Prea multe selfie-uri pot îmbătrâni pielea

Persoanele care fac multe selfie-uri riscă să aibă probleme cu pielea feţei, care îmbătrâneşte mai repede.

Medicul estetician Ebru Ünal din Turcia explică faptul că expunerea repetată a feţei la undele electromagnetice ale telefonului mobil duce la deteriorarea mai rapidă a celulelor din piele şi implicit la îmbătrânirea prematură a tenului. Acelaşi efect îl au şi televizoarele, monitoarele calculatoarelor sau alte dispozitive care emit lumină albastră. Aceasta degradează ADN-ul în celule, fenomen care poate fi evitat prin utilizarea unor creme care conţin antioxidanţi, precum vitamina C sau vitamina E.

In luna martie a acestui an, o bloggeriță londoneză de 26 de ani, care are obceiul de a face 50 de selfie-uri pe zi, susținea că lumina degajată de telefonul ei mobil îi îmbătrâneşte prematur pielea. Tânăra a observat că i-au apărut pe faţă tot felul de probleme între care pete, puncte nege şi albe sau cearcăne şi a dat vina pe telefon. Deşi pare puţin credibil, este posibil ca lumina albastră emanată de ecranul telefoanelor inteligente să afecteze pielea.

Deocamdată, oamenii de ştiinţă şi specialiştii în boli de piele nu ştiu chiar atât de multe despre această lumină ca despre razele ultraviolete, dar o serie de cercetări preliminare sugerează că efectele ar putea fi la fel de dăunătoare, spune David E.Bank, director al Centrului de Dermatologie, Cosmetică şi Chirurgie Laser din Mount Kisco, New York, citat de Daily Mail. În opinia sa, unele dintre posibilele efecte ale luminii albastre sunt uscarea pielii, inflamarea, apariţia cearcănelor şi chiar pigmentarea.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Pentru a reduce riscul apariţiei acestor efecte neplăcute, medicul recomandă folosirea permanentă, atât afară cât şi în interior, a unei creme de protecţie solară, care să conţină acizi care blochează mineralele, cum ar fi oxidul de zinc şi dioxidul de titaniu, care contracarează toate lungimile de undă ale luminii.

Aşadar, telefoanele inteligente ar putea afecta şi pielea, nu numai ochii, somnul şi metabolismul, cum au demonstrat unele studii mai vechi.

Se ştie deja că expunerea pe timpul nopţii la lumina albastră, care este emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii. De asemenea, expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producţiei de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.

Ecranele dispozitivelor folosesc lumina albastră pentru că este foarte puternică şi permite folosirea aparatelor şi în condiţii de lumină solară puternică, pentru a putea citi afişajul.

Surse: dcnews, rador

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns