SUA au început transferul de arme nucleare din Turcia în România, MAE neagă cu fermitate

Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Problemele între autoritățile turce și cele ale SUA au început imediat după ce lovitura de stat împotriva lui Erdogan ar fi eșuat. Ca urmare a mișcărilor de stradă și ca măsură de siguranță, curentul la baza militară de la Incirlik a fost oprit iar avioanele americane nu au avut acces la bază. În plus, generalul care coordonat activitatea a fost arestat pe motiv că ar fi participat la lovitura de stat. În aceste condiții, spun sursele Euractiv, administrația americană nu mai are încredere în regimul de la Ankara. Semne de întrebare au fost ridicate și cu privire la siguranța focoaselor nucleare, mai ales în cazul în care mișcările de stradă ar fi continuat. Potrivit unui raport precedent, SUA ar avea la baza de la Incirlik peste 50 de arme nucleare.

Plasarea unor arme nucleare la Deveselu ar complica și mai mult relațiile cu Rusia spun cei de la Euractiv. Jurnaliștii au solicitat un punct de vedere și din partea Ministerului de Externe al României dar și din partea Departamentului de Apărare al SUA (DoD). MEA  a negat vehement zvonurile că focoasele nucleare ar putea ajunge în România. România nu ar fi singura țară din Europa care găzduiește armament nuclear al SUA.

Însă, potrivit unei surse independente, transferul focoaselor nucleare s-a confruntat cu o serie de obstacole tehnice şi politice. “Nu este uşor să muţi mai mult de 20 de focoase nucleare”, a precizat sursa, sub protecţia anonimităţii.

Potrivit Stimson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece, care este situată la doar 100 de kilometri de frontiera turco-siriană.

incirlikbillede

În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze. Eventual, comandantul turc al bazei militare a fost arestat şi inculpat în legătură cu puciul eşuat. Însă, întrebarea rămâne dacă americanii ar fi putut să menţină controlul asupra focoaselor nucleare în cazul izbucnirii unui conflict civil în Turcia.

Partea română dezminte aceste informații: “Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian”

Însă, MAE neagă vehement informaţiile potrivit cărora România a devenit noua gazdă a focoaselor nucleare americane. “Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a negat informaţiile prezentate de jurnaliştii europeni. „Nu au existat nici un fel de discuţii, nici la nivel politic, nici la nivel specializat, în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Categoric, nu putem vorbi, reacţionând la această informaţie, decât că este o speculaţie”, a declarat Motoc.

„Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului, această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României“, a afirmat deputatul Ovidiu Raeţchi, membru al  Comisiei de Apărare.

Pe aceeaşi linie este şi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera deputaţilor, Costică Canacheu. „Cred că se fac scenarii de vară. Sunt state cu capacitate nucleară (producţie şi deţinere), ca SUA, Rusia şi China şi sunt state gazdă, ca Germnia, Olanda şi TurciaRomânia nu e în niciunul dintre cele două cluburi“, a explicat Costică Canacheu.

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a subliniat că nu crede în acest transfer. „Nu se poate produce această mutare. Deocamdată! Focoasele acestea sunt bombe cu hidrogen. Nu este o problemă transportul. Problema e depozitarea, securitatea depozitării “, a declarat Grumaz, fost director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării din MapN. Mai mult, Grumaz a atras atenţia asupra faptului că Turcia are joc dublu în prezent, şi cu NATO, şi cu Rusia plus Iran. Generalul-locotenent lansează şi o întrebare: „Cine are interesul să bage România în mijlocul acestor discuţii? Nu e singurul eveniment care a avut loc. E şi intoxicarea cu traficul de arme. E un război hybrid care continuă“, a atenţionat Alexandru Grumaz.

Ziua curge la fel la Deveselu, indiferent că mai vine câte-o echipă de reporteri să-i zgândăre pe localnici. „La noi este linişte, este pace, fiecare ne vedem de problemele noastre, locuitorii adună munca câmpului, floarea soarelui, porumbul. Nu, infirmăm anumite variante şi trebuie să spunem că nu am văzut în zonă astfel de convoaie“, spune şi primarul Ion Aliman.

SUA nu confirmă sau infirmă prezenţa sau absenţa nuclearelor în niciun loc

“Este politica SUA să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor nucleare în niciun loc, general sau specific”, a precizat locotenent-comandorul Patrick Evans de la departamentul de comunicare al Pentagonului, la solicitarea MEDIAFAX. De asemenea, el a menţionat că această politică se bazează pe nevoia de a bloca accesul adversarilor la informaţii militare şi de a proteja sistemul de ameninţări teroriste sau sabotaj.

“Această politică se bazează pe refuzul de a furniza informaţii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potenţiali, nevoia de creştere a eficienţei în descurajarea ameninţărilor nucleare şi de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special faţă de ameninţările de sabotaj sau a celor teroriste”, potrivit sursei citate.

Surse: voceatransilvaniei; euractiv.com, adevarul.ro, zf.ro

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns