Patru produse faimoase cu o menire iniţială complet diferită

Multe produse şi branduri faimoase au fost create iniţial în scopuri foarte diferite de cele pentru care sunt cunoscute astăzi în întreaga lume.

De la băuturi răcoritoare la jucării, unele s-au transformat după împrejurări, în timp ce altele au renăscut din joacă sau în urma unui moment de inspiraţie.

Coca-Cola a fost creată pentru vindecarea dependenţei de morfină
Populara băutură a fost inventată de farmacistul John Pemberton din Atlanta în 1886. Pemberton a luptat în Războiului Civil, în armata confederată, şi a fost grav rănit în bătălia de la Columbus, Georgia. După război, a ajuns dependent de morfină. Folosindu-şi cunoştinţele din domeniul farmaceutic, Pemberton s-a hotărât să creeze propriul său leac pentru vindecarea dependenţei, scrie Business Insider.

În 1884, după modelul unei băuturi populare în epocă, a creat French Wine Coca, care conţinea vin, frunze de coca, ingredient din care se face cocaina, şi nuci de cola, care conţin cofeină. Băutura era comercializată ca leac bun la toate. În contextul înăspririi legislaţiei privind alcoolul, înainte de Prohibiţie, Pemberton a eliminat vinul din reţetă. S-a născut astfel, în 1886, Coca-Cola. Băutura a conţinut cocaină până la începutul secolului al XX-lea.

Pemberton nu a scăpat niciodată de dependenţa de morfină şi a murit de cancer la stomac în 1888, falit.

Slinky şi-a început cariera în ingineria navală

Slinky2

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Înainte să devină una dintre cele mai populare jucării din toate timpurile, era doar un instrument folosit pentru stabilizarea navelor maritime, aşezat pe un raft din biroul inginerului naval Richard James, notează AdWeek.

Arcul în spirală colorat ca un curcubeu, „slinky”, cum a fost numit de soţia lui James, şi-a început drumul spre celebritate după ce a căzut din greşeală pe podea, şi a început să „meargă” prin biroul inginerului.

James şi soţia au prezentat pentru prima dată jucăria unei adunări de oameni la magazinul Gimbels din Philadelphia, în 1945. Demonstraţia a fost încununată de succes şi cei doi soţi au epuizat stocul iniţial de 400 de bucăţi, vândute cu 1 dolar fiecare, în doar 90 de minute.

Peste 100 de milioane de bucăţi au fost vândute în următorii zece ani.

Frisbie, o umilă farfurie pentru plăcinte

Frisbie
William Russell Frisbie a cumpărat o patiserie în Bridgeport, Connecticut, pe care a redenumit-o Compania Frisbie Pie. După ce Frisbie a murit în 1903, afacerea a fost preluată şi dezvoltată de fiul său Joseph. Până în 1956, compania a ajuns să producă 80.000 de plăcinte pe zi, notează England Historical Society.

Plăcintele erau vândute în farfurii subţiri din metal. Printre clienţi se aflau şi studenţi de la Yale, care, prin anii 1920, au început să arunce farfuriile prin campus. Activitatea s-a răspândit şi în alte campusuri si a început să fie cunoscută ca „aruncatul frisbee-ului”.

Între 1949 şi 1959, cel puţin şase companii, printre care şi Wham-O, produceau şi vindeau discuri de plastic „zburătoare”, sub diverse denumiri. Pentru că studenţii se încăpăţânau să le spună „frisbee-uri”, Wham-O şi-a redenumit discul „frisbee” în 1958, în acelaşi an în care compania Frisbee Pie îşi înceta activitatea. De atunci, au fost vândute peste 100 de milioane de frisbee-uri.

Post-it-ul nu trebuia să se dezlipească

Post-it2
Biletele colorate cu margine adezivă nu au fost destinate să fie un obiect de papetărie. De fapt, post-it-urile au ajuns pe piaţă după 12 ani de la dezvoltarea tehnologiei din spatele produsului.

Povestea lor începe în 1968, când Spencer Silver, care lucra ca chimist pentru compania 3M din Minnesota, încerca să dezvolte o formulă mai puternică de adeziv, scrie CNN. Rezultatul a fost exact opusul: o substanţă care se dezlipea cu uşurinţă şi care îşi păstra adezivitatea.

Ani de zile, Silver a încercat să găsească un mod în care să folosească invenţia. Inspiraţia a venit de abia în 1974. Unul dintre colegii săi de la 3M cânta în corul bisericii şi avea nevoie de un semn de carte care să nu alunece şi, în acelaşi timp, să nu afecteze paginile cărţii. Post-it-ul s-a dovedit perfect. Curând a devenit un nou mijloc de comunicare.

Sursa: independent.md

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns