România refuză oferta canadienilor pentru ridicarea vizelor

Guvernul de la Bucureşti a refuzat prima ofertă a autorităţilor din Canada cu privire la ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în această ţară, informează Digi24.ro.

Canadienii au transmis atât Executivului de la Bucureşti, cât şi celui de la Sofia, propunerea ca vizele să fie eliminate etapizat, cel mai târziu până în mai 2018.

Spre deosebire de autorităţile bulgare, oficialii români nu au fost mulţumiţi de termenul limită mai 2018. Guvernul a cerut o dată fermă în 2017 pentru eliminarea vizelor pentru români. Negocierile dintre autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Ottawa vor continua şi în această săptămână.

Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni ai UE care nu pot intra liber pe teritoriul Canadei.

În urmă cu trei luni, presa canadiană scria că Canada se pregătește de ridicarea vizelor pentru România și Bulgaria pentru a nu pune în pericol ratificarea acordului de liber-schimb UE-Canada, care ar aduce importante avantaje economice pentru ambele tabere.

Un parlament național ar putea să refuze să ratifice acordul, iar votul său ar avea efectul unui veto. România și Bulgaria au amenințat deja că vor bloca acordul dacă regimul vizelor nu va fi liberalizat.

Acordul dintre Canada și blocul comunitar ar trebui semnat la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unui summit la care este invitat și premierul Justin Trudeau.

Sursa: independent.md

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns