Auckland, oraşul care a ridicat la rang de artă conceptul „happy life“, unde nu se munceşte peste program şi nimeni nu face azi ce poate să facă şi mâine

La 17.247 de kilometri de Bucureşti, Auckland, cel mai mare oraş al Polineziei, are atât de multe lucruri de spus încât nici nu ştii de la care să începi.

Cu siguranţă însă, cei care aleg să-l viziteze nu au nici cel mai mic motiv să regrete acest lucru, chiar dacă, Noua Zeelandă, în sine, nu este o destinaţie care să ofere spectacol urban. E recunoscută şi apreciată pentru peisajele minunate, verdele crud al pădurilor şi apa de un albastru tulburător, care muşcă din plajele desprinse parcă din filmele în care lumea se sfârşeşte şi nu mai există decât natură. Auckland este un mixt reuşit între cultura britanică şi cea maori, dar şi un oraş modern, cu un centru adaptat nevoilor de business, un port atrăgător din care iahturile pleacă spre insulele din jur sau spre nicăieri în Oceanul Pacific ori Marea Tasmaniei.

Auckland este singurul oraş în sensul de metropolă al Noii Zeelande, capitala economică a ţării şi locul unde se dă ora exactă în business. Dincolo de asta însă, oraşul păstrează specificul insulei şi are multe golfuri şi plaje, deşi este într-o continuă extindere, din cauza faptului că tot mai mulţi oameni aleg să se mute în el, având mult mai multe oportunităţi de muncă. Oraşul e situat pe un istm, între Oceanul Pacific şi Marea Tasmaniei, care are lăţimea de numai 1,6 km în cea mai îngustă zonă. Cele mai cunoscute plaje din arealul Portului Waitemata sunt Mission Bay, Kohimarama, Devonport şi Takapuna. Pe coasta de vest este paradisul împătimiţilor de surf: Piha, Muriwai şi Bethells Beach. Golful Hauraki e plin de insule şi insuliţe, fiecare cu farmecul ei. În limita timpului, o fugă până pe insula vulcanică Rangitoto, apoi puţin până pe Motutapo, o oprire şi pe Motuihe, Tiritiri, Rotoroa şi la final pe Waiheke, pentru o degustare de vin, ar fi traseul recomandat de orice agenţie turistică. Aşa, ca variantă pe repede-înainte. După cum se poate observa, locul abundă în denumiri maori, care nu par tocmai prietenoase memoriei la început, dar o hartă turistică, care se poate obţine gratis de la orice oficiu, poate rezolva şi această problemă.

La Popa’s Prezel, covrigi româneşti
Covrigi, ca la Sibiu. Pe principala arteră a Aucklandului, Quenn Street, se află şi covrigărie românească, deschisă de un conaţional din Sibiu. Popa’s Prezel aparţine unui tânăr care a decis să ducă la kilometri depărtare de casă gustul covrigilor săseşti.

Nu este nevoie de viză. Cetăţenii români care merg în Noua Zeelandă nu au nevoie de viză, ci doar de paşaport valabil. Viza se obţine pe aeroport, în urma unui interviu de câteva întrebări, la care trebuie să răspunzi însă foarte convingător. Este interzis să introduci în ţară orice fel de aliment, fructe sau legume

Cea mai facilă legătură către Auckland este prin Doha. Qatar Airways operează cel mai lung zbor din lume, Doha – Auckland, care durează aproape 17 ore. În total, din Bucureşti până la Auckland, cu escala în capitala Qatarului, faci în jur de 30 de ore, iar un bilet costă în jur de 1700 de euro.

O comunitate românească foarte închegată În Auckland există câteva sute de familii din România, care formează o comunitate unită, cu multe activităţi. Reunită sub numele Asociaţia Doina, comunitatea românească organizează tabere şi excursii pentru copii şi seniori, un turneu de tenis în fiecare an, evenimente culturale (există trupa de teatru românească numită Măgura), proiecţii de filme, ansamblu folcloric, are o emisiune la radio şi participă activ la promovarea imaginii României în Noua Zeelandă. România are şi consul onorific la Auckland, în persoana lui Marian Ioan, inginer de profesie, plecat din Galaţi în urmă cu mai bine de zece ani, care se ocupă de problemele comunităţii, dar şi de cele ale turiştilor care au nevoie de ajutor în zonă. În Noua Zeelandă există o linie directă, gratuită, către consulatul onorific, şi nu puţine au fost cazurile când au existat probleme care şi-au găsit rezolvare pe această cale.

Sursa

DRAGOBETE, tradiții 24 februarie. De ce trebuie să faci curățenie în casă

Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie, iar în 2018 va cădea într-o zi de sâmbătă.

Dragobetele este simbolul suprem al iubirii la români și este reprezentat în tradiții ca un tânăr fermecător care cucerea fetele. Dragobetele corespunde, din punct de vedere calendaristic, cu o altă sărbătoare și anume Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, dar, totodată, reprezintă și sfârșitul iernii și începutul primăverii, momentul când natura se trezește la viață.

Obiceiuri

Există o serie de obiceiuri și tradiții respectate de Dragobete. Așadar, pe data de 24 februarie, se spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească, iar apa obținută să o folosească pentru a se spăla pe față. Tradiția spune că apa le ajută pe fete să fie mai fermecătoare.

La fel ca de Bobotează, în anumite zone ale țării, este adoptat obiceiul ca fetele nemăritate în căutare de soț să-și pună busuioc sfințit sub pernă. Cel care va apărea în visul lor le va fi sortit spre cununie. Înainte de culcare, acestea trebuie să se roage ca Dragobetele să le dezvăluie în vis iubitul astfel încât ele să-l poată căuta.

Studiu 2018

Şapte din 10 români vor sărbători tradiţionalul Dragobete, iar cei mai mulţi români vor aloca între 51 şi 100 de lei pentru cadou, cel mai puţin dorite cadouri fiind jucăriile din pluş, potrivit unui sondaj desfăşurat de Provident la nivel naţional.

Pe primul loc pe lista articolelor cel mai puţin dorite sunt jucăriile din pluş, 30% dintre români spunând că nu mai vor să primească un asemenea cadou.

”Ca valoare, cei mai mulţi români alocă între 51 şi 100 de lei – 35%, iar darurile între 101 şi 200 de lei sunt preferate de peste un sfert dintre aceştia. Aproximativ 8% dintre respondenţi vor da cadouri de peste 301 lei”, se arată în raport.

Pe lângă cei 37% dintre români care sunt pregătiţi să aloce 5-10% din veniturile lunare unui cadou de Dragobete, o treime vor plăti maximum 5% din venituri, iar 7% dintre respondenţi sunt gata să dea peste 20% din venituri pentru un cadou.

”Întrebaţi despre modul în care vor petrece Dragobete alături de cei dragi, 38% spun că vor rămâne acasă, în doi, un sfert ies la cină, în oraş, iar peste 6% la cinematograf. Peste 31% dintre respondenţi spun şi că fie nu sărbătoresc deloc ziua de Dragobete, fie au sărbătorit, deja, Valentine’s Day”, se arată în raport.

În căutarea cadourilor, 41% dintre români vor alege centrele comerciale tip „mall”, puţin peste o treime optează pentru comenzile online, iar 18% aleg calea supermarket-ului. Ca metodă de plată, mai mult de jumatate au pregătit numerar, 37% preferă cardul, iar 8% plata ramburs, la livrarea cadoului prin curier.

”Dacă o treime dintre respondenţi vor să ofere cadou o cină şi un film, iar aproape un sfert se gândesc să dăruiască articole de parfumerie şi cosmetică, ultima poziţie a podiumului intenţiilor de cadouri este disputată de articolele de îmbrăcăminte – 16% şi, respectiv, bijuterii şi accesorii – 15%”, se arată în raport.

Sursa

Prima locomotivă hibrid de manevră construită în România, prezentată în Gara Constanţa

Prima locomotivă hibrid de manevră construită în România a fost prezentată, joi, în cadrul unei ceremonii organizate în Gara Constanţa. Locomotiva a fost realizată în cadrul unui proiect finanţat de stat cu peste 3,5 milioane de lei.

Locomotiva a fost construită în cadrul unui proiect coordonat de compania România-Euroest SA din Constanţa, cu fonduri de la bugetul de stat, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 3,5 milioane de lei.

Proiectul locomotivei reprezintă o premieră mondială prin conceptul tehnic, spun reprezentanţii companiei, fiind vorba, de fapt, despre transformarea unei locomotive clasice, Diesel, în locomotivă hibrid.

”Este un proiect de cercetare-dezvoltare realizat de România-Euroest în parteneriat cu firme de profil din România. Finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, dezvoltat în ultimele 12 luni, este un proiect în premieră mondială, premieră naţională, este cea mai competitivă locomotivă electrică pe baterii de manevră, până în 30 de kilometri la oră, din lume, în momentul de faţă”, a declarat directorul proiectului, Corneliu Dică.

Avantajele acestui tip de locomotivă vin din reducerea emisiilor poluante cu 70 la sută, a consumurilor specifice cu până la 60 la sută şi mentenanţei cu 15 la sută.

”Sunt pe baterii. Aceasta este hibridă, pentru a mări autonomia. (Motorul – n.r.) Diesel doar încarcă bateriile, nu e folosit pentru tracţiune. Avantajul este uriaş, nu poluează, nu ai consum de combustibil. (…)Are o autonomie de 8-12 ore în funcţie de sarcina pe care o are. Se încarcă în 2,5 ore”, a spus Dică.

Reprezentanţii Euroest SA susţin că peste 10.000 de locomotive Diesel cu vârsta medie de peste 36 ani trebuie înlocuite în Europa până în 2025, din cauza gradului ridicat de poluare.

Potrivit acestora, locomotiva hibrid va putea efectua operaţiuni de manevră pe liniile industriale, triaje, depouri sau gări cu activitate de manevră intensă sau fără posibilitatea încărcării acumulatorilor de la o sursă exterioară.

Timpul de operare este practic limitat numai pentru alimentare cu combustibil care, din calculele preliminare, este de circa 20 de zile. Acest tip de locomotive ar urma să fie utilizat în combinatele siderurgice sau cele chimice şi petrochimice, ori de către operatorii de manevră portuari, din porturi precum Constanţa, Rotterdam sau Hamburg.

Sursa

Regina Elisabeta, pentru prima dată la “London Fashion Week”

Regina Elisabeta a Marii Britanii a fost pentru prima dată prezentă la un show de modă marca Fashion Week, mai exact la London Fashion WeekSăptămâna Modei de la Londra.

Regina Angliei a stat chiar în primul rând, alături de Anna Wintour, editorul Vogue SUA, și a urmărit cu deosebit interes prezentarea de modă. În vârstă de 91 de ani, Regina Elisabeta a fost o surpriză pentru toți invitații prezenți la eveniment, cu atât mai mult cu cât participarea acesteia a fost ținută secretă până în ultima clipă.

Cu această ocazie, îndrăgitul monarh a înmânat Premiul Regina Elisabetha a II-a pentru Design Britanic unuia dintre cei mai emblematici creatori de modă ai Marii Britanii, Richard Quinn.

Este binecunoscut faptul că Regina Elisabeta este mare fan al designerului Angela Kelly, cea care, de altfel, i-a creat și ținuta pentru London Fashion Week și, totodată a stat de cealaltă parte a sa și a avut și inițiativa decernării acestui premiu.

Regina a purtat o rochie cu jachetă de tweed albastru deschis cu cristale Swarovski la care a asortat o broșă și o pereche de cercei clasici, o geantă și mănuși negre.

Sursa

 

Schimbări importante pentru românii care călătoresc în afara ţării: Guvernul extinde valabilitatea paşapoartelor simple electronice

Guvernul va aproba, joi, un proiect de lege care prevede prelungirea valabilităţii paşapoartelor simple electronice de la cinci la zece ani pentru persoanele care au vârsta de peste 25 de ani, motivul invocat de premierul Viorica Dăncilă fiind eliminarea cozilor la serviciile eliberări paşapoarte.

”Pe ordinea de zi avem un punct referitor la extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor şi condiţiile de emitere ale acestora. Pentru că dorim să eliminăm cozile de la paşapoarte, vom extinde termenele de valabilitate ale paşapoartelor prin mai multe modificări şi completări aduse Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Valabilitatea paşapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, faţă de cinci ani în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani, respectiv de la trei la cinci ani pentru persoanele cuprinse între 12 şi 25 de ani”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, Executivul modifică şi cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar, care va putea fi emis în anumite situaţii de urgenţă, printre care probleme de sănătate, familiale sau profesionale, în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic.

Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine este eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie avizate de o unitate administrativă română. Persoanele care, din orice motive, nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic, pot solicita un paşaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic”, a adăugat premierul.

Primul magazin din România care a introdus plata cu BITCOIN

Primul magazin din România care a introdus plata cu Bitcoin este BeKid.ro, un magazin online dedicat bebeluşilor şi copiilor.

“Iniţial nu am crezut că merită să investesc timp şi resurse implementând această metodă de plată, crezând că Bitcoin nu este aşa de mult folosit în e-commerce-ul din România. Spre surprinderea mea însă, am primit foarte multe cereri de la părinţi care doreau să facă plata prin această metodă.

Am implementat de o săptămână metoda de plată şi au apărut deja primele comenzi, lucru îmbucurător pentru online-ul din România, deoarece acesta se raliază imediat la trendurile mondiale. În viitor preconizăm că tot mai mulţi oameni vor folosi Bitcoin la fel de mult ca dolarii, euro sau moneda noastră naţională’, a declarat Iulian Ghişoiu, general manager al companiei.

Părinţii care vor să cumpere jucării, cărucioare, scutece, biberoane sau alte produse destinate copiilor, vor putea face plata şi prin această criptomonedă.

Sursa

Google speră că Inteligenţa Artificială va putea prezice bolile cardiace doar prin observarea retinei

Pot privi în ochii tăi şi să văd până în inima ta – poate părea o frază ruptă dintr-o felicitare, dar în esenţă exact asta au făcut cercetătorii de la Google. Ei au folosit Inteligenţa Artificială pentru a previziona probabilitatea ca un pacient să sufere un atac de cord sau cerebral, prin examinarea imaginilor retinei.

Studiul realizat de Google a fost publicat luni în revista medicală online Nature Biomedical Engineering şi afirmă că o astfel de metodă este la fel de precisă în cazul detectării bolilor cardiovasculare, ca şi cele bazate pe teste mai invazive, care presupun prelevarea unor probe de sânge. Dar în acelaşi timp, Google avertizează că pentru aplicarea acestei noi metode, specialiştii mai au de lucru câţiva ani.

Potrivit companiei IT, cercetătorii în domeniul medical dovediseră dinainte că există o legătură între aspectul vaselor de pe retină şi riscul unui episod cardiovascular major. Utilizând imaginea retinei, Google spune că a reuşit să cuantifice această asociere şi să prezică cu o acurateţe de 70% pacienţii care în decurs de cinci ani urmau să sufere un atac de cord sau alt eveniment major cardiovascular. Iar rezultatele au fost concordante cu cele bazate pe metode de testare ce implică prelevarea de probe de sânge pentru măsurarea colesterolului pacienţilor.
Google a folosit modele bazate pe datele obţinute de la 284.335 de pacienţi si validate cu ajutorul a două seturi de date independente de la 12.026 şi respectiv 999 de pacienţi.

Sursa

Sebastian Dobrincu, adolescentul de un milion de dolari

La 11 ani obținea primul său job: o companie americană producătoare de yachturi, care avea nevoie de un site nou. Îi făcuse o ofertă pe Twitter şi câştigase. La 16 ani, se întâlnea cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi cu Tim Cook, CEO-ul Apple. Îl chemaseră în America doar aşa, ca să-i strângă mâna şi să-l încurajeze. La 17 ani, înfiinţa primul său start-up: Storyheap, o companie care vinde soluţii de statistică pentru conturile de Instagram şi Snapchat ale clienţilor. Printre cei care au cumpărat acest serviciu sunt Forbes, McDonald’s, Mashable, Entreprenour.com, Selena Gomez, Dj Khaled şi Justin Bieber. La 19 ani, compania sa are vânzări de peste un milion de dolari!

Sebastian Dobrincu face parte din generaţia nativilor digitali. Sunt cei născuţi în epoca internetului, a computerelor şi a telefoanelor inteligente. Unii dintre ei abia au trecut de majorat şi deja nu mai au răbdare, vor să se facă văzuţi. Pe lângă vloguri şi jocuri pe calculator, aceşti tineri se pregătesc să intre în birourile angajatorilor şi să le-arate câtă nevoie au de ei. Dar, pe lângă cei de vârsta sa, Sebastian a făcut încă un pas în faţă: la doar 19 ani, a reuşit să construiască o afacere de succes doar cu pasiunea sa pentru calculatoare şi tehnologie. Am vrut să aflăm cum gândesc aceşti tineri care s-au născut în mijlocul revoluţiei noilor tehnologii. Ce valori şi ce aspiraţii au. Veţi găsi aici povestea unui tânăr programator care ne arată ce potențial uriaș are România în dezvoltarea industriei IT. Dar e mai mult decât atât. Sebastian Dobrincu e exemplul care ne arată cât de departe suntem încă faţă de aceşti idealişti care şi-au propus să schimbe din temelii lumea în care trăiesc.

Sebastian are părul decolorat şi blugii rupţi. E tipul de adolescent exuberant din generaţia selfie-urilor, care primeşte dezaprobări pentru freza şi englezismele sale. Tehnologia a modelat gândirea şi comportamentul tinerilor ca el într-un ritm prea rapid pentru capacitatea de adaptare a multora dintre noi. Şi poate că, în loc să-i privim ca pe nişte străini, ar trebui să-i ascultăm puţin.

Bani câștigați în joacă

Sebastian Dobrincu s-a născut în anul 1999. La 5 ani, s-a aşezat prima dată în faţa calculatorului. Îi plăceau jocurile video, iar internetul îl făcea curios. La 9 ani, deja încerca să umble prin intestinele programelor din computerul său. A început să modifice jocurile pe care le juca şi chiar să-şi construiască el propriile aplicaţii. La 10 ani, învăţase deja cum să creeze, de la zero, un joc de şah! Tot atunci, părinţii i-au cumpărat prima carte de programare. Practic, Sebastian a învăţat limbajul de programare în acelaşi timp cu limba română. Părinţii şi-au dat seama de înclinaţiile sale şi l-au încurajat. L-au dus la cursuri, la Palatul Copiilor, în Bucureşti, dar puştiul ştia deja tot ce-i povesteau profesorii. La şcoală, lecţiile de informatică erau şi ele depăşite. Aşa că singurul său profesor a fost internetul.

Pentru el, însă, era de ajuns. La 11 ani, deja reuşea să obţină primul job. Găsise de muncă tot pe internet, într-o fereastră de chat pe Twitter. Numai că nu-i zicea muncă, pentru el era mai mult o joacă, în timpul liber, după ce învăţa despre domnul Trandafir la şcoală. Aşa a ajuns să facă designul pentru site-ul unei companii americane producătoare de yachturi. Americanii l-au recomandat altor clienți și reputația lui s-a tot rostogolit. N-avea încă buletin, primea bani pe cardul părinţilor din tot felul de proiecte pentru mici programatori, găsite pe internet. Pe la 16 ani, deja avea un CV de care ar fi putut să fie mândru. În plus, îşi găsise şi un job stabil; lucra pentru Voya.ai, un start-up german din domeniu turismului, care se foloseşte de inteligenţa artificială pentru a găsi cele mai bune soluţii de călătorie pentru oamenii de afaceri. Responsabilitatea lui era să programeze aplicaţia pentru smartphone a companiei.

„Mark mi-a dat multă încredere în mine”

Tot pe la 15-16 ani, descoperea platformele de open source software, adică un mediu online în care mai mulţi programatori lucrează, voluntar, pentru diverse programe şi aplicaţii. Îl fascinau mult reţelele sociale şi aplicaţiile Apple, aşa că devenise unul dintre utilizatorii cei mai implicaţi în astfel de proiecte. Într-o zi, s-a trezit cu o invitaţie specială: „Pentru că eram foarte activ în proiectele Facebook, m-au remarcat şi m-au chemat să ne cunoaştem. M-au invitat doar aşa, să discutăm şi să schimbăm idei”.

 

La 16 ani, Sebastian Dobrincu era fața lui Mark Zuckerberg şi schimbau idei. „M-au invitat doar să discutăm. Poate a fost felul lor de a spune «Mulţumesc!». Mark mi-a dat însă multă încredere în mine. A fost o experienţă care m-a marcat. Mi-a spus cât de important e să fac ceea ce mă pasionează, pentru că şi el era în postura mea la aceeaşi vârstă. E un sfat de care încă ţin cont”, povesteşte Sebastian. Tot atunci l-a cunoscut şi pe Tim Cook, CEO-ul Apple. „Am fost pentru prima oară, timp de o lună, în America şi am cunoscut doi oameni geniali, care m-au încurajat! A fost confirmarea de care aveam nevoie pentru a continua!“, spune tânărul.

Cititi continuarea articolului AICI

Experimentul unei tinere din România: trăieşte într-o căsuţă pe roţi şi când se plictiseşte se mută în alt judeţ

Gabriela Isadora este unul dintre puţinii români care trăiesc în căsuţe pe roţi. Fenomenul „tiny house” este destul de popular în alte ţări, însă în România nu a luat încă amploare.
Tânăra din Târgu Mureş a decis să-şi facă o căsuţă pe roţi, în urmă cu aproximativ doi ani, în momentul în care a calculat câţi bani va trebui să dea înapoi pentru un credit imobiliar. Îşi dorea să aibă un loc al ei şi atunci a căutat o soluţie
“M-am gândit iniţial la o casă de lut, dar habar nu aveam unde să o fac. Iniţial am vrut să-mi cumpăr un microbuz, dar nu era potrivit pentru ce doream eu şi aşa am început să studiez fenomenul căsuţelor pe roţi. Am citit foarte mult despre stilul ăsta de viaţă, despre cum se fac căsuţele şi, în cele din urmă m-am hotărât să o fac. Am început să caut în România firme care să facă astfel de căsuţe, dar iniţial nu am găsit. Am mers la un meşter din Mureş şi i-am spus ce vreau să fac. El mi-a spus că îmi face casa, dar nu ştie să mi-o pună pe trailer. I-am arătat tot felul filme pe Youtube cum se face şi omul părea foarte încurcat, atât de încurcat încât am zis că nu mă încurc”, povesteşte Gabriela
Aceasta spune că şi-a cumpărat trailerul de la o firmă din Miercurea Ciuc care, în cele din urmă, a ajutat-o să-şi facă şi casa, modelul ales de ea (16 mp) costând în jur de 20.000 de euro. Tânăra a participat, însă, la construcţie şi a cumpărat materiale la mâna a doua, reuşind să mai scadă din costuri. „Mi-am dorit să particip eu la construcţia casei, pentru că am citit şi m-am documentat foarte mult. M-am crezut foarte vitează, însă, în cele din urmă mi-am dat seama că asta nu e o treabă pentru mine şi am renunţat. Tot ce am făcut a fost să pun toată izolaţia de pe casă, am vopsit, am lăcuit lambriurile, chestii de astea. Designul a fost conceptul meu”, spune Gabriela.
Tânăra povesteşte că stilul acesta de viaţă se potriveşte celor care iubesc libertatea şi celor care nu pun atât de mult accent pe mărimea spaţiului în care trăiesc. “E o viaţă care te limitează din anumite puncte de vedere. Dacă eşti obişnuit să dormi în cort, în hamac, atunci nu ai o problemă, dar dacă ai stat într-o casă de 200 de metri pătraţi, atunci o să ai ceva probleme. Eu am călătorit foarte mult şi m-am obişnuit cu stilul ăsta de viaţă. Pentru mine nu e o problemă spaţiul. Nu poţi să-ţi pui o cadă să te lăfăi în ea, suprafaţa de jos a casei este şi bucătărie, şi sufragerie, şi birou, deci totul într-una. Iar sus e dormitorul”, povesteşte proprietara căsuţei plimbăreţe, pe care a botezat-o ”Micul Atlas”.
Gabriela susţine însă că există şi nenumărate avantaje ale traiului într-o astfel de casă.   “Ai o libertate fantastică poţi să stai iarna într-o zonă de schi, poţi să locuieşti vara sub un stejar sau la malul mării. Faptul că tu, când te muţi cu jobul, nu mai trebuie să te muţi! Nu mai vinzi frigiderul, nu mai împachetezi, se mută casa cu tine! Dar trebuie să fii un om foarte cumpătat, să ai grijă cu lucrurile care ţi le cumperi, ceea ce înseamnă că îţi rămân şi mai mulţi bani în buzunar, ceea ce mie îmi place foarte mult, că eu cu banii ăia pot să călătoresc. Dar nu îţi mai cumperi tacâmuri pentru 48 de persoane, îţi iei cinci furculiţe, cinci linguri, le fel şi cu oalele. La fel şi cu hainele. Eu cred că am cinci perechi de pantaloni, doi bocanci, trei sandale, nu am nicio poşetă, nu am rochii de gală, pantofi cu tocuri şi, cel mai important, ştiu unde este fiecare lucru, pentru că eu eram un om foarte dezordonat, însă de când stau în căsuţa cu roţi ştiu fiecare obiect unde e”, povesteşte Gabriela. Tânăra locuieşte în căsuţă din septembrie, anul trecut, iar în această iarnă s-a mutat deja cu ea lângă Sibiu, însă atrage atenţia că aceste căsuţe nu trebuie confundate cu o rulotă.

Căsuţa pe roţi are patru metri înălţime, are trei tone şi nu este o structură pe care să o muţi în fiecare zi, în weekend. Eu am mutat-o până acum de două ori. Nu călătoresc cu ea prin ţară cum faci cu o rulotă, sunt persoane care îşi fac căsuţele şi se plimbă cu ele mai des. Dar e destul de greu. Mergi cu 50-60 la oră, eşti într-un fel de croazieră. Este o casă în toată regula, doar că poţi să o muţi”, mai spune Gabriela, ca povesteşte că oamenii se uită la căsuţa ei “ca la urs”, însă sunt mulţi care cochetează cu ideea de libertate şi visează la un astfel de spaţiu.

Sursa

Iata care este cea mai vanduta masina din lume

Peste 86 de milioane de masini au fost vandute global in 2017, in crestere cu peste doua milioane de masini fata de anul 2016.

Din datele publicate marti de JATO Dynamics reiese ca modelul F-Series de la Ford ramane in continuare lider in topul celor mai bine vandute masini din lume.

1.073.285 de unitati Ford F-Series au fost comercializate in 2017, in crestere cu 9 procente fata de 2016.

Urmatorul model clasat in aceasta ierarhie e Toyota Corolla, cu 924.118 unitati vandute.

Volkswagen Golf ocupa ultimul loc al podiumului, cu un total de 867.145 de vehicule vandute.

Iata cum arata Top 10:

1. Ford F-Series – 1.073.285 unitati vandute

 2. Toyota Corolla – 924.118
3. Volkswagen Golf – 867.145
4. Nissan X-Trail – 814.495
5. Honda Civic – 800.380
6. Toyota RAV4 – 770.296
7. Honda CR-V – 749.151
8. Volkswagen Tiguan – 695.383
9. Honda HR-V – 689.798
10. Volkswagen Passat – 673.471

In topul constructorilor auto conduce Toyota (7.843.423 masini vandute), urmat de Volkswagen (6.639.250 masini vandute) si Ford (5.953.122 masini vandute).

Sibianca Maria Ioana Hanzu reprezintă România la Miss Europe World 2018

Maria Ioana Hanzu a fost desemnată, în urma selecţiei naţionale, să reprezinte România în competiţia Miss Europe World 2018, care se va desfăşura anul acesta în Beirut, Liban, în perioada 23 februarie – 14 martie, potrivit unui comunicat remis Mediafax. În competiţie vor fi prezente aproximativ 40 de candidate din tot atâtea ţări.

Născută la Sibiu, Maria Ioana Hanzu are 20 de ani, 1,70 metri înălţime, iar dimensiunile sale sunt 85-62-90 cm.

Maria Ioana Hanzu a fost una dintre cele 24 de finaliste Miss Universe Romania 2017, vorbeşte fluent limba engleza şi este pasionată de lectură, sport şi modelling. Maria este studentă la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti şi îşi doreşte să urmeze o şcoală de televiziune. În paralel, Maria îşi doreşte să câştige cât mai multe competiţii de frumuseţe.


Maria este una dintre cele mai frumoase şi ambiţioase ambasadoare ale frumuseţii delegate de către agenţia noastra în cei peste 18 ani de activitate. Chiar dacă este la prima ei experienţă de acest gen, are frumuseţea, charisma, inteligenţa şi calităţile necesare pentru a reprezenta România cu onoare în Liban, având deplină încredere în potenţialul ei! Maria este un adevărat model demn de urmat de către toate româncele frumoase care îşi doresc să se remarce în acest domeniu şi să promoveze valorile României peste hotare“, spune Ernest Hadrian Böhm, reprezentantul agenţiei ExclusivEvent şi preşedintele Miss Europe World Romania.

Evoluţia din competiţie a Mariei Hanzu poate fi urmărită vizitând zilnic pagina oficială de Facebook “Miss Europe World Romania” – www.facebook.com/MissEuropeWorldRomania -, unde poate fi votată România. Like-urile de pe paginile de Facebook oficiale sunt luate în calcul la punctajul final al competiţiei din Liban.

Selecţia naţională Miss Europe World 2018 a avut loc zilele trecute, în Bucureşti.

 

Sursa

 

Munca unei romance ajuta peste un miliard de oameni si este laudata intr-un reportaj CNN

Pentru mai mult de un miliard de oameni invizibili lumii, munca unei romance inseamna o sansa la viata. Alexandra Grigore este co-inventatoarea unui scanner portabil, prin care oamenii care nu figureaza in bazele de date sunt amprentati si pot astfel sa aiba un dosar medical complet.

In lume, 1,1 miliarde de persoane sunt invizibile sistemului si celorlalti. Nu au pasaport, nici alta carte de identitate, nu au carduri bancare si, astfel, nu au acces la serviciile de baza, cum sunt cele de sanatate. Cei mai multi oameni pe care nimeni nu ii stie locuiesc in Africa si Asia, iar o treime dintre ei sunt copii, potrivit Bancii Mondiale.

Pe ei ii ajuta scannerul portabil Simprints, al carei co-inventator este Alexandra Grigore. Jurnalistii de la CNN au vorbit cu ea si au aflat cum a ajuns romanca sa ii ajute pe acesti oameni.

“Tehnologia biometrica le permite multor organizatii sa evite un sistem bazat pe computer si sa treaca de la un sistem birocratic, la unul mobil. Sunt 1,1 miliarde de oameni in lume care nu figureaza in acte oficiale, precum pasaport, certificat de nastere, ceea ce-i face invizibili pentru restul lumii”, a povestit Alexandra Grigore.

Datorita aparatului portabil, cei care nu figureaza in nicio baza de date sunt amprentati si vor avea un dosar medical complet, in care sunt trecute toate controalele efectuate.

“Fara el, oamenii ar ramane acasa si si-ar accepta soarta. Le oferim speranta, biometria ne-a schimbat complet modul de a gandi“, spune Sabwa, unul dintre voluntarii programului.

 Scannerul se conecteaza la smartphone-urile asistentilor medicali sau doctorilor si, astfel, amprentele ajung automat intr-o baza de date, in care pacientul are alocat un cod.

Alexandra Grigore, care a absolvit un master in nanotehnologie si biotehnologie, la o universitate din Germania, nu este la prima isprava. I-a atras anterior atentia lui Bill Gates, care i-a finantat doctoratul la Universitatea Cambridge.

Un designer român a lansat o colecţie de modă dedicată Centenarului

Un designer român a lansat o colecţie de modă cel puţin inedită, intitulată „#REZIST (în) România 100”, pe care o dedică celor 100 de ani de la Marea Unire. Aceasta a fost preluată de marile publicaţii de modă Vogue şi British GQ.

Colecţia de toamnă/iarnă 2018 pentru bărbaţi a designerului român are drept laitmotiv anul Centenarului României. Modelele care prezintă hainele sunt fotografiate într-un cadru „tipic” românesc, ar spune unii, al unei case ţărăneşti cu podea de lemn şi pereţii crăpaţi, în spate fiind afişat steagul României, un tablou cu Mihai Viteazu şi o icoană cu Sfântul Andrei. Şi hainele sunt realizate în acelaşi stil, unele având imprimeuri cu români de marcă, precum Ion Luca Caragiale sau Constantin Brâncuşi.

„În primul rând trebuie să celebrăm România şi fiecare om trebuie să pună părticica lui de muncă şi în favoarea ţării. Şi am început cu o colecţie. Am pus şi steagul României. Şi Sfânta Cruce şi Sfântul Apostol Andrei. Am pus ceea ce am considerat că ar reprezenta la unirea acestei ţări. În primul rând, Sfântul Apostol Andrei, care este primul care a încreştinat România. După care era un tablou cu Mihai Viteazul, este cel care a făcut primul unirea şi steagul de la 1918, steagul regal”, spune Florin Dobre, într-un interviu dat Trinitas TV.

El promovează patriotismul şi valorile creştine, dar şi masculinitatea bărbatului. „Din păcate moda masculină a luat-o puţin razna. Bărbatul îşi pierde foarte mult din masculinitate. Este deceniul în care bărbatul pierde cel mai mult teren, să spunem”, susţine el.   „Colecţia «#REZIST (în) România 100» se doreşte un îndemn la unitatea românilor în anul centenar, a românului înfipt în pământul şi tradiţia strămoşească milenară de la dobândirea luminii sfinte adusă de Sf. Apostol Andrei, care se regăseşte în decorul colecţiei alături de Mihai Viteazul, primul unificator al pamânturilor tuturor românilor! Este un îndemn la adevăr, bunătate şi frumos, la puritatea, inocenţă prin bun simţ deoarece, odată pierdute nu se mai pot întoarce”, este mesajul lui Florin Dobre.

Sursa

Sorin Drugan, românul care a navigat singur 71 de zile travesând Oceanul Atlantic

Navigatorul Sorin Drugan, care a stabilit un nou record naţional, cea mai lungă perioadă de navigaţie în solitar şi fără oprire, traversând în 71 de zile Oceanul Atlantic, din Gibraltar până în Guadeloupe, revine marţi în ţară.

Plecat din Gibraltar în 2 decembrie 2017, Drugan a parcurs singur pe velierul său peste 4.000 de mile marine până în data de 10 februarie 2018, când a atins din nou ţărmul, în Marie Galante, Guadeloupe.

„În epoca în care totul se face în viteză, iar tehnologia ia locul naturii, am ales să traversez oceanul Atlantic cu o ambarcaţiune cu vele, cu dotări minime. A fost un manifest de reîntoarcere la natură, la ceea ce este simplu, dar profund, la valori pe lângă care trecem în goana după aparenta performanţă. Nu a fost deloc uşor. Oceanul a vrut parcă să îmi demonstreze că locul omului modern este „la căldurică”. Când eram în apropierea Insulelor Canare am avut condiţii meteo vitrege şi toate sfaturile au fost să mă adăpostesc. Dar am  ales să merg înainte, încet şi sigur, şi am dovedit că se poate”, povesteşte Sorin Drugan.

El este şi primul şi deocamdată singurul navigator român care a realizat traversarea solitară a Mării Negre, de la Constanţa la Batumi (Georgia) şi înapoi, în 2004.

Visul căpitanului este însă “Circumterra”, înconjurul lumii pe apă, solitar şi fără escală, pe un traseu omologat.

„Vreau să arăt că un român poate duce la capăt o astfel de încercare”, declară Sorin Drugan.

Drugan se întoarce în ţară marţi, la orele 13:05, cu o cursă Wizz Air. La aeroport va fi aşteptat de susţinători, majoritatea absolvenţi ai şcolii de navigaţie SetSail, pe care a fondat-o în 2009.

Sursa

Mărţişor cu dor de acasă – Împreună ducem tradiţiile mai departe

Campania TVRi invită românii din întreaga lume ca, până pe 8 martie, să fie uniţi de şnurul împletit cu fir alb şi roşu – un simbol de peste 8.000 de ani, intrat recent în patrimoniul UNESCO.

TVR Internaţional te invită să participi la campania Mărţişor cu dor de acasă – Împreună ducem tradiţiile mai departe.

Pe parcursul următoarelor săptămâni, până pe 8 martie, românii din întreaga lume vor fi uniţi de şnurul împletit cu fir alb şi roşu, un simbol de peste 8.000 de ani, intrat recent în patrimoniul UNESCO.

Fie că anunţă venirea primăverii sau că este un simbol de dragoste, Mărţişorul rămâne o tradiţie iubită pe care campania TVRi şi TVR MOLDOVA vă invită să o păstrăm şi să o continuăm – oriunde ne-am afla.

Chiar dacă Mărţişorul există cu unele mici diferenţe de formă şi în ţări precum Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova – tradiţia românească a renaşterii naturii, a iubirii şi a vieţii are, parcă, rădăcinile cele mai adânci.

Din acest motiv, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA invită românii din întreaga lume să dăruiască mărţişoare de suflet: un gând bun, o urare, o fotografie, o scurtă înregistrare, un dor.

Fiecare se poate înregistra şi trimite gândurile pentru cineva drag din ţară sau se poate fotografia purtând un mărţişor. Echipa TVRi va avea gijă ca cele mai frumoase urări să ajungă în sufletele tuturor românilor. Vă aşteptăm pe pagina de facebook a TVR Internaţional, cu un gând bun pentru cei de acasă sau din orice alt colţ al lumii. De ziua Femeii, pe 8 martie, campania se va încheia într-o ediţie specială a emisiunii „Corespondent TVRi”, moderată de Corina Dobre.

Împreună, ducem tradiţiile mai departe şi dăruim bucurie, gânduri bune şi urări de suflet!

Sursa

Descoperirea unui adolescent poartă acum, pe cer, numele localităţii în care s-a născut

Un adolescent din Galaţi, Andrei-Marian Stoian, care e pasionat de astronomie, a descoperit patru stele variabile cu ajutorul unui telescop performant, pe care a decis să le numească Schela, după numele localităţii în care s-a născut.

Andrei-Marian Stoian face cercetări la astroclubul „Călin Popovici” din comuna gălăţeană Schela, iar descoperirea stelelor reprezintă o premiera naţională în astronomie. Gălăţeanul, care este elev la seminarul teologic din oraş, a decis să le numească Schela, după numele localităţii în care s-a născut şi trăieşte.

Andrei-Marian Stoian nu este la prima descoperire de acest tip. Cu ajutorul părinţilor, al Primăriei din localitate şi al specialiştilor Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, în urmă cu un an, el a descoperit prima stea variabilă pe care a botezat-o Schela V1. Ulterior, el a mai descoperit alte patru stele variabile numite Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5.

„În perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2018, Andrei-Marian Stoian a continuat observaţiile fotometrice cu scopul detecţiei de noi stele variabile, prin intermediul telescopului principal al observatorului astronomic din Schela, cu diametrul oglinzii principale de 130 mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+. Astfel că, după analiza datelor s-a identificat faptul că patru stele din zonele observate variază în strălucire. Stoian a mai reuşit o performanţă în acest domeniu, respectiv descoperirea a patru noi stele variabile, care vor purta la rândul lor numele comunei din care este originar – Schela (Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5)”, se arată într-un comunicat al Primăriei comunei Schela.

Tânărul astronom spune că a botezat stelele descoperite Schela deoarece i s-a părut mai importantă denumirea comunei decât numele său, dar în viitor el îşi doreşte să facă noi descoperiri care vor primi alte nume.

„Nu am de gând să mă opresc aici, voi continua pe acest drum al cercetării. Poate voi mai face descoperiri şi voi folosi numele meu, acum am considerat că este mai important ca numele comunei să intre în istorie, a fost alegerea mea. Este un sentiment plăcut să descoperi stele şi să ştii că poartă numele puse de tine”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, astronomul amator Andrei-Marian Stoian.

Toate datele obţinute de gălăţean au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri.

Patru din cele cinci stele variabile descoperite de către elevul Andrei-Marian Stoian se află în zona circumpolară din România şi pot fi observate pe tot parcursul anului. Fiecare stea are propria pagină de web, care cuprinde datele tehnice şi numele descoperitorului.

Andrei-Marian Stoian are 17 ani şi este elev la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” Galaţi, dar şi membru al Astroclubului „Călin Popovici” din Schela care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Începând din 2016, astronomul amator colaborează şi cu specialiştii Observatorului Astronomic din Galaţi.

Sursa

 

O comuna din România ar putea avea staţii de autobuz ca în Dubai

Staţii de autobuz ca în Dubai vor fi amplasate în Brazi, judeţul Prahova, una dintre cele mai bogate comune din ţară. Autorităţile au alocat pentru proiect 100.000 de euro, transmite corespondentul Mediafax.

Primăria comunei Brazi, judeţul Prahova, a anunţat, vineri, pe o reţea de socializare, că intenţionează să monteze staţii noi de autobuz, anunţul fiind însoţit şi de o fotografie.

”Confort şi respect pentru cetăţenii comunei Brazi. Viitoarele staţii de autobuz! Unicat în România!”, scrie Primăria Brazi.

Primarul comunei Brazi, Radu Leonaş, a declarat, corespondentului Mediafax, că viitoarele staţii de autobuz vor arăta ca cele din Dubai, întrucât acelea l-au inspirat şi le are ca model.

”Aşa aş vrea să arate şi să iasă. Facem schiţe, astea sunt ca model, aşa le-am gândit, de acolo m-am inspirat”, a declarat Leonaş.

Primarul a afirmat că banii au fost deja alocaţi, fiind vorba de aproximativ 100.000 de euro.

”Am alocat banii necesari acestui proiect. O staţie va costa undeva la 10.000 de euro. A fost alocată suma de aproximativ 100.000 de euro. Am votat bugetul aseară (joi – n.r.). Bani avem în buget, nu sunt probleme”, a spus primarul din Brazi.

În Brazi ar urma să fie amplasate 10 astfel de staţii, din sticlă, acoperite, cu uşi şi cu scaune, dar şi cu un design atrăgător.

Sursa

Concurenţii Eurovision România vor urca pe scena unde a strălucit George Enescu acum 90 de ani

Show-ul care va avea loc duminică în Sighişoara este ultimul înainte de mare finală Eurovision România 2018, iar concurenţii vor cânta pe scena unde, în urmă cu 90 de ani, strălucea marele George Enescu.

Duminică vor fi aleşi ultimii finalişti Eurovision România 2018, în cadrul unui show ce va avea loc în sala de spectacole „Mihai Eminescu“ din Sighişoara şi care va fi transmis în direct la TVR 1, TVR HD, TVRi, TVR Moldova şi pe TVR+, de la ora 21.00.

Organizatorii Selecţiei Naţionale promit un spectacol de lumini şi grafică într-un spaţiu inedit, pe scena unde, în urmă cu aproape nouă decenii, George Enescu susţinea un concert memorabil.

Spectacolul va fi deschis de Ordinul Paladinilor de Terra Medies, cavaleri şi domniţe ai cetăţii ce vor recrea atmosfera medievală, iar Direcţia 5 va susţine un recital extraordinar.

Pe o scenă amplasată în Piaţa Cetăţii Sighişoara, Direcţia 5 va interpreta hituri precum „Dacă ai şti“, „Povestea noastră“, „Şi ce dacă“, „Tot ce vrei“ şi „O fată ca ea“. Alina Crişan, invitat special în cadrul recitalului, va cânta mai multe piese care au scris istorie în muzica românească.

În decorul încărcat de istorie al cetăţii medievale, vor concura Save („All We Need“), Tomher Cohen („Baby You’re The Only One“), Sergiu Bolota („Every Little Thing“), Dora Gaitanovici („Fără Tine“), Teodora Dinu („Fly“), The Humans („Goodbye“), Iliana („I Won’t Lie“), Evermorph („Live Your Life“), Alexandru Ungureanu („Sail With Me“), Manuel Chivari („Somebody To Love“), Maria Suciu („Sweet Nothing“) şi Denisa Trofin („Tears“).

Dintre aceştia doar trei vor fi calificaţi în finala Eurovision România 2018, alături de câştigătorii primelor patru show-uri. Pe 25 februarie, în ultimul act, care va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pentru scena din Lisabona, dintre cele 15 piese rămase în concurs.

Până acum, finaliştii sunt Alexia & Matei, Eduard Santha şi Echoes (aleşi la Focşani), Jukebox şi Bella Santiago, Rafael & Friends şi Mihai Trăistariu (aleşi la Timişoara), Erminio Sinni & Titziana Camelin, Xandra şi Vyros (aleşi la Craiova), Claudia Andas, Tiri şi Feli (aleşi la Salina Turda).

Sursa

Germania vrea sa introduca transportul in comun gratuit

Germania si-a surprins vecinii printr-o propunere radicala care are menirea de a reduce traficul si, implicit, poluarea. Transportul public va deveni gratuit, un efort prin care Germania vrea sa atinga obiectivele propuse de UE si sa evite amenzile uriase, potrivit The Guardian.

Miscarea vine la doar doi ani dupa scandalul companiei Volkswagen, acuzata ca a falsificat testele normelor de poluare.

“Avem in vedere gratuitatea transportului in comun pentru a reduce numarul masinilor private”, i-au scris trei ministri, printre care se numara si Barbara Hendricks, comisarului european Karmenu Vella, adaugand ca “combaterea eficienta a poluarii, fara intarzieri nenecesare, este prioritatea Germaniei”.

Propunerea va fi testata cel tarziu pana la finalul anului 2018, in cinci orase din partea vestica a tarii, incluzand Bonn si orasele industriale Essen si Mannheim.

Pe langa aceasta initiativa, exista si alte angajamente, menite sa reduca semnificativ poluarea. Astfel, Germania va restrictiona si mai mult emisiile generate de taxiuri si autobuze si va creste sprijinul fata de schemele de car-sharing.

Nivelul crescut al poluarii afecteaza peste 130 de orase din Europa, potrivit Comisiei Europene, cauzand mai mult de 400.000 de decese. UE va lua masuri legale in privinta statelor membre care nu vor respecta limitele impuse.


Ideea taxei de acces in centrul Bucurestiului este readusa in discutie prin planul integrat de calitate a aerului, pus in dezbatere publica, luni, de catre Primaria Capitalei. Subiectul este vehiculat, fara niciun fel de rezultat, de peste un deceniu.

Sursa

Statul scoate la vanzare certificate Tezaur pentru populatie cu pretul de cate 1 leu, incepand din martie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa lanseze, in martie, o emisiune de certificate Tezaur dedicata populatiei, la pretul de un leu/instrument.

“Pentru populatie o sa implementam un program nou, Programul Tezaur. Este un instrument nou pentru populatie, care va fi distribuit prin unitatile trezoreriei de stat.

Noi am anuntat in planul anual de finantare ca il vom lansa. Am anuntat si un volum indicativ de 4 miliarde lei pe care cautam sa-l luam. Acesta este un instrument cumva modernizat de care lumea intreba nostalgic si pe care noi il emiteam undeva inainte de 2005.

Atunci se emitea prin trezorerii, dar era in forma materializata, adica omul pleca cu un certificat si aceea era dovada faptului ca el a subscris si acela era inscrisul in baza caruia i se rambursa suma, dobanzile si asa mai departe”, au declarat, pentru AGERPRES, surse din institutie.

Potrivit acesteia, instrumentul va fi acum modernizat, in sensul ca nu va mai fi intr-o forma materializata.

Practic, te duci la trezoreria de care apartii cu buletinul, iti deschizi un cont de subscriere si contul acela il poti alimenta prin cash, numerar, cand il deschizi, sau la subscriere sau de acasa din contul tau bancar.

Dupa ce ai acest cont de subscriere si il alimentezi cum vrei, cand Finantele anunta astfel de emisiuni, pentru ca intentia este sa le avem intr-o frecventa lunara, te duci la trezorerie ca sa subscrii. Te duci si spui: “Vreau in emisiunea anuntata de stat sa subscriu 10 titluri de stat””, au explicat sursele.

Un certificat va avea o valoare de un leu, iar dobanzile vor fi specificate in prospecte.

“Unul are valoarea de 1 leu. Este accesibil oricarui om. Practic si un pensionar isi poate lua 10 titluri de 10 lei. Completezi un formular de subscriere in care apare numarul de titluri si valoarea lor.

Acela se semneaza in doua exemplare, unul pentru tine si unul pentru trezorerie. Banii din contul de subscriere se debiteaza si se crediteaza contul de emisiune si esti detinatorul numarului de titluri de stat pe care le detii. Dobanzile vor fi specificate in prospectele de emisiune. Trimestrial vom iesi cu un prospect de emisiune.

In martie va fi prima emisiune de certificate Tezaur“, au mai aratat sursele citate.

Sursa