Suma infima stransa pana acum pentru “Cumintenia Pamantului”. Ce primesc donatorii?

Doar 138 de mii de euro s-au strans pana acum pentru “Cumintenia Pamanatului”. Guvernul a anuntat luni ca donatorii, dar si urmasii lor, vor avea acces gratuit in muzeele in care va fi expusa sculptura lui Brancusi. 

Donatorii sunt 3.455 de persoane fizice si companii. Achizitia operei Cumintenia Pamantului se poate face doar printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor. Suma de 5 milioane de euro a fost alocata deja de Guvern pentru cumpararea operei si este nevoie ca 6 milioane de euro din donatii individuale de la cetateni si companii,  pana, cel tarziu, pe 30 septembrie 2016.

Cumintenia” va fi mutata de la muzeul Cotroceni in centrul Capitalei, ca sa poata fi admirata de cat mai multi oameni interesati sa doneze. “Este un test, daca romanii il vor pe Brancusi inapoi. Cumintenia Pamantului reprezinta sufletul neamului romanesc” a declarat premierul. “Toti cei care vor participa vor avea acces gratuit la vizitarea muzeului unde va fi prezenta statuia. Ei si urmasii lor“, a declarat Dan Suciu, purtator de cuvant al Guvernului.

Guvernul se angajeaza sa anunte periodic, pe 1 si 15 ale fiecarei luni, pana pe 30 septembrie, sumele stranse in cadrul subscriptiei publice.

“Cumintenia pamantului este una dintre cele mai mari si mai importante capodopere ale lui Brancusi. A fost creata intr-un moment de rascruce din viata artistului, la 1907-1908, cand a hotarat sa abandoneze mulajul si sa sculpteze direct in piatra, in lemn, in marmura. Spre deosebire de Sarutul, este o piesa unica, si, chiar si prin denumirea pe care i-a dat-o, un titlu intraductibil, face parte din sensibilitatea romaneasca. Ai impresia ca vine din epoci imemoriabile, dar marcheaza si un pas important spre modernitate. Brancusi e al meu si, sunt sigura, ca trebuie sa fie si al tuturor romanilor”, a declarat Doina Lemny, doctor in istoria artei, muzeograf-cercetator la Muzeul National de Arta Moderna, Centrul Pompidou din Paris.

abc

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Printre personalitatile care si-au aratat deja sprijinul pentru campania de subscriptie publica se regasesc:  Doina Lemny, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Cartarescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor GiurgiuFrancois Saint-Paul – ambasadorul Frantei, Razvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu si Cosmin Alexandru. De asemenea, in spotul publicitar isi declara sustinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Plesu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Pacurariu, Dragos Bucurenci, Parintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv si Virgil Stanescu.

Dupa ce mai multe opere ale lui Brancusi s-au vandut, in ultimii ani, catre proprietari privati sau colectii particulare, aceasta sculptura, reprezentativa pentru intreaga sa opera, este ultima pe care statul roman o mai poate recupera, in prezent, pentru a o putea face accesibila publicului larg si iubitorilor de arta.

Brancusi spunea despre opera “Cumintenia pamantului”: “… A fost incercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul aratator (incercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Caci mi-a fost prea mare spaima cand i-am ridicat valul… Femeia nu trebuie niciodata dezvaluita… Isis trebuie sa ramana acoperita sub cel putin unul din cele sapte valuri ale frumusetii sale, cel al misterului – care ii ofera si pretuirea si nemurirea. “Cumintenia pamantului” a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adanc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastra!”

“Cumintenia pamantului” este realizata in calcar crinoidal si, din informatiile de la primul posesor, se stie ca Brancusi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului – grotele Savonnieres. In prezent, “Cumintenia pamantului” este in proprietatea mostenitorilor arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera de arta de la Constantin Brancusi in anul 1911.

Donatiile se pot face, cu cardul, direct pe site-ul brancusiealmeu.ro, sau prin transfer bancar. Saptamana aceasta vor fi anuntate si numerele de telefon pentru donatii prin SMS.

Sursa: hotnews, stirileprotv

1-echipamentgratuit-1030x215

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns