Tigrul de Tasmania, animal disparut in 1936, va fi clonat

Despre ultimul tigru de Tasmania se stie ca a murit in captivitate, in 1936, la o gradina zoologica din Hobart (Australia). O echipa de cercetatori australieni a reusit sa faca rost de ADN-ul animalului, pregatindu-se acum sa il cloneze.

taz
Tigrul de Tasmania sau lupul marsupial, un animal cu conformatie de caine, coada lunga de pisica si dungi pe spinare, ar putea reveni la viata din esantioane de ADN datand din 1866 pastrate in alcool la Australian Museum. Directorul muzeului, Mike Archer, a descoperit esantionul acum aproape 15 ani si s-a gandit la clonare. Intrebarea “nu era daca o puteam face, ci cand”, a spus el.

In luna aprilie a acestui an au fost extrase esantioane de tesut cardiac, ficat, muschi si maduva osoasa si o echipa de biologi a inceput sa lucreze la descifrarea codului genetic al tigrului de Tasmania intr-un laborator din Sydney. Dupa ce se va incheia aceasta etapa, modelul genetic al tigrului va fi introdus in ovulul unei specii foarte apropiate, cum ar fi diavolul de Tasmania sau numbatul, pentru incubatie.

In lume se desfasoara multe proiecte de clonare a unor specii, insa cel al Australian Museum este singurul care dispune de esantioane de ADN de o asemenea calitate. Proiectul ar urma totusi sa dureze destul timp, 10-15 ani, potrivit lui Archer. Multi experti ii dau insa sanse de reusita de doar 50%.

tigru-tasmanian

Proiectul entuziasmeaza totusi comunitatea stiintifica, dar este si criticat, indeosebi de grupuri religioase care acuza oamenii de stiinta ca se joaca de-a Dumnezeu. Potrivit lor, “oamenii care au exterminat acest animal au crezut primii ca sunt Dumnezeu”.

 

Sursa: ziare.com

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns