Craiova, gata de inaugurarea noului stadion

Stadionul Craiovei va fi inaugurat cu siguranţă la finalul lui octombrie: fie cu ocazia partidei CS U – FCSB, programat în etapa a 16-a, în direct la Digi Sport 1, fie în Cupa României.

Într-un comunicat apărut pe site-ul oficial al grupării din Bănie, oficialii anunţă că partida cu Voluntari, de vineri, va fi ultima desfăşurată la Severin. Pentru olteni urmează apoi deplasări la Timişoara, Iaşi şi Chiajna, pentru ca apoi, în perioada 27-29 octombrie, să întâlnească vicecampioana pe teren propriu.

Chiar înainte de meciul cu FCSB, va avea loc duelul de pe teren propriu din 16-imile de finală ale Cupei României, pe 25 octombrie. Atunci, oltenii vor avea un adversar dintr-o categorie inferioară, astfel că ar putea să inaugureze noua arenă încă de atunci. Totuşi, o dispută cu echipa lui Becali ar avea o cu totul altă rezonanţă din toate punctele de vedere, chiar dacă reţeta financiară ar fi cu siguranţă una bună şi pentru Cupă.

Rămâne de văzut în perioada următoare ce va alege conducerea Craiovei. Din informaţiile Digi Sport, oficialii clubului voiau iniţial să inaugureze partida chiar la meciul de Cupă. Ar fi “împuşcat” astfel doi iepuri dintr-o lovitură, în condiţiile în care arena s-ar fi umplut fără doar şi poate de două ori în decurs de câteva zile.

”Comparată cu Napoli de cei tineri şi cu Craiova Maixma de bătrânii care au văzut mai mult fotbal, Universitatea Craiova promite să facă iarăşi spectacol, vineri, 22 septembrie, ora 20:30, pe Municipalul din Severin. 12 goluri s-au în scris în ultimele trei partide ale Ştiinţei, care este iarăşi pe 2 în campionat, iar tripleta de aur deja celebră în toată România a devenit cvartet, după ce Burlacu şi s-a alăturat lui Băluţă, Gustavo şi Mitriţă, în atacul de care se tem toţi adversarii din Liga 1. Şi, când ei au motive de teamă, noi avem motive de sărbătoare.

Sărbătoreşte, aşadar, la Severin, ultima seară de magie desfăşurată în oraşul de pe malul Dunării, împotriva deţinătoarei Cupei României, FC Voluntari, cu care avem revanşă de luat. Vineri, de la 20:30, Ştiinţa te va face din nou să trăieşti emoţiile, să trăieşti bucuria de la goluri, să trăieşti fotbalul, să trăieşti viaţa. Trăieşte şi tu alături de alb-albaştri, poate ultima oară la Severin. Ne luăm la revedere de la oraşul care ne-a fost casă primitoare atâta timp cu un meci mare! #ToţiLaSeverin”, apare pe site-ul oficial al formaţiei CS Universitatea Craiova.

Gazonul de pe noul stadion al Craioei a fost montat încă de acum aproape o lună, însă administratorii bazei împreună cu firma care s-a ocupat de teren au stabilit ca suprafaţa să fie lăsată “să respire”. Astfel, aceasta va putea fi în condiţii optime o perioadă mult mai îndelungată şi nu se va deteriora frecvent, aşa cum s-a întâmplat cu iarba de pe Arena Naţională. Cel mai mare stadion al ţării a suferit deja 8 decopertări şi înlocuiri de gazon.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Un bărbat readuce la viaţă un sat românesc părăsit, în care a copilărit.

Satul Rachiş din Alba, parte componentă a comunei Mirăslau, are în prezent, oficial, doar doi locuitori. Unul dintre aceştia este Iulian Docea, de 40 de ani, care, după 15 ani de muncă în străinătate, s-a hotărât să investească banii câştigaţi în readucerea la viaţă a satului în care a copilărit.
Satul Rachiş poate fi dat exemplu pentru rezultatul politicii Partidului Comunist Român în ceea ce priveşte industrializarea şi strămutarea populaţiei. La această oră, cine doreşte să facă o vizită în Rachiş trebuie să se pregătească sufleteşte pentru şocuri majore. Multe case sunt dărâmate, altele au scânduri bătute la ferestre şi uşi, acoperişuri căzute.
Uliţele, care acum 20 de ani mai erau călcate de aproximativ 200 de persoane, sunt pustii. Atunci mai erau locuite 70 sau 80 de case. După mai mult de 750 de ani de atestare, satul urma să se ”stingă”, încet şi sigur. Aceste ”planuri” ale naturii au fost date peste cap de dorinţa şi hotărârea unui fost locuitor al Rachişului.
După ce a trăit 15 ani peste hotare, Iulian Docea s-a reîntors acasă şi s-a hotărât să readucă la viaţă locul în care a copilărit. Bărbatul de 40 de ani a cumpărat şi refăcut opt case ţărăneşti şi vrea să-i atragă şi pe alţii să se mute acolo, în mijlocul naturii. ”Satul era în mare parte o ruină, erau doar câteva ziduri în picioare, fără garduri, fără porţi. Nu mai locuia nimeni aici permanent. M-au chemat locurile copilăriei. Casele arătau cam într-o stare jalnică, se lua ţigla de pe acoperişuri. Eu şi încă unul mai avem buletin cu domiciliul în sat”, spune Iulian Docea.
Acesta a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. Până acum, a reuşit să refacă opt case în stil tradiţional, una dintre acestea fiind cea a bunicii lui. La toate casele pe care le renovează păstrează pe cât se poate elementele tradiţionale din trecut. ”Când sunt aici mă detaşez total de tot ce înseamnă civilizaţie, probleme, stres, uit noţiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decât să-mi regăsesc locurile unde am copilărit cândva”, astfel explică acesta decizia de a reduce la viaţă satul bunicilor său.
În această vară, Iulian a locuit într-una dintre casele salvate, împreună cu soţia şi cele două fiice. “Locul în sine are un aer aparte, îţi dă linişte, îţi dă pace, îţi dă bucuria de a te trezi dimineaţă. Nu am mai trăit asta de mult, cel puţin nu în civilizaţie”, afirmă el. Familia Docea speră să atragă cât mai mulţi vizitatori în zonă. Sunt hotărâţi să ofere cazare gratuită pentru cei care doresc să trăiască în mijlocul naturii. De asemenea, au înfiinţat şi un ”wild ranch”, o fermă de cai prin intermediul căreia să atragă turiştii. Va fi o zonă de agrement cu spaţii de cazare pentru turişti.


Iulian Docea a reuşit să construiască şi o biserică în sat. A ridcat-o în memoria şi cinstea bunicilor săi, exact pe locul unde bunicul să obişunia să se odihnească sau să ”bată” coasa. ”Am simţit că trebuie să fac acest lucru pentru cei care mi-au îndrumat paşii şi m-au învăţat multe lucruri în viaţă. Vreau să las ceva în urma mea şi mail ales în amintirea lor”, afirmă Iulian. Acesta speră ca biserică să fie finalizată îna cest an. Dezvoltarea proiectului demarat de Iulian Docea depinde, însă, de modernizarea drumului de acces, lung de 8,3 kilometri care ”leagă” satul de localitatea Lopadea Veche, până unde există un drum asfaltat. Primarul din Mirăslău, Liviu Gigel Alexandru, afirmă că administraţia locală va moderniza drumul comunal în 2018, urmând să investească peste 7 milioane de lei, bani care provind în mare parte din fonduri europene.
Localitatea Rachiş se află situată într-o depresiune la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, formată de pârâul care o străbate între dealuri împădurite şi care îi poartă numele, în apropiere de rezervaţiile naturale „Cheile Vălişoarei”, „Cheile Plaiului” şi „Cheile Siloşului”. Zona este spectaculoasă şi poate fi bază de plecare pe traseele turistice care străbat Munţii Trascăului înspre Cetatea Colţeşti, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Poarta Zmeilor, Piatra Secuiului şi la mică distanţă de binecunoscutele „Găvane”, adevărate piscine săpate de ape în stâncă. Locul este unul sălbatic, dovadă fiind faptul că în această vară un urs a ucis un ponei şi a rănit grav un cal din herghelia lui Iulian.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Tenis: Roger Federer și Rafael Nadal, colegi de echipă la “Laver Cup”

Elvețianul Roger Federer și spaniolul Rafael Nadal vor fi colegi de echipă la “Laver Cup”, turneul demonstrativ de tenis în care se vor duela cei mai buni jucători din Europa și restul lumii, după modelul “Ryder Cup” din golful profesionist.

Prima ediție a acestei competiții, care a primit numele legendarului tenisman australian Rod Laver, se va desfășura la Praga, la sfârșitul acestei săptămâni (22-24 septembrie), iar fiecare dintre cele două echipe va avea în componență câte șase jucători.

Europa va miza, pe lângă Federer și Nadal, pe alți trei jucători din top 10 ATP: croatul Marin Cilic, germanul Alexander Zverev și austriacul Dominic Thiem, precum și pe vedeta tenisului ceh, Tomas Berdych, fost nr.4 mondial, aflat în prezent pe locul 19.

“Team World” este mai puțin dotată, mai ales după abandonul argentinianului Juan Martin Del Porto, cel care l-a eliminat pe Federer în sferturile de finală la US Open. Din echipa restului lumii fac parte patru americani (Frances Tiafoe, Sam Querrey, John Isner, Jack Sock), un australian (Nick Kyrgios) și speranța canadiană Denis Shapovalov.

Echipa Europei va fi antrenată de suedezul Bjorn Borg, în timp ce Team World îl va avea la conducere pe americanul John McEnroe, două legende ale sportului alb.

Meciurile se vor disputa în două seturi, cu un eventual super tie-break (10 puncte). Se vor disputa câte 4 partide pe zi (3 de simplu și una de dublu), iar prima echipă care va acumula 13 puncte din 24 posibile va fi câștigătoarea competiției.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Cercetători americani au dezvoltat un material similar mușchilor omului destinat roboților

O echipă de cercetători americani a dezvoltat un material sintetic moale și elastic care reproduce caracteristicile mușchilor omului și va ajuta la o mai bună fabricare a roboților, informează marți revista ”Nature Communications” citată de EFE.

Experți de la Creative Machines Lab, din cadrul Facultății de Inginerie a Universității Columbia, în frunte cu Hod Lipson, au rezolvat astfel unul din marile obstacole pentru crearea de roboți soft “ale căror acțiuni pot imita mișcări ale sistemului biologic natural”, se arată în articol.

Țesutul care deține “o abilitate expansivă intrinsecă — nu depinde de un mecanism extern — este de trei ori mai tare decât mușchiul uman, are o mare capacitate de întindere și rezistență și este moale la atingere, noteză experții.

Materialul care se poate imprima în 3D în forma dorită a fost elaborat de Aslan Miriyev și constă într-o matrice din cauciuc siliconic pe care este distribuit etanol sub formă de microbule.

Potrivit cercetătorilor, “este ușor de fabricat, ieftin și elaborat cu materiale sigure pentru mediul înconjurător”.

După imprimarea în 3D, cercetătorii au testat mușchiul artificial activându-l în mod electric în diferite funcții robotice. În aceste experimente s-a demonstrat o mare capacitate de întindere și contracție, proprietăți ce pot fi utile fabricării roboților care pot interacționa cu publicul, de exemplu în sectorul medical.

“Materialul nostru este moale și funcțional și poate servi drept mușchi deoarece este foarte rezistent. Se poate întinde, îndoi, răsuci și folosi la ridicarea greutăților. Este materialul artificial cel mai similar mușchiului uman de care dispunem“, a asigurat Aslan Miriyev.

Cu noul material s-a depășit una din principalele bariere în fabricarea de roboți cu aspect uman, a subliniat el.

Cercetătorii vor continua să dezvolte materialul pentru a-i ameliora viteza de reacție și durabilitatea, scopul final fiind introducerea sa în sisteme robotice cu inteligență artificială pentru a obține mișcări cât mai naturale.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Zoo Braşov se modernizeaza. Casa maimuţelor, cel mai nou punct de atracţie

Trei noi specii de maimuţe vor ajunge la Zoo Braşov, după ce va fi finalizată noua casă a acestora, ce va fi construită în conformitate cu recomandările făcute de specialiştii Asociaţiei Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor şi care va putea fi vizitată şi pe timp de iarnă.

După ce în această vară a fost finalizat aquariumul şi sunt pe ultima sută de metri şi lucrările de refacere a ţarcurilor leilor şi tigrilor, investiţiile în modernizarea şi creşterea atractivităţii Zoo Braşov vor continua cu proiectul de reabilitare a clădirii maimuţelor.

Investiţia ar urma să se deruleze pe o perioadă de un an, iar costul acesteia este estimat la suma de 2.111.845,91 lei fără TVA.

Alin Pînzaru, directorul Zoo Braşov, a declarat, pentru Mediafax, că prin amenajarea noii clădiri, maimuţele vor putea fi observate şi în zilele friguroase, ţinând cont că în prezent, pe timp de iarnă, acestea sunt găzduite într-o clădire care nu este deschisă publicului.

”Prin realizarea acestor investiţii, dorim ca toate speciile să poată fi vizitate şi pe timp de iarnă, când din cauza temperaturilor scăzute, exemplarele exotice nu mai pot fi ţinute afară. Accesul vizitatorilor va fi permis în această clădire, iar maimuţele vor putea fi observate în aceste ţarcuri interioare”, a declarat Pînzaru.

Noua clădire este amenajată în conformitate cu recomandările specialistului Asociaţiei Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA), care a fost anul trecut la Braşov, ţinând cont că parcul zoo de la poalele Tâmpei este în ultimul an de evaluare în vederea primirii statului de membru al acestei asociaţii, perioada de evaluare fiind de 5 ani.

Principalul avantaj după intrarea în EAZA este că se vor putea face schimburile de animale cu alte parcuri zoologice din Europa. În prezent, Zoo Braşov găzduieşte aproximativ 60 de specii şi peste 200 de exemplare.

Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, la Zoo Braşov vor ajunge şi câteva specii noi de maimuţe. Potrivit lui Alin Pînzaru, este vorba de lion- tale macaque, colobus guereza şi capucin.

Deocamdată, conducerea Zoo a scos la licitaţie aceste lucrări, ofertele de la constructori fiind aşteptate până în data de 4 octombrie.

Totodată, cel târziu la finele acestei luni ar urma să fie finalizate şi lucrările de înlocuire a gratiilor de la ţarcurilor leilor şi tigrilor cu geamuri speciale, astfel că privitorii vor putea sta exact lângă geam, eliminându-se astfel distanţa de un metru care era o distanţă e siguranţă între gard şi aleea de unde se puteau uita vizitatorii.

Am întâmpinat unele probleme la ţarcurile tigrilor, fiindcă pe anumite porţiuni s-a surpat pământul, dar sperăm ca până la finele lunii să fie totul gata şi să fie finalizată montarea panourilor de sticlă la toate ţarcurile”, a precizat directorul Zoo.

Costul lucrărilor de instalare a panourilor de sticlă la aceste ţarcuri este de 648.250 lei, iar finanţarea este asigurată în totalitate de la bugetul local al municipiului Braşov.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Reţeaua europeană în care se testează oraşele viitorului. Doar două sunt din România

Barcelona, Stockholm şi Koln testează, în cadrul unui proiect european, tehnologiile viitorului precum stâlpi de iluminat cu senzori de reglare a intensităţii, care sunt şi furnizori de net wireless, supraveghează traficul şi sunt staţii de încărcare a maşinilor electrice. Din proiectul „Grow smarter” fac parte 57 de oraşe printre care două din România, ne-a spus într-un interviu Magdalena-Andreea Străchinescu-Olteanu, şefa unităţii DG Energy.
Imaginaţi-vă un oraş ai cărui stâlpi de iluminat sunt dotaţi cu senzori care reglează intensitatea luminii în funcţie de prezenţa unor persoane în apropiere, dar care au şi rolul de furnizori de internet wi-fi, de staţii de încărcare a maşinilor electrice şi de monitorizare a traficului şi a poluării. Un oraş în care căldura degajată în procesele industriale şi căldura generată de centrele de date, dar şi de frigiderele şi congelatoarele din supermarketuri este folosită pentru încălzirea locuinţelor.
Un oraş prin care nu circulă maşini de gunoi deoarece deşeurile sunt transportante printr-un sistem de conducte subterane. Un oraş în care semafoarele sunt sincronizate în funcţie de trafic. Un oraş în care maşinile clasice sunt înlocuite cu maşini electrice, biciclete sau maşini folosite în sistem car-sharing. Un oraş în care casele sunt toate dotate surse regenerabile de energie – panouri solare, pompe de căldură, turbine eoliene şi consumul de energie al fiecărui aparat casnic este eficientizat la maximum.
Aceste măsuri nu sunt dintr-un film SF, ci sunt testate chiar acum în anumite cartiere din trei oraşe pilot europene: Barcelona, Stockholm şi Koln, considerate „lighthouse” (far, îndrumător-nr) în cadrul proiectului european „Grow Smarter” (2015-2019). Proiectul face parte din programul Orizont 2020 şi prevede testarea a 12 soluţii „smart” de îmbunătăţire a vieţii în cele trei oraşe pilot (Barcelona, Stockholm, Koln), iar apoi implementarea unora dintre aceste tehnologii în 57 de oraşe europene înscrise în proiect. Doar două oraşe din România fac parte din reţeaua „Grow Smarter” – Suceava şi Focşani.

„Adevărul” a stat de vorbă cu Magdalena-Andreea Străchinescu-Olteanu, şefa unităţii DG Energy: European Policy on Energy. Smart City initiatives. (Directoratul General din cadrul Comisiei Europene care se ocupă de politica energetică şi iniţiativele „Smart City) despre ce înseamnă un oraş smart şi despre reţeaua „Grow Smarter”. Specialista a făcut o prezentare în cadrul conferinţei „Smart Regional Development”, organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Ce înseamnă „smart city”?   Nu există o definiţie universal valabilă. Conceptul de smart city trebuie adaptat în funcţie de specificităţile fiecărui oraş. Ceea ce vedem noi printr-un oraş inteligent este un oraş în care în primul rând există o viziune integrată de optimizare a fluxurilor de energie, transport, comunicaţie, totul generând la final o calitate a vieţii crescută pentru cei care locuiesc în oraşul respectiv. O implicare a cetăţenilor în deciziile care sunt luate la nivel de municipalitate. Cred că tuturor cetăţenilor le-ar plăcea să fie consultaţi şi să aibă un cuvânt de spus în deciziile importante care sunt luate. De asemenea, bineînţeles, o problemă destul de importantă este îmbunătăţirea calităţii aerului în oraşe. În oraşe, în momentul de faţă, calitatea aerului nu este prea mult adusă discuţie, se spune că ea este inerentă tuturor proiectelor implementate, dar cred că este nevoie de mai multe realizări la acest nivel. Dacă aceste elemente sunt întrunite cred că putem vorbi de un oraş inteligent, un smart city.

Citeste continuarea articolului AICI

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Licitație pentru obiectele lui Audrey Hepburn

Aproximativ 500 de articole care au fost deținute de Audrey Hepburn vor fi scoase la licitație, potrivit forbes.ro. Prețurile articolelor personale ale starului de cinema încep de la 130 de dolari și urcă până la 100.000 de dolari.

Licitaţia va avea loc pe 27 septembrie, în casa de licitaţie Christie’s din Londra, dar va exista şi o vânzare online, care va fi deschisă de pe 19 septembrie până pe 3 octombrie.

Douăsprezece scenarii care au aparţinut vedetei vor putea fi licitate. Preţurile se estimează că vor începe de la 20.000 de dolari, ajungând până la 33.000 de dolari.

Actriţa este cunoscută pentru notiţele pe care le făcea pe marginea textelor. La vânzare sunt puse scenariile filmelor „Gigi”, „Sabrina”, „Șarada”, incluzând scenele care au fost tăiate din „Mic dejun la Tiffany” (77.000 – 110.000 de dolari) şi cele din „My fair Lady” (38.000 – 65.000).

De asemenea şi corespondenţa personală va putea fi licitată, din aceasta făcând parte scrisori din partea actriţei Katharine Hepburn (1.300 – 1.900 de dolari) sau Truman Capote, în care acesta îşi exprimă entuziasmul  faptului că actriţa va juca rolul lui Holly Golightly al romanului său.

În licitaţie sunt incluse şi articole vestimentare semnate de designeri precum Givenchy, Valentino, Yves Saint Laurent, Salvatore Ferragamo şi Burberry.

O rochie din satin de culoare albastră, pe care vedeta a purtat-o în filmul „Doi la drum” şi o rochie deux-pieces din satin negru, una dintre preferatele sale, estimată la 20.000 – 33.000 de dolari, vor face parte din licitaţie.

Anterior filmărilor peliculei „Sabrina”, actriţa a făcut o vizită la Paris, pentru a construi garderoba Sabrinei, eveniment care a început lunga colaborare şi prietenia cu Hubert de Givenchy.

În cadrul evenimentului se vor mai putea licita o scrisoare din partea lui Ralph Lauren, fotografii ale actriţei cu renumitul Salvatore Ferragamo – „designerul de pantofi al vedetelor”, o geantă de umăr din material textil, un trench Burberry şi pantofi marca Ferragamo.

În 1970, actriţa s-a căsătorit cu doctorul Andrea Dotti, mutându-se la Roma unde l-a descoperit pe Valentino, care la momentul respectiv îşi construia casa de modă. Articolele din acea perioadă includ o haină din mătase roşie, împreună cu o pereche de pantofi Andrea Carrano şi o rochie de seară semnată de casa Valentino.

O parte din articolele colecţiei vor fi expuse pentru public într-o expoziţie, care va avea loc în Beverly Hills, pe 12 şi 13 septembrie, iar pe King Street, în Londra, începând cu 22 septembrie.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Un biciclist britanic a pedalat în jurul lumii 78 de zile, doborând recordul mondial

Un biciclist britanic, practicant al ciclismului de anduranță, a doborât recordul mondial pentru cea mai rapidă traversare a planetei pe bicicletă, parcurgând 29.000 de kilometri în mai puțin de 80 de zile, informează luni Reuters.

Mark Beaumont a pedalat 18 ore pe zi și a ars peste 9.000 de calorii în 24 de ore în timp ce traversa Polonia, Rusia, Mongolia, China, Australia și Statele Unite.

‘Este vorba despre a ținti către nivelul următor”, a spus biciclistul, originar din Scoția, luni, după ce a finalizat cursa sub Arcul de Triumf din Paris. ”Nu am mai mers pe propriile picioare de vreo două luni și jumătate.” 

Accidentul în care a fost implicat în Rusia, în cea de-a noua zi, în urma căruia și-a spart un dinte și și-a accidentat cotul, aproape că l-a făcut să renunțe la cursa care, spune ciclistul, l-a transportat într-o stare ”mentală profundă”, așa cum nu a mai trăit înainte.

”E vorba despre privarea de somn. După săptămâni și săptămâni, în mintea ta se dă o bătălie teribilă. Trebuie să hotărăști că nu te vei opri niciodată”, a spus acesta.

Călătoria a durat 78 de zile, 14 ore și 40 de minute. Recordul anterior era deținut de neozeelandezul Andrew Nicholson, care a reușit să termine traseul în 123 de zile.

Un reprezentat al Guinness World Record i-a înmânat biciclistului două certificate pentru omologarea celor două recorduri mondiale: unul pentru completarea traseului în jurul lumii, un altul pentru cea mai mare distanță parcursă pe bicicletă într-o singură lună.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

A apărut combustibilul viitorului. Bezina ar putea deveni istorie

Dacă ai avea o maşină pe care nu ar fi nevoie să o realimentezi niciodată? De fapt, partea mecanică ar ceda cu mult înaintea combustibilului. Sunt şanse destul de mari să o conducă şi copiii tăi. Ce este combustibilul viitorului. Numele lui vine din mitologia scandinavă, iar explicaţia spune tot. Poate fi exploatat în cariere de suprafaţă, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului şi costuri relativ reduse de valorificare.

Dacă ai avea o maşină pe bază de thoriu, nu ar fi nevoie să o realimentezi niciodată.

Ce este thoriu? Este combustibilul nuclear al viitorului. Numele de thoriu este o referinţă la Thor, zeul războiului în mitologia scandinavă. Mai puţin radioactiv decât uraniul, thoriul poate fi exploatat în cariere de suprafaţă, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului şi costuri relativ reduse de valorificare.

O companie numită laser Power Systems a creat un concept al cărui motor funcţionează pe bază de thoriu. Fiind radioactiv, echipa a folosit bucăţele foarte mici pentru a construi o rază laser care încălzeşte apa şi produce abur. Acest abur este transformat în energie cu ajutorul unei turbine.

Un singur gram de thoriu produce mai multă energie decât 28.000 de litri de combustibil convenţional, în timp ce o cantitate de 8 grame ar fi suficientă să propulseze o maşină 100 de ani.

Charles Stevens, CEO al Laser Power Systems, a anunţat însă că maşinile propulsate de thoriu nu vor apărea prea curând pe străzi. El spune că industria auto nu este interesată de proiect, fiind concetrată pe tehnologia clasică, care încă produce bani.

Compania sa dezvoltă diferite sisteme prin care thoriul ar putea fi folosit pentru producerea energiei, fie că este vorba de clădiri de birouri, hoteluri sau restaurante.

În ceea ce priveşte radioactivitatea, Stevens nu îşi face probleme. O singură bucată de folie de aluminiu este suficientă pentru a contracara efectele ei.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

David Garett va susţine primul său concert crossover din România, în 2018 (VIDEO)

 

După ce şi-a încântat fanii români cu spectacolele de muzică clasică în cadrul renumitului Festival „George Enescu”, în 2011, 2015 şi 2017, David Garett va susţine, în 2018, la Sala Palatului, primul său concert crossover din România.
În urma cererilor primite în număr impresionant din partea fanilor, David Garett, cel mai rapid violonist din lume, a inclus România în programul turneului său şi va concerta pe 8 iunie 2018, la Sala Palatului din capitală, după cum informează un comunicat de presă emis de organizatori.
Turneul ”Explosive- Live” a început în luna noiembrie 2016 şi nu se va încheia foarte curând, căci succesul uluitor a bătut toate recordurile concertelor sale anterioare. Numai în primele trei săptămâni ale turneului, au fost vândute peste 200.000 de bilete, urmate de alte  100.000 de bilete vândute pentru concertele susţinute în primăvara acestui an.
Acesta cântă pe o vioară „A. Busch” Stradivarius ce datează din anul 1716 şi este cel mai rapid violonist din lume, înregistrat în Guinness World Records pentru interpretarea „Flight of the Bumblebee” de Nikolai Rimski-Korsakov în 66,56 secunde, iar mai târziu în 65,26 secunde.
Considerat un Paganini printre stelele pop şi un Jimi Hendrix printre violonişti, Garett este „Violonistul Diavolului” al epocii noastre, superstarul internaţional care estompează barierele dintre Mozart şi Mettalica. Lăudat pentru pionieratul trendului crossover precum şi pentru virtuozitatea excepţională a interpretărilor sale, Garett este la fel de talentat în egală măsură, când interpretează cele mai complicate compoziţii clasice alături de marii dirijori sau orchestrele simfonice de renume mondial, şi cele mai mari hituri rock, pe stadioane.
David Garett este deţinătorul a 23 de discuri de aur şi 16 de platină obţinute în Hong Kong, Germania, Mexic, Taiwan, Brazilia, Singapore şi multe altele. Pentru cel  mai recent album intitulat ”EXPLOSIVE”, David Garrett a fost distins cu Aur în Germania şi Austria, la numai câteva săptămâni de la lansarea acestuia pe piaţa.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Un desert portughez, reinventat de o sătmăreancă pe malul Atlanticului – spectaculoasa prăjitură flambată cu… pălincă

O sătmăreancă stabilită în Portugalia a reușit să reinventeze o prăjitură tradițională locală și să transforme arta gătitului într-un adevărat spectacol. Prăjitura este servită clientului flambată cu pălincă de Satu Mare, chiar pe masa acestuia.

Sătmăreanca Mariana Conioși lucrează de 9 ani la restaurantul Gaivota Branca din zona turistică Algarve, în sudul Portugaliei. Mariana a reușit să se impună în acest domeniu, participând la cursuri cu bucătari renumiți, printre care și “cheful lui Putin”, iar după ani de muncă, a reușit să ajungă chef.

“Specialitatea casei” la Gaivota Branca este un desert tradițional portughez din zona Albufeira, reinventat de sătmăreancă. Denumirea “oficială” din meniul restaurantului este “delicia de figo & amendoa” și se servește flambată cu pălincă direct pe masa clientului, chiar în fața acestuia, într-un adevărat spectacol gastronomic.

E un amestec de migdale și figus, cu foarte multă scorțișoară și mai multe condimente, ciocolată, portocală, lămâie. Se face la foc slab, se amestecă circa trei ore până când devine o pastă bună de modelat. Când este servit se dă prin pălincă și cu aroma ei după ardere are un gust… divin. După ardere, flambare, rămâne o aromă foarte plăcută de prună”, a declarat Mariana Conioși pentru AGERPRES.

Ea a povestit că avea nevoie de o băutură care să ardă, însă marea majoritate a acestora nu aveau o concentrație alcoolică suficient de ridicată. A testat mai multe băuturi și până la urmă desertul i-a reușit așa cum a vrut doar cu pălinca de Satu Mare.

E suficient să comande un client că, după ce văd ceilalți, doresc să comande și ei”, a mai mărturisit Mariana Conioși.

Desigur că sătmăreanca, care este chef al localului, este foarte apreciată și pentru celelalte preparate care se servesc în restaurant.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Revoluţie în electronică. Cercetătorii au dezvoltat pielea artificială care le va permite roboţilor să simtă asemenea oamenilor

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Houston, Statele Unite, au creat un soft pe bază de piele artificială sensibilă care le va permite roboţilor să simtă atingerile asemenea oamenilor. Invenţia a fost dezvoltată cu ajutorul unui sistem electronic elastic. Acest proces bazat pe materiale din plastic poate fi extins pentru producţia comercială datorită costurilor mici de fabricare, potrivit Financial Express.

Inventatorii au dezvoltat acest material elastic semiconductor, o substanţă macromoleculară pe bază de siliciu cunoscută ca polidimetilsiloxan (PDMS) şi nanofire pentru a crea o compoziţie care devine flexibilă, şi care, împreună cu nanocircuitele, face eficientă circulaţia curentului electric.

Prin acest proiect am dezvoltat un semiconductor într-o compoziţie de cauciuc, conceput pentru a permite componentelor electronice să îşi păstreze funcţionalitatea chiar dacă materialul va fi întins cu 50%”, a spus Cunjiang Yu, profesor asistent la Universitatea din Houston.

Semiconductorii tradiţionali sunt fragili, iar dacă sunt folosiţi în materiale elastice necesită un sistem complicat. Această soluţie tradiţională este, însă, mult mai complexă, mai puţin stabilă şi mai scumpă decât noua descoperire.

Strategia noastră are mai multe avantaje, de la procesul de fabricare care este unul simplu, ceea ce permite o producţie în creştere, până la toleranţa unei tensiuni mai mari, dar şi costul redus”, a mai spus profesorul asistent de la Universitatea din Houston.

Oamenii de ştiinţă au testat ţesutul electronic prin intermediul unei mâini robotice care a putut simţi temperatura dintr-o ceaşcă în care s-a turnat apă caldă şi rece.

Pielea artificială este acum doar un prototip, descoperirea acestui material moale şi flexibil, care le permite nanocircuitelor să transporte curentul electric fără ca acestea să se rupă, va avea un impact major asupra dezvoltării electronicii. Sistemul va putea fi utilizat inclusiv la fabricarea aparatelor din medicină şi implanturilor medicinale, au spus cercetătorii.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

iPhone X vine în România în octombrie: Va costa 5.300 de lei

Cea mai nou gamă de produse Apple, telefoanele iPhone 8, 8 Plus, Apple Watch 3, precum și sistemul Apple TV 4K sunt disponibile la precomandă pe Quickmobile, cel mai mare specialist tech din România, începând cu 15 septembrie. Potrivit reprezentanților companiei, livrările vor începe cu data de 22 septembrie. Vârful de gamă iPhone X va fi disponibil la precomandă în oferta retailer-ului pe 27 octombrie, urmând a fi livrat în prima jumătate a lui noiembrie.

Clienţii Quickmobile vor putea achiziţiona oricare dintre noile modele de telefoane Apple, iPhone 8 şi iPhone 8 Plus în variante 64 şi  256 GB, preţurile din oferta retailer-ului fiind cele oficiale Apple în Europa, cu TVA inclus şi garanţia standard de 2 ani.

Astfel, preţul de pe Quickmobile.ro pentru iPhone 8 în varianta 64 GB este de 3.699 lei, iar cel de 256 GB costă 4.499 lei.

Modelul iPhone 8 Plus de 64 GB este comercializat de retailer la preţul de 4.199 lei, în timp ce varianta de 256 GB costă 4.999 lei pe Quickmobile.

Noile terminale iPhone 8 sunt disponibile în variantele de culori space gray, silver şi gold, sunt îmbrăcate integral în sticlă, au ramă de aluminiu şi păstrează dimensiunile seriei anterioare. Terminalele sunt rezistente la praf şi apă, se încarcă wireless, păstrează dimensiunile seriei 7, fiind dotate cu ecrane retina HD, ce includ funcţiile True Tone şi 3D Touch. În plus, dispun de difuzoare stereo, cu 25% mai performante decât cele ale generaţiei anterioare.

Tot începând cu 15 septembrie, vor fi disponibile la precomandă pe Quickmobile şi noile device-uri Apple Watch 3, livrările începând din 22 septembrie. Clienţii retailer-ului pot alege între modelele GPS şi GPS celular, comercializate la preţuri începând de la 1.699 lei. Tot de astazi, clienţii Quickmobile pot precomanda sistemul Apple TV 4K, în variantele de 32 GB – la preţul de 949 lei, respectiv 64 GB, la 1.049 lei.

Quickmobile dă startul precomenzilor pentru iPhone 10 pe 27 octombrie

Vârful de gamă al terminalelor produse de Apple, seria iPhone 10, va fi disponibil la precomandă în oferta Quickmobile începând cu 27 octombrie, în acelaşi timp cu disponibilitatea noului model pe pieţele internaţionale din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, urmând a fi livrat în prima jumătate a lunii noiembrie.

Modelul iPhone X de 64 GB va fi disponibil în oferta retailerului la preţul de 5.299 de lei, în timp ce varianta de 256 GB va fi comercializată de către Quickmobile la preţul de 6.099 de lei. Preţurile includ TVA şi garanţia de 2 ani, fiind  similare celor anunţate oficial de producător în toate ţărilor europene aflate în primul val de livrări. Astfel, prin comparaţie, dacă modelul iPhone 8 de 64 GB este comercializat de Apple Franţa la preţul de 809 euro (3.720 lei), acelaşi model este listat pe Quickmobile la preţul de 804 euro (3.699 lei).

„Chiar dacă România nu se află pentru niciunul dintre modele în primele două valuri de livrări efectuate de producătorul american, iată că şi de această dată Quickmobile îşi ţine promisiunea fermă faţă de clienţi şi aduce cel mai repede, în premieră pe piaţa locală, smartphone-ul  momentului. Astfel, românii se vor putea bucura de noile iPhone-uri în acelaşi timp cu iubitorii brandului din ţări precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania”, a declarat Tudor Țiboc, General Manager al Quickmobile.

Noul vârf de gamă, îmbrăcat integral în sticlă, este disponibil în variantele de culori space gray şi silver, şi vine fără butonul Home. Modelul iPhone X rulează tehnologia Face ID, care permite deblocarea telefonului doar prin scanarea feţei. Dispozitivul dispune de un ecran de sticlă integral, de tip Super Retina, cu o dimensiune de 5,8 inch în diagonală, funcţie ce va permite o claritate a imaginilor mult mai mare. În plus, ceea ce aduce nou seria iPhone 10 este camera foto duală de 12 megapixeli, cu diafragma de f/1.8 pe prima şi f/2.4 pe a doua. De asemenea, terminalele sunt rezistente la praf şi apă şi se încarcă wireless.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

O fostă refugiată din Sudan devine primul supermodel care poartă hijab

Nu este încă celebră, dar este totuși unul dintre manechinele cele mai în vogă. La 19 ani, această fostă refugiată este acum primul top model ce poartă hijab care a semnat un contract cu una dintre cele mai mari agenții de modele, relatează joi CNEWS Matin.

Halima Aden s-a născut într-o tabără de refugiați a ONU în Kenya, după ce familia ei a fugit din Sudan. La 6 ani, fetița a ajuns în SUA, la Saint-Cloud, în statul Minnesota. Ea a decis încă din copilărie să poarte hijab.

Vălul nu a fost niciodată un obstacol pentru tânără, ba chiar dimpotrivă, notează CNEWS Matin. La liceu, ea a devenit prima elevă cu văl care a fost aleasă regina balului de absolvire.

Cariera ei va demara în noiembrie 2017. Ea a participat atunci la concursul Miss SUA din statul Minnesota, unde a defilat cu hijab și în burkini, fiind remarcată de una dintre cele mai prestigioase agenții de modele din lume, IMG. Aceasta are contracte în prezent cu unele dintre cele mai cunoscute top modele ale momentului: Gisele Bündchen, Kate Moss, Bella Hadid, Lara Stone, Miranda Kerr sau Karlie Kloss.

După ce a semnat cu IMG, cariera Halimei Aden a explodat. Ea defilează pentru Kanye West, este starul ultimei săptămâni a modei de la New York și și-a înmulțit aparițiile pe coperțile unor reviste celebre, precum Allure, Vogue și Arabia. Ea a devenit una dintre “muzele” Nike și, mai recent, a Fenty Beauty, marca de machiaj lansată de Rihanna săptămâna trecută.

Nu mă gândeam cu adevărat să devin model, voiam doar să particip la un concurs de frumusețe pentru că voiam să transmit un mesaj pozitiv despre femeile musulmane. Multă vreme m-am simțit reprezentată fals. Chiar și în adolescență nu aveam niciun model, nu știam niciun manechin care purta hijab sau o personalitate din media cu care mă puteam identifica”, a declarat ea recent pentru revista americană People. De acum, scrie CNEWS Matin, tinerele musulmane se vor putea identifica cu Halima Aden.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Artista Alexandra Nechita, supranumită ”micuţa Picasso”, va prezenta prima sa expoziţie de sculpturi cu ocazia Zilelor Bucureştiului

În cadrul Zilelor Bucureştiului, artista Alexandra Nechita va expune în premieră o sculptură, în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, în capitala României.

Prima expoziţie de sculptură semnată de Alexandra Nechita, “Grădina cu sculpturi”, va putea fi vizitată într-un spaţiu neconvenţional, în faţa Ateneului Român, scrie Mediafax.

Am creat în România cu o energie foarte bună şi cu multă emoţie. E o experienţă nouă din multe puncte de vedere. Este prima oară când expun un ansamblu de sculpturi în ţară, unde sunt cunoscută mai degrabă ca pictoriţă. Sunt primele realizate chiar aici, cu materiale locale şi – lucrul care mă bucură cel mai tare – sunt accesibile publicului, într-un spaţiu mai puţin convenţional, care încurajează interacţiunea. Visam de mult să creez în România şi să expun pentru publicul de aici.” – Alexandra Nechita

Despre cele opt sculpturi care vor fi expuse în faţa Ateneului Român, Alexandra Nechita spune: “Sunt lucrări la care are acces oricine: le poţi vedea, te poţi apropia, le poţi atinge. De aceea, îmi doresc ca toţi cei care au ocazia să facă asta, să se conecteze cu lucrările, să le interpreteze şi să le simtă în felul propriu. În fiecare dintre noi există o conversaţie permanentă între realitate şi fantezie. E tema care se reflectă cel mai puternic în acest ansamblu de lucrări, dar care nu îngrădeşte nicio altă viziune.”

Plecată din România pe când avea doar un an şi jumătate, Alexandra Nechita a revenit în ţara natală unde îşi doreşte să dezvolte o nouă serie de proiecte.

Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, pictoriţa româncă stabilită în SUA, Alexandra Nechita a avut la opt ani prima expoziţie personală a Biblioteca Municipală din Los Angeles. În scurt timp a atras atenţia criticilor de artă, care au început să scrie despre maniera abstractă, unică, lirică a tinerei artiste. Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în sute de muzee din lume, de la colecţia de artă a Vaticanului, până la colecţii particulare deţinute de celebrităţi precum David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein. Pe parcursul anilor, Alexandra Nechita şi-a dezvoltat limbajul vizual aparte în numeroase picturi şi sculpturi din bronz, sticlă şi metal. În anul 2008 a absolvit University of California, Los Angeles, una dintre cele mai mari şi mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume, de unde obţine o diplomă în Arte Plastice şi îşi dedică timpul promovării artelor ca mod de expresie şi comunicare în şcoală.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Tenis: Gerald Melzer și Dragoș Dima deschid întâlnirea Austria – România, din Cupa Davis

Tenismanul român Dragoș Dima îl va înfrunta pe Gerald Melzer, vineri, de la ora 12,00 (ora României), în primul meci de simplu din cadrul întâlnirii care opune echipele României și Austriei, la Wels, pe zgură, în primul tur al barajului de menținere în Grupa I valorică a zonei Europa-Africa a Cupei Davis, potrivit tragerii la sorți efectuate joi.

În al doilea meci de simplu de vineri se vor înfrunta Dominic Thiem, prima rachetă a Austriei, și Bogdan Borza, relatează agenția APA.

Sâmbătă, de la ora 15,00, se va desfășura meciul de dublu, între perechile Horia Tecău/Nicolae Frunză și Dominic Thiem/Philipp Oswald.

Duminică, de la ora 12,00, se va disputa meciul Dominic Thiem — Dragoș Dima, urmat de ultima partidă de simplu, Gerald Melzer — Bogdan Borza.

Căpitanul echipei Austriei, Stefan Koubek, îi are la dispoziție pentru această întâlnire pe Dominic Thiem (24 ani, 7 ATP la simplu, 281 ATP la dublu), Gerald Melzer (27 ani, 133 ATP la simplu), Sebastian Ofner (21 ani, 138 ATP la simplu), Philipp Oswald (31 ani, 71 ATP la dublu).

De partea cealaltă, căpitanul Andrei Pavel contează pe Dragoș Dima (25 ani, 489 ATP la simplu), Nicolae Frunză (19 ani, 544 ATP la dublu), Bogdan Borza (20 ani, 707 ATP la simplu) și Horia Tecău (32 ani, 9 ATP la dublu).

România conduce cu 3-2 în meciurile directe cu Austria, pe care a învins-o în 1976, la Viena, 4-1 în sferturile zonei Europa, în 1980, cu 3-2 la București, în primul tur al zonei Europa, și în 2002, la Constanța, cu 5-0, în primul tur al zonei Europa-Africa, Grupa I. Austria a câștigat în 1957, 5-0 la București, în primul tur al zonei Europa, și în 1986, 3-2 la Bad Kleinkirchheim, în semifinalele zonei Europa.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Samsung intenționează să lanseze telefoane pliabile în 2018

Smartphone-urile pot face multe lucruri, dar nu puteți cumpăra încă unul care se îndoaie. Samsung intenționează să schimbe acest lucru în curând, potrivit CNN Money.

Cel mai mare producător de smartphoneuri din lume intenţionează să lanseze un dispozitiv pliabil în 2018, a declarat Koh Dong-jin, actualul CEO al departamentului Samsung Mobile.

Compania trebuie să depăşească multe obstacole înainte de a face posibilă crearea unui telefon de acest gen, a menţionat Koh.

Zvonurile despre producerea unui telefon pliabil s-au învârtit în jurul lui Samsung de când compania a prezentat un display flexibil la Consumer Electronics Show în 2013.

Compania a încorporat deja elemente ale acestei tehnologii în smartphone-urile sale curbate Galaxy Edge, iar un analist din industrie a descris obiectivul lansării de către Samsung a unui dispozitiv pliabil anul viitor ca fiind “destul de realist”.

“Se ştie că Samsung lucrează de mai mulţi ani pe un ecran  pliabil“, a declarat analistul IHS Market, Judy Hong.

O provocare cu care se poate confrunta Samsung este ca dezvoltatorii să-şi adapteze aplicaţiile la noile ecrane pliabile.

“Ceea ce face smartphone-urile inteligente sunt aplicaţiile“, a spus Hong. “Dacă aveţi un telefon pliabil, dar majoritatea aplicaţiilor dumneavoastră nu suportă funcţii pliabile … ar fi lipsit de sens”, a mai adăugat el.

Lansarea cu succes a unui smartphone pliabil ar spori o schimbare remarcabilă pentru seria Samsung Galaxy Note. Anul trecut, producătorii au retras de pe piaţă milioane de dispozitive Galaxy Note 7 din cauza unor probleme tehnice, pierzând miliarde de dolari.

Cel mai recent model din serie, Note 8, pare să aibă succes faţă de predecesorul său. Samsung a primit deja 650.000 de precomenzi pentru noul smartphone înainte de lansarea sa, conform lui Koh.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Neil Harbisson, primul cyborg oficial din lume va veni în premieră în România

Neil Harbisson, primul cyborg recunoscut şi atestat de autorităţi prin emiterea unui document care-i atestă identitatea de cyborg, va fi prezent la expoziţia Internet & Mobile World, din Bucureşti, din 4-5 octombrie 2017 (Romexpo), anunţă organizatorii evenimentului.

„Artist contemporan şi cyborg activist, Neil Harbisson s-a născut în Marea Britanie cu acromatopsie, o afecţiune care constă în încapacitatea de a distinge culorile, scrie Mediafax.

Neil şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Catalonia, Spania, doar în alb şi negru, până când un cibernetician i-a implantat o antenă în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcţie nu doar de culoare, dar şi de saturaţie, intensitate etc. Astăzi, cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile şi invizibile, de tip infraroşii şi ultraviolete”, se arată într-un comunicat.

Conexiunea la internet a antenei îi permite lui Neil Harbisson să primească informaţii despre culori din afara spaţiului terestru, precum şi imagini, videoclipuri, muzică sau apeluri telefonice direct în cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile sau sateliţii. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg şi simte că atât mintea, cât şi trupul său sunt părţi ale unui tot cibernetic.

Pentru că antena sa nu este detaşabilă, ci o extensie a corpului sau, Neil Harbisson este recunoscut ca cyborg în documentele emise de Marea Britanie. „La IMWorld 2017, Neil Harbisson va vorbi despre renaşterea speciei umane. Discuţia va explora modul în care omul poate să participe activ la evoluţia speciei, nu prin utilizarea tehnologiei, ci prin transformarea acesteia în parte integrantă a corpului, oferindu-i simţuri suplimentare faţă de cele dobândite la naştere”, precizează organizatorii.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Maşini electrice de curse construite de elevi din Braşov, testate în curtea şcolii, la început de an şcolar

30 de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil din Braşov au construit primele maşini electrice de curse din România, acestea fiind prezentate publicului, luni, la deschiderii noului an şcolar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un număr de 30 de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Grigore Moisil au lucrat toată vacanţa de vară pentru a construi primele maşini electrice de curse din România, iar luni, în prima zi de şcoală, aceştia au prezentat cele trei monoposturi colegilor, profesorilor, dar şi curioşilor care au avut ocazia să le vadă în acţiune.

„Fiecare monopost este echipat cu câte un motor electric de 240 de volţi, care este alimentat de două baterii pe plumb de 12 V. Acest motor generează un cal putere, iar autonomia este de aproximativ o oră şi jumătate”, a explicat Andrei Dumitru din partea companiei Siemens Industry Software, care a fost parteneră în proiectul derulat de elevi şi finanţat prin Fondul Ştiinţescu.

Elevii au lucrat în echipă şi fiecare a venit cu câte o inovaţie pentru a îmbunătăţi performanţele maşinilor de curse.

Totodată, fiecare dintre cele trei echipe a fost coordonată de profesori din cadrul liceului, respectiv de Manuela Şerban, Laura Niţulescu, Titu Mastan şi de Monica Schiller şi a fost îndrumată tehnic de specialişti din cadrul companiei Siemens Industry Software şi de studenţi ai echipei BlueStreamline din cadrul Universităţii Transilvania, prima din România care a proiectat şi construit un monopost pentru competiţia Formula Student

„Modelul a fost creat la început virtual cu ajutorul unui soft, iar apoi a fost construit şi fizic. Fiecare echipă a venit cu câte o propunere inovatoare, de exemplu instalarea unor senzori de temperatură la baterii, senzori de consum sau senzori de viteză. S-au făcut deja şi primele teste pe un circuit omologat din judeţ, iar viteza maximă atinsă a fost de 42 de kilometri pe oră”a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Călin Husar, coordonator tehnic al proiectului din partea companiei Siemens.

Cele trei maşini electrice se vor întrece în prima cursă de monoposturi electrice din România, care va avea loc pe 23 septembrie, în parcarea Coresi Shopping Resort, iar echipa câştigătoare va reprezenta România la un campionat internaţional al monoposturilor electrice care va avea loc în Anglia.

Proiectul derulat de colegiul braşovean este unul dintre cele 10 proiecte finanţate prin programul Fondul Ştiinţescu Braşov, dezvoltat de Fundaţia Comunitară Braşov, alături de Romanian-American Foundation, cu sprijin financiar din partea partenerilor Siemens Industry Software, Benchmark, Viessmann, Turist Info.ro şi Hastag Kiwi.

În perioada 2017-2018, la ediţia pilot a Fondului Ştiinţescu, 10 echipe cu elevi, părinţi, profesori şi oameni pasionaţi de STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică) dezvoltă împreună proiecte care explorează lumea fascinantă a ştiinţelor: laboratoare interdisciplinare de matematică, programe de robotică, ateliere şi târguri de ştiinţe, maşini de curse şi dispozitive de studiu al fenomenelor meteorologice.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

Cererea de linte verde Puy a explodat de când figurează în meniul școlii frecventate de prințul George

Micul prinț George, strănepot al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a devenit fără voia lui ambasadorul lintei verzi Puy, specialitate culinară franceză, a cărei cerere explodează în Anglia de când figurează în meniul școlii sale foarte selecte.

A fost suficient ca un tabloid englez să detalieze meniul cantinei din școala frecventată de George, ce include lintea verde din Puy-en-Velay (centrul Franței), pentru ca supușii micului prinț să se arunce asupra acestei legume uscate, scrie luni AFP.

Al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, fiul cel mare al prințului William și al soției acestuia, Kate, duci de Cambridge, a început la 7 septembrie cursurile la școala privată St Thomas’s Battersea din Londra. Anul școlar costă aproximativ 20.000 de euro, iar bucătarul-șef este francez.

“Avem multe cereri din partea clienților noștri din Marea Britanie, după articolul din Daily Mail, în special din partea proprietarilor de restaurante. Angrosiștii primesc o mulțime de apeluri“, spune pentru AFP Antoine Wassner, patronul companiei Sabarot, specialist în legume uscate în departamentul Haute-Loire.

“Acesta este ‘efectul vedetă’ de îndată ce un VIP se afișează cu un produs. Și este un minunat reflector pus pe lintea din Puy în Marea Britanie, deja a doua noastră piață după Franța. Și apoi, a face vâlvă cu o legumă uscată, bogată în proteine vegetale, și un prinț de 4 ani — este foarte corect din punct de vedere politic!“, se amuză Wassner, a cărui companie exportă 50% din producția sa de linte verde, dintre care 10% în Anglia.

În plus, cererea poate crește, deoarece după un an 2016 mediocru din cauza vremii nefavorabile, “avem o recoltă bună în acest an, dublu față de anul trecut, cu 2.500-3.000 de tone de linte”, se bucură Antoine Wassner. “Anul trecut a trebuit să stabilim cote pentru clienții noștri. Acum nu nu va mai fi cazul”.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215