Șapte povești de dragoste extraordinare, în filme recente

Oricare zi este bună pentru a celebra iubirea, iar astăzi o facem trecând în revistă șapte filme recente ce ne-au sensibilizat, răvășit, emoționat până la lacrimi sau pur și simplu făcut să reflectăm asupra acestui minunat dar dat nouă – acela de a iubi și de a fi iubiți.

Despre trup şi suflet (2017)

Povestea de dragoste Despre trup şi suflet a regizoarei maghiare Ildikó Enyedi a fost încununată cu prestigiosul trofeu „Ursul de Aur”, la festivalul de la Berlin, anul acesta. Povestea de iubire este una surprinzătoare, creativă, sui generis. Premisa însăși este inedită: Cum ar fi dacă doi oameni care nu se cunosc, care nu știu nimic unul despre altul, ar visa fix același vis? Și cum ar fi ca, odată cunoscându-se, ea să fie – de fapt  – incapabilă de emoții?

Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis.

Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste  despre doi oameni care învață să-și exprime  sentimentele, în ciuda barierelor de comunicare.

The History of Love (2016)

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, Povestea iubirii urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-Al Doilea Război Mondial par să-i despartă pentru totdeauna. Publicația franceză La Croix spune că filmul este „luminos și bulversant”, în timp ce Première îl numește „o odă adusă dragostei”, iar Bulles de Culture „un film despre dragoste și despre Om”.

Amour (2012)

O poveste plasată la vârsta senectuții, ce prezintă fără a cruța spectatorul avatarurile unei iubiri ce se confruntă cu degradarea biologică a partenerilor. Georges și Anne sunt doi soţi octogenari, foşti profesori de muzică, sensibili, cultivaţi şi uniţi printr-o mare iubire. Ei se luptă cu ireversibila degradare biologică a bătrâneţii. Când Anne face primul atac vascular cerebral, urmat de alte etape ale sclerozării fizice şi mintale, Georges se află în fața celor mai dificile dileme morale, potenţate şi mai necruţător de iubirea pentru soţia lui: care dintre cele două suferinţe are prioritate – a lui, sau a ei? Ce anume stă pe primul plan, normalitatea vieţii, sau viaţa cu orice preţ? Un gest uman de cruțare a suferinței se poate califica drept crimă?

Everything, Everything  (2017)

„Everything, Everything”/„Absolut tot” este ecranizarea bestseller-ului cu acelaşi nume, scris de Nicola Yoon, şi urmăreşte povestea de dragoste dintre doi adolescenţi, jucaţi de Amandla Stenberg şi Nick Robinson, foste vedete Disney.
Filmul merită văzut pentru extraordinara chimie dintre cei doi tineri actori, pe care sperăm să-i revedem cât mai repede pe marele ecran, pentru talentul fiecăruia dintre ei.

Dar mai ales filmul trebuie urmărit pentru sensibilitatea cu care este spusă o poveste de dragoste. Fiorii primei iubiri, candoarea adolescenţei apoi senzualitatea apropierii fizice dintre eroii poveştii ne-a făcut nostalgici. Ce vârstă frumoasă cea de 18 ani – aceasta este vârsta personajelor, şi ce minunată este explorarea iubirii.

Allied (2016)

Filmul de război Aliatul este până la jumătate un thriller clasic de spionaj plasat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. El spion, militar de carieră, ea femme fatale dar și agent operativ. Ambii puşi în faţa unei misiuni aproape imposibile, într-un oraş exotic, printre alţi spioni şi printre generali cu zvastici la piept. Dar când ambii sunt prinşi într-o frumoasă însă riscantă poveste de dragoste, riscantă pentru că ambii sunt agenți operativi din linia întâi, începe cu adevărat suspansul filmului. Miza acum este conflictul şi dilema personajului principal, Max Vatan, care se întreabă dacă propria lui soţie este cine pretinde că ar fi. Dilema lui Vatan, pus să aleagă între femeia iubită şi ataşamentul faţă de cauza pe care o serveşte, este răvășitoare. Spectatorul rămâne el însuși cu o dilemă – legată de sentimentele lui Marianne Beauséjour (Marion Cotillard). Finalul filmului, de asemenea, nu este hollywoodian. Totodată, regizorul Robert Zemeckis ar putea, cu acest flm, să fie nominalizat pentru cea mai insolită modalitate de filmare a unei scene de dragoste: în mijlocul unei furtuni de nisip.

Passengers (2016)

Cum ar fi să împarți Spațiul cu persoana iubită? SF-ul Passengers spune povestea a doi oameni care au pornit într-o călătorie de 120 de ani către o altă planetă – dar care se trezesc cu 90 de ani mai devreme.

Din acest moment, ei se vor afla în faţa unor situaţii extreme, trebuind să ia decizii de viață și de moarte, cu zeci de ani înainte de momentul pentru care s-au pregătit: Jim e inginer mecanic și are în plan să contribuie la întemeierea noii civilizaţii pe planeta Homestead II, pe când Aurora este jurnalistă și scriitoare, scopul ei fiind de a face reportajul suprem – despre prima migrație a pământenilor.

Passengers, cu o Jennifer Lawrence vulcanică și un Chris Pratt timid, nesigur şi romantic protagoniști, este o „Laguna albastră” desfășurată în spațiu, cu o scenografie high-tech, semnată de noinalizatul la Oscar Guy Hendrix Dyas (Inception), în care romance-ul se împletește cu momentele de extremă angoasă în fața imensității spațiului și a solitudinii, angoasă în siajul unor filme precum Gravity.
Silver Linings Playbook (2012)

Cu opt nominalizări şi o statuetă pentru rolul secundar primită de Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook spune povestea unui fost profesor (Bradley Cooper) care încearcă să îşi refacă căsnicia după ce petrece opt luni într-un spital de boli mentale.

Pe de altă parte, Tiffany (Jennifer Lawrence) este un personaj plin de disfuncţionalităţi. Energia ei şi dorinţa lui Pat de a reuşi să revină la normalitate anulează orice fărâmă de bizar şi înfăţişează viaţa aşa cum e: plină de neprevăzut, dură, dar nemaipomenit de frumoasă odată ce iubești.

Sursa
Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns