deveselu scut

Presa internaţională despre inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu

Scutul antirachetă de la Deveselu este, de ieri, operaţional. Partea sistemului antirachetă Aegis Ashore, facilitatea americană de la Deveselu reprezintă o componentă strict defensivă – au dat asigurări toţi oficialii români şi străini, prezenţi la ceremonia de inaugurare. 

deveselu

Sistemul antirachetă este pur defensiv, cu rolul de a proteja aliații NATO față de rachete balistice din zona Orientului Mijlociu, iar oficialii americani și români au subliniat  ieri în discursurile lor că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei. Baza terestră din România este pregătită să intercepteze doar rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, cum sunt cele testate recent de Iran. Astfel facilitatea de la Deveselu nu poate pune probleme Federaţiei Ruse ale cărei rachete balistice intercontinentale au o rază lungă de acţiune – a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Practic, din acest moment, interceptorii balistici (rachete fără încărcătură) de la Deveselu funcționează, iar SUA începe faza a treia a scutului, construirea unui sistem similar în Polonia. Investiția americana se ridică la 800 de milioane de dolari, iar facilitatea din România adăpostește 3 baterii cu câte 8 interceptoare (proiectile fără încărcătură explozibilă).

image-2011-09-13-10115407-0-inforgrafic-scut-anti-racheta

Mai toate agenţiile internaţionale de presă şi televiziunile de ştiri din SUA remarcă declaraţiile făcute ieri de reprezentanţii Pentagonului şi ai Departamentului de Stat american, care au vorbit despre ameninţarea din partea Iranului.  

deveselu-scut.lz0cves5ru

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Revista militară americană “Stars and Stripes”  îl citează pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, potrivit căruia apărarea antirachetă este un sistem defensiv.

Baza de la Deveselu va fi predată în această vară sub comanda NATO la summitul Alianţei de la Varşovia, adaugă “The Washington Times”, în timp de cotidianul bulgar “Dnevnik” aminteşte că românii i-au aşteptat pe americani câteva decenii şi acum sunt fericiţi să îi întâmpine.

România şi Polonia văd un beneficiu în găzduirea armamentului greu strategic, mai ales după intervenţia Rusiei în Ucraina – notează şi britanicii de la “The Guardian”“A fost zgândărit ‘Ursul. Deşi şeful NATO a încercat să convingă Moscova cea neîncrezătoare că scutul nu vizează Rusia” – constată “The Atlantic”.

“Time” reţine declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că România doreşte ca NATO să aibă o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră şi a cerut o securitate sporită pentru membrii NATO din sud şi est.

Noul sistem radar din România este o piatră de hotar esenţială în realizarea unui sistem european de apărare antirachetă operaţional, crede “The Wall Street Journal”, care nu uită de faptul că nu toţi aliaţii occidentali au fost entuziasmaţi de scutul antirachetă.

În timp ce ţările din Europa de Est consideră apărarea antirachetă ca pe un angajament de apărare al SUA, unele ţări din vestul şi sudul Europei cred că sistemul complică relaţiile cu Rusia – subliniază “The Wall Street Journal”.  

scut

La rândul ei, agenţia rusă de ştiri Ria Novosti pune accentul pe reacţia Moscovei, care spune că va trece la contramăsuri. 

Rusia ar putea să răspundă Statelor Unite, reiterează şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de “Izvestia”. Comentând operaţionalizarea bazei antirachetă de la Deveselu, aceasta a declarat: Noi continuăm să considerăm activitatea destructivă a SUA şi aliaţilor acestora în domeniul apărării antirachetă ca o ameninţare directă la adresa securităţii şi stabilităţii internaţionale şi regionale. 

De asemenea, a spus Maria Zaharova, realizarea obiectivelor scutului antirachetă din Europa ridică şi o serie de alte probleme, cum ar fi desfăşurarea la bazele Aegis Ashore din România şi Polonia a unor lansatoare de rachete identice de facto cu cele folosite de navele militare americane atât pentru lansarea rachetelor interceptoare, cât şi a rachetelor de croazieră cu rază medie de acţiune Tomahawk.

Prin aceasta, SUA au încălcat tratatul dintre Moscova şi Washington privind rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune, ceea ce – a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe – trebuie spus deschis şi fără formulări diplomatice.

Asigurările date de NATO şi SUA nu vor impresiona Moscova, scrie la rândul său “The Moscow Times”.

Surse: romania-actualitati, hotnews

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns