Nay_Pyi_Taw_FEAT

Povestea incredibilă a unui oraş-fantomă. A costat zeci de miliarde de dolari, dar nimeni nu locuieşte acolo

Naypyidaw a devenit capitala Birmaniei în 2005, fiind în acea vreme mai mult un proiect decât un oraş bine definit. Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, este a doua țară ca mărime din Asia de Sud-Est.

Nay_Pyi_Taw_-_960

Autorităţile au decis construirea oraşului având de la început intenţia ca acesta să fie capitala statului. Investiţiile în infrastructură au fost uriaşe, deşi Birmania este o ţară cunoscută mai ales pentru conflictele militare şi traficul de droguri, iar majoritatea populaţiei trăieşte la limita sărăciei.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Deşi proiectul este în proporţie de 80-90% finalizat, gradul de ocupare al oraşului este de sub 5%. De aici provine şi numele de “capitala fantomă”, aşa cum a fost Naypyidaw denumit de către presa internaţională.

Autostrada ce duce la Naypyidaw are 11 benzi pe sens, însă în marea parte este goală. Încrederea autorităţilor în acest proiect este de neînţeles, având în vedere comparaţia dintre preţul apartamentelor şi faptul că doar cei mai bogaţi oameni din Burma îşi permiteau accesorii de bază, precum telefoanele mobile.

nay01

Ce i-ar determina pe funcționarii guvernamentali să mute ceva atât de important pentru infrastructura țării lor precum capitala lor?

Motivul invocat de parlamentul Myanmar este destul de simplu de dedus: Naypyidaw este situat central, fapt care adaugă securitatii in fata oricarei amenințari venita de de coastă. Acest lucru nu pare a fi un răspuns neobisnuit, având în vedere guvernul militar din Myanmar, dar motivul repreznita mai mult decât simpla strategie.

Cel mai bun mod pentru o țară să se îndepărteze de trecutul său tulburat este de a crea un viitor luminos, optimist. Acesta pare a fi motivul pentru Myanmar a decis să înceapă de la zero. Autoritatile sperau sa recreeze în doar cinci ani un rezultat care vine in urma catorva decenii de creștere treptată. Acesta este si cel mai important motiv pentru care Naypyidaw nu a reușit încă. Ei au ignorat faptul că orașele globale încep intai ca fiind mult mai mici și se dezvolta apoi în mediul înconjurător și in influența.

burma4

Acum, la zece ani după mutare, întreaga operațiune pare a fi fost o munca in zadar, reusinf doar sa mute guvernul mai departe de majoritatea populației, arătând dihotomia dintre surplusul din Naypyidaw si sărăcia și subdezvoltarea care îl înconjoară. Doar timpul va spune dacă Naypyidaw poate deveni cu adevărat un oras global, dar în acest moment al ciclului său de viață, el servește doar ca un avertisment pentru alte țări în curs de dezvoltare cu privire la pericolele la care se expun  in incercarea lor de a intra pe scena internațională.

Sursa: gandul.info, unimaginaryplaces

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns