SUA: Un disident republican a intrat în cursa pentru Casa Albă pentru a bloca drumul lui Trump

Republicanul Evan McMullin și-a anunțat luni candidatura la alegerile prezidențiale americane din luna noiembrie pentru a bloca drumul candidatului oficial al partidului, Donald Trump, care rămâne contestat de o parte a taberei conservatoare, relatează AFP.

“Niciodată nu este prea târziu pentru a face un bine”, a spus candidatul, necunoscut marelui public și fără o mare experiență politică, pe noul său site de campanie.

Acest fost ofițer CIA, în vârstă de 40 de ani, a fost până de curând un colaborator al grupului republican din Camera Reprezentanților. Un oficial al acestui grup a afirmat luni că McMullin nu mai este angajat.

“În acest an în care americanii și-au pierdut încrederea în candidații celor două mari tabere, este timpul ca o nouă generație de lideri să apară”, a scris Evan McMullin pe pagina sa de Facebook. “America merită mai mult decât ne oferă Donald Trump și Hillary Clinton”, a mai spus el.

Candidatura a fost, potrivit canalului ABC News, depusă de o organizație numită “Better for America”, finanțată de republicanii care se opun lui Donald Trump. Desemnarea lui Donald Trump candidat al Partidului Republican la funcţia de preşedinte al SUA a generat o serie de critici, inclusiv din partea unor lideri ai formaţiunii politice conservatoare.

Conform postului MSNBC, Evan McMullin iniţiază luni campania electorală. Însă, fără un buget de campanie care să rivalizeze cu zecile de milioane de dolari strânse în fiecare lună de echipele Clinton și Trump, această candidatură se adaugă sutelor de candidaturi populare depuse oficial la Comisia Federală Electorală. Ea este de asemenea tardivă în calendarul prezidențial.

Desi McMullin este obscur și nu va fi pe buletinul de vot peste tot, cu excepția cazului în care ar depune și ar câștigă o tonă de procese în statele în care termenul limită de depunere a candidaturii a trecut deja, este de așteptat ca el să provoace pagube reale pentru Trump în cel puțin un stat: Utah.

Utah este de obicei un stat pe care candidatii republicani la presedintie  il consideră ca și luat. Dar Trump este deja atât de nepopular în rândul electoratului puternic mormon din Utah că avansul peste Clinton în sondaje este surprinzător de mic.

McMullin este mormon și are legături cu statul. S-a născut în Provo, Utah, și a obținut o diplomă de licență în dreptul internațional și diplomația de la Brigham Young University și un master de administrare a afacerilor de la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.

Este neclar dacă republicanii din Utah îl displac pe Trump atât de mult încât să prefere să arunce efectiv un vot de protest altui candidat care nu poate câștiga alegerile. De asemenea, nu este de neconceput ca McMullin să atragă voturi și din electoratul lui Clinton, nu doar al lui Trump.

Surse: agerpres, mediafax, vox.com, theguardian

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns