Opera compozitorului Vladimir Cosma, va fi adusă din nou în luminile rampei

Moment excepţional de intersecţie dintre cultura română şi cea franceză, opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor ’70 va fi adusă din nou în luminile rampei în interpretarea Orchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franţa şi Elveţia, în perioada 9-14 februarie.

 

De asemenea, ansamblul Violoncellissimo condus de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu va susţine în seara zilei de 13 februarie la Ambasada Română din Paris un concert – parte a unei seri culturale dedicate sarbătoririi naşterii lui Constantin Brâncuşi – eveniment în cadrul căruia va fi invitat şi prozatorul francez de origine română Dumitru Ţepeneag.

Cele patru concerte ale acestui turneu extraordinar vor avea loc în data de 09 februarie – sala Arena din Geneva, 10 februarie – sala Amphithéâtre din Lyon, 11 februarie – sala Zénith din Rouen şi 14 februarie – sala Zénith din Lille.

De la Rabbi Jacob la La Boum, Le Grand Blond, l’As des As şi Diva sau Realty alături de multe alte legendare succese vor fi în programul unui show extraordinar care va aduce pe scenă alături de cei 75 de instrumentişti ai Orchestrei Române de Tineret un combo de jazz, un cor mixt, un cor de copii şi o pleiadă din cei mai apreciaţi solişti ai scenelor franceze din care vor face parte şi reputaţi artişti români precum soprana Irina Baianţ, ţimbalistul Marius Preda şi violonistul Rafael Butaru.


Pe scenă se vor afla aşadar peste 200 de artişti, instrumentişti şi corişti, dar şi solişti virtuozi sau cântăreţi. Apreciaţi de către compozitor ca cei mai valoroşi muzicieni cu care a colaborat de-a lungul carierei sale, membrii Orchestrei Române de Tineret au avut parte de ovaţiile a peste 2500 de spectatori cu ocazia concertului de la Palatul Congreselor din Paris în octombrie 2016, eveniment care a marcat deschiderea proiectului Vladimir Cosma 50 de ani de succes. Eveniment organizat cu sprijinul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, Institutului Cultural Român.

 

Despre Vladimir Cosma

Născut la Bucureşti, Vladimir Cosma a sosit la Paris în anul 1963 continuându-şi studiile muzicale cu Nadia Boulanger şi la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris.

În 1968, Yves Robert îi încredinţează prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula Alexandre le Bienheureux, succes confirmat şi consolidat în 1972 cu muzica din filmul Le Grand Blond avec une chausseure noire. El a compus, după aceea, mai mult de 400 de coloane sonore de filme şi seriale TV.

Cinematografia i-a permis să abordeze şi jazz-ul (colaborând cu Chet Baker, Toots Thielemans, Don Byas, Stéphane Grappelli, Jean-Luc Ponty, Philip Catherine), melodiile care au devenit veritabile hituri („Reality” din La Boum, „Destinée” cântec mitic din filmul Le Père Noël est une ordure, „L’amour en héritage”), dar si muzica lumii (cu Gheorghe Zamfir, Syrinx, Liam O’Flynn) sau muzica clasică.

 

În paralel, Vladimir Cosma a compus muzică clasică : lucrări pentru cor şi orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră, un divertisment după Fabulele lui La Fontaine creat pentru Lambert Wilson şi o operă „Marius et Fanny” după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna şi Angela Gheorghiu. De câţiva ani, concertele simfonice reprezintă o parte importantă a activităţii lui Vladimr Cosma.

Evoluând de la Geneva la Budapesta şi Sankt Petersburg, de la Bucureşti la Moscova, trecând prin Paris (Victoria Hall, Châtelet, Grand Rex, Théâtre des Champs-Elysées, Palatul Kremlin), el s-a dedicat în mare parte rescrierii partiturilor sale şi dirijatului de orchestră. În acest turneu, Vladimir Cosma va prezenta un program plin de noutăţi în care publicul va regăsi temele familiare în noi aranjamente, în concert fiind prezntate practic opere inedite. Chiar dacă le dă o culoare nouă, Vladimir Cosma rămâne fidel partiturilor originale şi stilului său propriu, inimitabil.

Sursa

                                                                                         Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply