Traditional romanesc in Bruxelles

În nordul Bruxelles-ului, în cartierul Schaerbeek, ajungi, la un moment dat, pe strada Avenue de la Reine. Şi dacă eşti român, o să te bucuri. Acolo, te întâmpină Bunicuţa, cu tricolorul la vedere şi cu vitrinele pline de bunătăţi. Iar dacă eşti într-o vizită mai lungă în Bruxelles, poate faci un popas şi la Place de la Brouckere, iar pe o străduţă la dreapta, mai ai o surpriză. Două restaurante româneşti cu mâncare tradiţională, unde sarmalele, micii şi papanaşii sunt la ordinea zilei. „De dorul produselor de acasă”, Silvia şi Daniel au deschis primul magazin românesc din Belgia, „La Bunicuţa”, iar Carmen şi Sorin s-au avântat cu primul restaurant tradiţional, „Restauration Roumaine”.

În Bruxelles poţi găsi aproape orice. Iar de aproape un deceniu, poţi găsi inclusiv produse tradiţionale româneşti şi restaurante cu mâncare ca la mama acasă. Clienţii sunt mai mult decât încântaţi, iar numărul lor este în creştere. Nu doar românii frecventează astfel de locuri, ci şi străinii. Iar produsele lor preferate sunt, aproape inevitabil, sarmalele şi pufuleţii româneşti. Pentru produse româneşti, în cartierul Schaerbeek, există „La Bunicuţa”, iar pentru o porţie de sarmale, de mici sau de papanaşi, pe strada Gretry aveţi două opţiuni: „Restauration Roumaine” şi „Rustic”.

1939989_770955242952212_3569212582499450978_o

Primul magazin românesc, în adevăratul sens al cuvântului, din Belgia, s-a deschis în 2007, pe strada Avenue de la Reine. Doamna Silvia, aşa cum îi spune lumea, lucra ca menajeră, iar domnul Daniel, în construcţii. Cei doi, care locuiau deja de trei ani în Belgia, duceau dorul produselor de acasă, aşa că s-au hotărât să facă ceea ce părea aproape imposibil la vremea respectivă: să-şi deschidă o afacere în Bruxelles. Silvia şi Daniel nu sunt un cuplu în viaţa personală, dar în afaceri fac un cuplu greu de egalat.

Ne lipseau produsele româneşti, le primeam de acasă, cu autocarul. Aşa că ne-am gândit că dacă noi ducem lipsa acestor produse, cu siguranţă sunt mult mai mulţi care simt asta. Şi atunci am deschis acest magazin. A fost greu la început, investiţii, căutarea unui spaţiu de închiriat care să fie într-o zonă aproape de mijloacele de transport în comun”, a povestit Daniel Ianoş, unul dintre cei doi asociaţi.

                                                                                       Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Clienţii nu au venit imediat. Timp de câteva luni, Silvia Olari şi Daniel Ianoş au împărţit flyere la biserica românească din Bruxelles pentru a se face cunoscuţi. Acum însă, clienţii au devenit fideli, iar străinii le trec pragul în fiecare zi.

Nu ne putem plânge, inclusiv clienţi fideli, şi români, polonezi şi bulgari, care cumpără slănină, afumături. Dar avem şi belgieni, care vin la noi pentru produsele naturale, precum ceaiurile, mierea de albine”, a adăugat Daniel.

Cum intri în magazin, observi că Silvia Olari şi Daniel Ianoş mai au un asociat: Bubu. Un bichon alb, cu capul cafeniu, stă liniştit la geam şi întâmpină clienţii.

Pe rafturile amenajate tradiţional, cu covrigi pe sfoară, legături de ceapă şi ştiuleţi de porumb, sunt orânduite tot felul de produse pe care le poţi găsi doar în România. De la gemuri şi borcane de compot, făcute în casă, până la cozonaci, cornuleţe, ciocolate Rom şi Făgăraş, covrigi de Buzău, plus vinuri româneşti.

Produsul preferat al străinilor nu l-am găsit pe rafturi. „Toţi vin şi cer pufuleţi, ei nu au aşa ceva. D-aia ni s-au şi terminat”, a explicat proprietarul „La Bunicuţa”.

20150603-172038

Iar satisfacţia lor nu se măsoară în bani. Ci în vorbe bune. „Satisfacţia e atunci când clientul îţi spune „Vă mulţumim că existaţi”. Şi se întâmplă des asta”, a conchis Daniel Ianoş.

Când Maramureşul ajunge-n Bruxelles

Pentru Carmen şi Sorin Pop, numărul 13 nu le-a purtat ghinion. Asta pentru că pe strada Gretry, tocmai numărul 13, au deschis, în urmă cu opt ani, restaurantul tradiţional „Restauration Roumaine”. Şi afacerea le-a mers atât de bine încât, în 2013, au mai deschis un restaurant, „Rustic”, pe aceeaşi stradă, la câţiva paşi de celebrul Grand Place. Astfel, două localuri micuţe, în care muzica românească, inclusiv populară, îi încântă pe clienţi.

„Bună ziua”, te salută, din uşă, Carmen Pop, luându-te aproape prin surprindere, în timp ce citeşti meniul direct de pe vitrina restaurantului „Rustic”.

Aşa aflăm că ea şi soţul său, Sorin Pop,  au reuşit să aducă Maramureşul în centrul Bruxelles-ului. „Merge foarte bine afacerea, nu vin doar români, sunt cam jumătate români, jumătate străini”, spune Carmen.

Deşi au luat-o de jos, ocupându-se chiar ei de renovarea celor două spaţii, astăzi echipa este formată din şapte oameni, toţi români.

După opt ani de muncă, multe satisfacţii materiale şi emoţionale, dar şi multe sacrificii, suntem mulţumiţi. An de an, numărul clienţilor a crescut, am încercat să îi facem pe clienţii noştri să se simtă ca acasă, iar pentru străini să fim o carte de vizită a României”, a mai spus ea. Şi pentru că „au simţit că au făcut treabă bună”, cel de-al doilea restaurant, „Rustic”, a venit aproape natural. „Veneau atât de mulţi clienţi la Restauration Roumaine, încât a fost nevoie să ne extindem”.

20150601-200931

Înăuntru, o imagine tipic românească. Ştergare, ulcioare, trăistuţe şi butelcuţe – toate aduse de acasă.

Iar cel mai bine vândut produs este, aproape inevitabil, porţia de sarmale în foi de varză murată, nu de Bruxelles. ”Am început cu foi de varză, a prins foarte bine şi nu am mai schimbat. Cele în foi de viţă nici nu se cer foarte mult. Mâncarea la noi e pe blaturi de lemn, e consistentă şi multă. Sarmalele în foi de viţă sunt mici, în stil franţuzesc, iar noi am preferat să mergem pe ideea asta, mai ales că românului îi place să-şi vadă farfuria plină”, a povestit Carmen.

La desert, papanaşii şi pandişpanul cu ciocolată şi nucă ocupă primele locuri în topul preferinţelor.

O porţie de mici costă 11 euro, sarmalele – 11,5 euro, la fel ca o tochitură moldovenească, iar papanaşii – 5,5 euro.

Pe lângă “Restauration Roumaine”, “Rustic” şi “La bunicuţa”, românii din Belgia se mai pot aproviziona cu produse de acasă şi de la Foodex, un magazin online cash&carry.

Sursa – gandul.info

Canale TV Romanesti

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns