Un artist britanic trebuie sa dovedeasca in instanta ca nu este autorul unei picturi

Un celebru pictor britanic trebuie sa dovedeasca intr-un tribunal american ca nu a pictat o lucrare, acesta fiind, probabil, unul dintre cele mai ciudate procese din istoria artei moderne, scrie AFP.

Robert Fletcher, un fost gardian intr-o inchisoare canadiana, sustine ca detine o pictura realizata de Peter Doig, un artist britanic de renume international, ale carui lucrari de arta contemporana se vand pentru cateva milioane de dolari. Insa acesta din urma neaga orice legatura cu tabloul. Asa s-a ajuns ca unui tribunal din Illinois sa ii revina datoria de a decide daca este vorba despre o inselatorie sau daca artistul incearca sa ascunda un episod intunecat din trecutul sau. Procesul ar urma sa se incheie vineri.

4004

Peter Doig

Robert Fleicher, care l-a dat in judecata pe pictor in 2013, sustine ca a pierdut numeroase ocazii de a vinde tabloul la un pret mare si cere despagubiri, precum si o recunoastere a autenticitatii lucrarii. Pictura, care prezinta un peisaj, ar putea valora milioane de dolari daca este semnata de Peter Doig, fata de zeci de mii de dolari daca paternitatea sa este pusa in discutie (foto mai jos).

1098

Pictura al carui autor se disputa

Fostul gardian, iesit la pensie, sustine ca cei doi s-au intalnit in Canada in 1976, iar, la acea data, a achizitionat lucrarea pentru suma modica de 100 de dolari de la artistul al carui nume este semnat pe panza respectiva “Doige”, in loc de “Doig”. Acea vocala in plus a adus acest subiect in fata tribunalului din Chicago si a agitat mica lume a artei contemporane.

“Detaliile acestui caz sunt neobisnuite”, a recunoscut Matthew Biro, profesor de arta moderna la Universitatea din Michigan. “Procesul ar putea crea un precedent. Daca Doig pierde acest proces, ce ii va impiedica pe alti colectonari sa creada ca au gasit un tablou de mare valoare  si sa dea in judecata artistul?”, spune profesorul de arta.

Potrivit avocatilor lui Fletcher, expertii au gasit asemanari intre lucrarea lui Doige si cele ale cunoscutului Peter Doig. “Nu exista nicio urma de indoiala ca pictura contestata a fost realizata de mainile lui Doig”, spune Peter Bartlow, reprezentantul unei galerii din Chicago, intr-un raport inaintat curtii.

Bartlow, care s-a alaturat plangerii, sustine ca analiza sa este bazata pe “mai multe forme idiosincrasice” care pot fi atribuite picturilor lui Doig, precum “culoarea si textura picturii”. In urma cu cativa ani, Fletcher i-a cerut lui Bartlow sa il ajute sa vanda tabloul prin licitatie, o tranzactie din care acesta din urma ar fi primit un procent in cazul in care autenticitatea era dovedita.

Acum acestia ii cer pictorului sa spuna unde s-a aflat intre 1976-1978, perioada in care a fost cumparat tabloul. Artistul nu a putut funiza dovezile solicitate.

Fostul gardian sustine ca a intalnit un individ pe nume Peter Doige, iar acesta era eliberat conditionat dupa ce facuse inchisoare pentru posesie de LSD. Avocatii lui Robert Fletcher au insinuat ca Peter Doig refuza sa recunoasca lucrarea de teama de a dezvalui un trecut tumultuos legat de droguri si inchisoare. Acuzarea a subliniat asemanarile dintre acel Peter Doige pe care l-a cunoscut Robert Fletcher si Peter Doig. Spre exemplu, Doige si Doig s-au aflat in Canada in acelasi timp, iar Peter Doig a recunoscut deja ca a luat LSD, au scris avocatii lui Fletcher in documentele instantei. “Trei picturi celebre ale lui Doig, ‘Windowpane’, ‘Blotter’ si ‘Orange Sunshine’ fac trimitere la varietatile de LSD” (foto mai jos), a continuat avocatul William Zieske.

La randul sau, Doig da asigurari ca nu l-a vazut niciodata pe Robert Fletcher si ca nu a facut niciodata inchisoare in Canada. Avocatii sai afirma ca politia nu detine date despre presupsa sa pedeapsa cu inchisoare in Canada. Acestia au descoperit insa un canadian pe nume Peter Doige, decedat in 2012, care a fost inchis in anii ’70 si care picta. Ei au prezentat instantei un act de identitate care a apartinut barbatului decedat. Barbatul, vizibil intr-o poza din anii ’70 prezinta o asemanare stranie cu Peter Doig.

Judecatorul din Illinois ar putea lua vineri o decizie in acest caz.

“Swamped”, 1990, o lucrare a pictorului vanduta cu 25 milioane de $ (Sursa: christies.com )

10DOIGJP4SUB-master675

Blotter, 1993 (Sursa: artsy.net)

blotter Peter Doig

                                                                                                                                                                                        Orange Sunshine, 1995-1996 (Sursa: saatchigallery.com )

peter_doig_5

WindowPane, 1997 (Sursa: galeriemax.com )

PETER-DOIG-WINDOW-PANE

Sursa: hotnews.ro, the guardian.com

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns