Solar-impulse2

Avionul revoluţionar Solar Impulse 2 a încheiat istoricul înconjur al lumii

Aeronava Solar Impulse 2, alimentată exclusiv de energie solară, a aterizat în Abu Dhabi marţi, finalizând astfel un istoric înconjur al lumii, potrivit BBC.

Solar-impulse-cover

Aeronava nu cantareste mai mult decat un SUV, insa are aripi de anvergura unui Boeing 747. Aparatul de zbor are un singur loc, asa ca a fost pilotat alternativ de doi aviatori, Bertrand Piccard si Andre Borschberg. Bertrand Piccard a pilotat pentru ultima oara aeronava, conducand-o in siguranta din capitala Egiptului, Cairo, pana in Emiratele Arabe Unite, unde a încheiat un inconjur al lumii fara precedent. Acesta a facut cu randul in pilotarea avionului, cedandu-i controlul aeronavei compatriotului elveţian Andre Borschberg, in misiunea a carui scop a fost promovarea energiei regenerabile. Cei doi au dus la bun sfarsit calatoria care a inceput in Abu Dhabi, anul trecut, pe 9 martie.

Solar Impulse 2

Payerne, Switzerland: Solar Impulse 2, the single seater solar airplane

“Ce am vrut sa arat alaturi de echipa mea esta ca tehnologia curata de astazi atinge obiective incredibile. Acum poti zbura mai mult fara combustibil decat cu combustibil, poti zbura cu forta naturii, cu cea a soarelui. Este o noua era pentru energie si asta vrem sa-i inspiram pe oameni sa faca”, a declarat Piccard.

Este pentru prima data cand un avion care functioneaza 100% cu propulsie solara face inconjurul lumii, iar aceasta tehnologie este de natura sa revolutioneze transportul aerian.

Insa cum zboara acest avion fara combustibil? Raspunsul se afla pe aripile sale, unde sunt instalate 17.000 de celule fotovoltaice si baterii reincarcabile. Acestea stocheaza energia pentru a putea fi folosita pe timpul noptii. Viteza medie de deplasare este de 45 de km/h, insa se poate dubla in zilele in care soarele e foarte puternic.

“Viitorul este curat. Viitorul esti tu. Viitorul este acum. Hai sa ducem totul mai departe”, a declarat Piccard, când a ajuns în Abu Dhabi, unde a fost primit cu urale şi ropote de aplauze.

biu

Periplul, care a avut 17 etape, a acoperit 42.000 km din suprafata pamantului, incluzand 4 continente, 3 mari si 2 oceane. Cea mai lunga etapa a calatoriei, un zbor de 8.924 km, din Nagoya, Japonia, pana in Hawaii, Statele Unite, a durat aproximativ 118 ore, astfel Borschberg batand recordul pentru cel mai lung zbor, fara intrerupere (in durata).

solar impulse night_0

Acesta a fost doar unul dintre cele 19 recorduri batute de-a lungul acestui periplu istoric. Cei doi piloţi, Borschberg şi Piccard, au muncit la proiectul Solar Impulse mai mult de un deceniu. Perechea a sperat sa poata încheia aceasta provocare anul trecut, dar progresul a fost îngreunat de vremea capricioasa a Emisferei Nordice.

Solar Plane

Solar Impulse 2 flies over San Francisco on Saturday, April 23, 2016. (AP Photo/Noah Berger)

Proiectul initiat de elvetienii Andre Borschberg si Bertrand Piccard, avionul Solar Impulse 2, este menit sa constientizeze necesitatea inlocuirii vechii si poluantei tehnologii de zbor cu una noua, curata si mai eficienta. Cei doi initiatori ai acestui proiect, Andre Borschberg si Bertrand Piccard sprijiniti de printul Albert de Monaco, doresc prin demonstratia facuta de Solar Impulse 2 sa forteze politicienii, celebritatile si oamenii de afaceri potenti ai lumii sa ia la cunostinta despre importanta Conferintei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, ce va avea loc la Paris in decembrie, unde toate tarile lumii vor trebui sa adopte noi acorduri privind obiectivele esentiale de reducere a poluarii.

solar-impulse-2-leg-1

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, și-a exprimat “admirația profundă” pentru acest experiment. “Este o zi istorică, nu doar pentru dumneavoastră, ci și pentru umanitate”, a adăugat Ban Ki-moon cu privire la Piccard, în timp ce acesta zbura peste apele Golfului.

 

Surse: mediafax, agerpres, ziare.com, ro.blastingnews, solarimpulse.com

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns