România şi Ziua Mondială a Mediului

Stabilită de Adunarea Generală a ONU în 1972, Ziua Mondială a Mediului (World Environment Day) este marcată, în fiecare an, pe 5 iunie. “Combate poluarea cu plastic!” (“Beat Plastic Pollution”), tema aleasă de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu pentru celebrarea Zilei din acest an, este un îndemn pentru schimbarea comportamentului în privinţa materialelor plastice. Mai puţin de o zecime din cantitatea totală de plastic produsă vreodată a fost reciclată şi, dacă toate pungile de plastic produse într-un an ar fi puse una lângă alta, suprafaţa lor ar acoperi o zonă de două ori mai mare decât cea a Franţei.

Plasticul ucide vietăţile oceanului planetar, contaminează solul şi, în urma arderii, eliberează compuşi toxici în atmosferă. Deşi unele ţări au adoptat restricţii şi chiar au interzis pungile unice, Agenţia de mediu a ONU cere măsuri mai hotărâte: sporirea reciclării, promovarea produselor reutilizabile, a celor alternative mai prietenoase cu mediul şi educarea consumatorilor.

România se alătură comunităţii internaţionale şi, printr-o serie de acţiuni în numeroase oraşe ale ţării, trage un semnal de alarmă: este nevoie, mai mult ca oricând, ca de la decidenţi politici, la simplii cetăţeni, oamenii să conştientizeze importanţa păstrării mediului înconjurător, o moştenire de preţ pe care să o lase generaţiilor viitoare. Gabriela Dorojan, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu: “Dacă începem să colectăm selectiv, o cantitate cât mai mică de deşeuri de plastic, de sticlă, de carton, de hârtie va ajunge la depozitare şi o cantitate mai mare va fi dusă la reciclare sau la valorificare. Deci eu cred că este rolul nostru, al tuturor, guvern, industrii, comunităţi, să ne unim şi să găsim alternative durabile la utilizarea excesivă a plasticului care poluează, după cum ştim, atât mediul acvatic, cât şi cel terestru şi ne ameninţă sănătatea.” 

Luni, în judeţul Prahova au avut loc primele probe tehnologice la o Staţie de Tratare Mecano-Biologică cu capacitate de prelucrare de 110 de mii de tone de deşeuri biodegradabile pe an. La eveniment a participat şi ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu: “În primul rând, este absorbţie de fonduri europene, 51 de milioane de lei (n.red. circa 11 milioane euro) pentru construirea acestei staţii. Are capacitatea cea mai mare din România. În felul acesta demnostrăm, inclusiv Uniunii Europene, că ştim să atragem fonduri europene, că ştim să le folosim cum trebuie şi că facem staţii de performanţă. Încă ceva: instalaţia este 100% românească.” 

Să mai spunem şi că, la Bucureşti, primarul general Gabriela Firea a prezentat soluţii de reducere a poluării şi îmbunătăţirii aerului în Capitală, iar într-o reţea de mari magazine pungile din plastic subţire au fost înlocuite cu pungi biodegradabile. Aceasta, în condiţiile în care, într-un viitor apropiat, România va renunţa defintiv la pungile de plastic, asemenea multor altor state din vestul Europei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns