satul era în mare parte o ruină, erau doar câteva ziduri în picioare, fără garduri, fără porţi. Nu mai locuia nimeni aici permanent. M-au chemat locurile copilăriei. Casele arătau cam într-o stare jalnică, se lua ţigla de pe acoperişuri. Eu şi încă unul mai avem buletin cu domiciliul în sat”, spune Iulian Docea.
Acesta a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. Până acum, a reuşit să refacă opt case în stil tradiţional, una dintre acestea fiind cea a bunicii lui. La toate casele pe care le renovează păstrează pe cât se poate elementele tradiţionale din trecut. ”Când sunt aici mă detaşez total de tot ce înseamnă civilizaţie, probleme, stres, uit noţiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decât să-mi regăsesc locurile unde am copilărit cândva”, astfel explică acesta decizia de a reduce la viaţă satul bunicilor său.
În această vară, Iulian a locuit într-una dintre casele salvate, împreună cu soţia şi cele două fiice. “Locul în sine are un aer aparte, îţi dă linişte, îţi dă pace, îţi dă bucuria de a te trezi dimineaţă. Nu am mai trăit asta de mult, cel puţin nu în civilizaţie”, afirmă el. Familia Docea speră să atragă cât mai mulţi vizitatori în zonă. Sunt hotărâţi să ofere cazare gratuită pentru cei care doresc să trăiască în mijlocul naturii. De asemenea, au înfiinţat şi un ”wild ranch”, o fermă de cai prin intermediul căreia să atragă turiştii. Va fi o zonă de agrement cu spaţii de cazare pentru turişti.


Iulian Docea a reuşit să construiască şi o biserică în sat. A ridcat-o în memoria şi cinstea bunicilor săi, exact pe locul unde bunicul să obişunia să se odihnească sau să ”bată” coasa. ”Am simţit că trebuie să fac acest lucru pentru cei care mi-au îndrumat paşii şi m-au învăţat multe lucruri în viaţă. Vreau să las ceva în urma mea şi mail ales în amintirea lor”, afirmă Iulian. Acesta speră ca biserică să fie finalizată îna cest an. Dezvoltarea proiectului demarat de Iulian Docea depinde, însă, de modernizarea drumului de acces, lung de 8,3 kilometri care ”leagă” satul de localitatea Lopadea Veche, până unde există un drum asfaltat. Primarul din Mirăslău, Liviu Gigel Alexandru, afirmă că administraţia locală va moderniza drumul comunal în 2018, urmând să investească peste 7 milioane de lei, bani care provind în mare parte din fonduri europene.
Localitatea Rachiş se află situată într-o depresiune la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, formată de pârâul care o străbate între dealuri împădurite şi care îi poartă numele, în apropiere de rezervaţiile naturale „Cheile Vălişoarei”, „Cheile Plaiului” şi „Cheile Siloşului”. Zona este spectaculoasă şi poate fi bază de plecare pe traseele turistice care străbat Munţii Trascăului înspre Cetatea Colţeşti, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Poarta Zmeilor, Piatra Secuiului şi la mică distanţă de binecunoscutele „Găvane”, adevărate piscine săpate de ape în stâncă. Locul este unul sălbatic, dovadă fiind faptul că în această vară un urs a ucis un ponei şi a rănit grav un cal din herghelia lui Iulian.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns