România, poartă pentru Asia

Un oraş înconjurat de stepă, aflat în mijlocul unui stat de 10 ori mai mare decât România, construit aproape de la zero în ultimii 25 de ani. Este o scurtă descriere a Astanei, capitala Kazahstanului, care găzduieşte anul acesta cel mai mare eveniment din lume dedicat energiei.

Expo Astana 2017, desfăşurat în perioada 10 iunie – 10 septembrie, reuneşte participanţi din 114 ţări şi le prezintă vizitatorilor cele mai noi soluţii în domeniul energiei – cu precădere cel al energiei curate. Sub sloganul „Future Energy”, evenimentul reprezintă şi un bun prilej pentru întâlniri la nivel înalt între oficiali ai statelor, companii şi marii jucători de pe piaţa globală de energie.

România este şi ea prezentă la eveniment, aşa cum a fost la toate expoziţiile mondiale organizate sub egida Biroului Internaţional pentru Expoziţii din 1989 până în prezent.

Revenind la Expo Astana 2017, ce precede expoziţia universală de la Dubai din 2020, care va dura şase luni, responsabilii au anunţat că au vândut în prima lună peste 1,8 milioane de bilete de acces, iar numărul vizitatorilor a depăşit 921.000; dintre aceştia, peste 130.000 au fost străini, reprezentând aproximativ 14% din numărul total al vizitatorilor.

„Potrivit statisticilor de la stand, ne vizitează zilnic între 1.200 şi 1.500 de persoane, ceea ce înseamnă foarte mult. Acest lucru denotă interes atât din partea publicului kazah, cât şi din partea reprezentanţilor celorlalte state vizavi de laserul pe care România îl prezintă la această manifestare”, a declarat ambasadorul Cezar Armeanu, care a preluat funcţia în luna aprilie. „Este clar că reprezintă un interes major pentru specialiştii din alte ţări să viziteze şi să vadă această machetă a laserului. Mai mult decât atât, pe parcursul acestui eveniment, de-a lungul celor 92 de zile, am organizat împreună cu colegii din ţară 16 misiuni economice. Faptul că celelalte standuri sunt mai viu colorate sau mai atractive, faptul că au biciclete sau televizoare care prezintă tot felul de imagini nu înseamnă că sunt de mai mare interes pentru specialiştii prezenţi la expoziţie. Este foarte tehnică prezenţa românească, acesta fiind conceptul ales de comisia responsabilă.”

El se referă la proiectul laserului ELI-NP de la Măgurele, care este elementul central al pavilionului ţării noastre la Expo Astana 2017. În pavilionul de 370 de metri pătraţi, atenţia a fost însă îndreptată mai ales către simulatorul de VR, care le permite vizitatorilor să facă o plimbare de-a lungul platformei de la Petromidia.

Din punctul de vedere al ţării noastre, a explicat ambasadorul, relaţia cu Kazahstanul e una deosebit de bună. În acest an, valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Kazahstan a fost de aproximativ 975 milioane dolari, iar exporturile româneşti către Kazahstan însumează 64 milioane dolari, în vreme ce importurile se ridică la 911 milioane dolari.

Un fapt interesant: Kazahstanul este de 10 ori mai mare decât România, iar 99% din elementele din tabelul lui Mendeleev se găsesc aici. „Există un interes major din partea marilor puteri ale lumii – vorbim de Statele Unite, China, Rusia – să fie prezente pe această piaţă; interesul este atât economic, cât şi politic”, a subliniat Cezar Armeanu. „Prezenţa firmelor româneşti pe această piaţă este deosebit de importantă. Am discutat şi cu firmele de aici, sunt interesate să lucreze cu ţara noastră, dar trebuie să recunosc că aici se lucrează instituţional. Atâta timp cât nu vine o aprobare de la membrii guvernului, firmele vor pedala mai greu în ceea ce priveşte asocierea cu alte companii.”

El explică faptul că specialiştii din Kazahstan sunt foarte interesaţi să lucreze în domeniul IT-ului cu firme româneşti, adăugând că statul kazah oferă foarte multe facilităţi, iar preşedintele spune tot timpul: „Aduceţi investitori, oferim facilităţi!”. Există şi un program prin care 600 de companii kazahe cu capital de stat vor fi privatizate, amabasadorul menţionând că a trimis în acest sens o invitaţie firmelor de la noi din ţară.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns