Dosarul Microsoft. Sentințe definitive cu executare și regrete târzii

Completul de cinci judecători de la Instanța Supremă a dat sentința definitivă în dosarul Microsoft. Toți inculpații au primit pedepse cu executare. Instanța a mai dispus confiscarea de la aceştia a aproximativ 16 milioane de euro şi peste două milioane de dolari. 

În plus, pedepsele sunt mai mari decât cele date de prima instanță. Toți cei patru inculpați vor fi încarcerați după ce vor fi emise mandatele de punere în executare.

Sentința Înaltei Curți:

Gheorghe Ştefan (fost primar Piatra Neamț)– 6 ani de închisoare cu executare,

Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicațiilor)– 3 ani de închisoare cu executare,

Dorin Cocoş (om de afaceri)- 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare,

Nicolae Dumitru (om de afaceri)- 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

De la Dorin Cocoș s-a dispus confiscarea sumei de 9 milioane de euro, de la Nicolae Dumitru –  2.050.000 de dolari și un milion de euro. De la Gabriel Sandu vor fi confiscate 2,2 milioane de euro, iar de la Gheorghe Ștefan – 3,9 milioane de euro.

La ultimul cuvânt, Gabriel Sandu a declarat că a făcut denunțuri la Departamenul de Justiție al SUA, Dorin Cocoș și Gheoghe Ștefan le-au promis judecătorilor că nu vor mai încălca legea, iar Nicolae Dumitru a spus, plângând, că are doi copii.

Gabriel Sandu, în fața judecătorilor: „Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Inițial mi-a fost refuzată. Susțin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declarațiile. Eu recunosc tot în fața Înaltei Curți. Recunosc că am pretins și primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009.”

Dorin Cocoș: Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greșit. Așa să-mi ajute Dumnezeu.” Avocatul acestuia a cerut o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Ștefan: „Mă consider vinovat și merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins și nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aș fi cunoscut legile cum le știu acum nu aș fi fost în fața dumneavoastră.”

Nicolae Dumitru, în lacrimi în fața judecătorilor: „Regret profund comiterea faptelor. Am doi băieți de 25 și 26 de ani”.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Acuzatiile DNA

Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan au fost acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, in timp ce Gabriel Sandu – de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocos ar fi pretins si primit, in 2009, noua milioane de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, ministrul Turismului si vicepresedintele al PDL la acea vreme, sa se asigure ca firmele sustinute de cei doi semneaza si deruleaza contractul de licentiere Microsoft incheiat cu Ministerul Comunicatiilor.

De asemenea, procurorii au aratat ca Dorin Cocos ar mai fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de folosire a licentelor Microsoft.

Sursa: europafm

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns