Sequoia, arborele gigant care trăieşte 5.000 de ani, obiectiv turistic în Caraş-Severin

În Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, pe drumul care leagă Peştera Comarnic de Anina veghează, impunătoare, ceea ce moţii Apuseni numeau, mult timp, o „ciudăţenie” naturală. Este vorba de un exemplar rar de sequoia, cel mai mare arbore din lume, a precizat pentru Radio Reşiţa Nicolae Ifca – directorul arie protejate din Caraş-Severin. Specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva estimează vârsta acestuia la aproximativ 200 de ani, însă nimeni nu știe istoria exactă acestui copac gigantic, a subliniat acesta.
Arborele măsoară peste 45 de metri înălţime şi mai mult de 5 metri în circumferinţă şi cu toate că mediul său natural sunt Munţii Sierra Nevada din Statele Unite, s-a încăpăţânat să trăiască pe pământ românesc, adaptându-se perfect la condițiile climatice din țara noastră, la o altitudine de aproape 700 de metri.

În România există foarte puține exemplare de Sequoia, însă cel din Parcul Semenic – Cheile Carașului este unul din puținele care s-au dezvoltat în mediul natural, într-o pădure. Arborele gigant nu este singura atracţie din judeţ, în parcul central din staţiunea Băile Herculane există încă un exemplar asemănător. Arborii sunt monumente ale naturii şi sunt protejate de lege, a mai spus Nicolae Ifca.

Arborele sequoia ne dovedeste prin prezenta sa la Baile Herculane ca este capabil să se dezvolte şi în conditiile unei altitudini reduse. Asezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceeasi paralela cu Nisa şi Venetia, ii confera un climat cu influente mediteraneene. Turistii romani sau straini care trec pe aici raman impresionati datorita adaptarii lui la aceasta statiune balneoclimaterica.  Fiind o specie rara, arborele a fost declarat monument al naturii.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

 
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns