casa-experimentelor COVER

Primul centru ştiinţific din România în care copiii învaţă gratuit, cu ajutorul experimentelor

De la începutul acestui an, în Bucureşti s-a deschis primul centru ştiinţific în care copiii pot învăţa, gratuit, cu ajutorul experimentelor. Aici, matematica, fizica, biologia sau chimia se transformă în cursuri practice, relatează digi24.ro.

casa-experimentelor-1

Din păcate, învățământul din România este încă mult în urmă atunci când vine vorba de practică și de experiemente. La clasă, elevii învață mai multă teorie și puțini dintre ei ştiu cum arată un laborator de ştiinţe modern.

În primul centru ştiinţific din România, copiii de peste 3 ani, dar şi tinerii, pot învăţa chimia, biologia sau fizica prin experimente. În laborator, ei găsesc informații despre cum se formează fulgerele, electricitatea sau magnetismul.

Deşi studiile arată că elevii învaţă mai uşor cu ajutorul practicii, sălile de ştiinţe lipsesc în multe şcoli din România. Dacă în mediul urban instrumentele din laboratoare sunt piese de muzeu pe care copiii rar ajung să le atingă, la sate lipsesc cu desăvârşire.

Dincolo de joc, punându-şi întrebări „de ce se întâmplă lucrul acesta?” află şi cunosc mai multe. Şi vor învăţa despre elemente din zona de acustică, optică, mecanică, electricitate, magnetism, matematică”, a explicat Gabriela Ionescu, preşedinte de proiect, pentru digi24.ro.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

casa-experimentelor-04

Casa experimentelor: „Atinge-mă”

„Casa experimentelor” este un proiect al ONG-ului Asociația pentru Formare, care are ca scop formarea oamenilor responsabili prin motivare, atitudine și resurse pentru excelență. Printre obiectivele asociației se numără dezvoltarea capitalului uman (copii, tineri și adulți) pentru a deveni competitivi pe piața forței de muncă, promovarea valorilor sociale, a drepturilor omului, eliminarea discriminării de orice fel și organizarea unor activități de educație complementară școlii tradiționale, care să valorizeze potențialul fiecărui copil.

Proiectul „Casa experimentelor” este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Centrele științifice sunt expoziții interactive de tip “hands-on” care au reușit să creeze contexte explorative în care este posibil ca fiecare să aibă o experiență personală a fenomenelor și orice persoană poate explora situații, punând-și întrebări și descoperind răspunsuri, se arată pe site-ul proiectului.

Ele sunt orientate spre știință dar oferă și o introducere în lumea tehnologiei. Din aceasta categorie de centre științifice face parte și ”Casa Experimentelor”- interactiv și „hands-on”. Practic toate exponatele prezentate aici invită la participare, ele par să spună mai degrabă ”Atinge-mă” decât ”Nu pune mâna”.

casa-experimentelor-05

Sursa: greatnews.ro

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns