Se împlinesc 25 de ani de www. Cum arăta prima pagina web

În urmă cu 25 de ani, pe 23 august, 1991, publicul larg a avut acces pentru prima oară la World Wide Web, proiectat şi lansat de programatorul englez Tim Berners-Lee, la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveţia.

Internetul a fost prima oară conectat în 1969 şi se referă la reţeaua care transmite informaţia între noduri. World Wide Web se referă la spaţiul acestei reţele, unde informaţia, precum paginile web şi documentele, sunt stocate. World Wide Web ar fi neuronii, iar internetul sinapsele.

Tim Berners-Lee a inventat “World Wide Web”  în 1989, în timp ce lucra la CERN. Laboratorul CERN este la câţiva kilometri de Geneva, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. El voia să acceseze mai uşor datele cercetătorilor, dar era îngrijorat de datele care se pierdeau frecvent. A observat şi că cercetătorii pierdeau timp preţios refăcând diverse experimente, deoarece nu găseau uşor rezultatele. El avea nevoie de o modalitate de a face informaţia mai accesibilă, aşa că a desenat un plan pe o bucăţică de hârtie, în martie 1989, cu titlul „Managementul Informaţiei: O propunere“.

„Problema cu pierderea informaţiilor este acută la CERN, dar, în acest caz, CERN este un model în miniatură al întregii lumi. CERN are acum nişte probleme cu care restul lumii va trebui să se confrunte în curând. Ar trebui să lucrăm la un sistem universal de îndosariere a informaţiilor, în care generalitatea şi portabilitatea sunt mai importante decât grafica extravagantă sau funcţionalităţile adiţionale complexe“, a scris el pe bileţel.

berners-lee-570x366

Berners-Lee a trebuit să creeze totul, ca să îşi realizeze planul, după ce i-a fost aprobat. A scris protocolul HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) pentru modul în care informaţia ar fi transmisă între computere, limbajul HTML (Hyper Text Markup Language) pentru a realiza paginile web şi primul browser, numit WorldWideWeb.

El este responsabil şi pentru prima pagină web care a existat vreodată. Aceasta doar descria munca lui şi cum pot alţii crea un site.

Site-ul era găzduit pe computerul din biroul lui Berners-Lee, pe care fusese un bileţel: „Acest computer este un server. NU ÎL ÎNCHIDEŢI!“.

57bbf24e682ccf8f92246ee0

Prima pagină web, care poate fi găsită online la URL-ul original, a putut fi accesată începând cu 6 august, 1991. La acea vreme, era disponibilă doar utilizatorilor din cadrul CERN şi era o pagină scurtă care explica ce înseamnă de fapt World Wide Web. Pe 23 august, 1991, noi utilizatori, nu din cadrul CERN, au fost invitaţi să se alăture pe pagina de web, marcând oficial aniversarea Zilei Internetului.

1stwebpage

“Decizia de a face web-ul un sistem deschis a fost necesară, pentru a-l face universal. Nu poţi propune ca ceva să fie un spaţiu universal şi să îl deţii sub control”, a explicat Berners-Lee.

Inventatorul Berners-Lee consideră că încă există loc pentru îmbunătăţiri, dar nu există nicio îndoială că web-ul a realizat lucruri minunate în cei 25 de ani de existenţă.

Sursa: adevarul, mediafax

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns