A inceput “Oltenii & Restu’ Lumii”, festivalul unde se intră cu paşaport de oltean

Actori, caricaturisti, epigramisti, umoristi, scriitori, dramaturgi, fotografi, cantautori, regizori, dar si solisti de muzica populara si usoara vor fi in acest sfarsit de saptamana la Slatina, pentru a lua parte la maratonul de evenimente cultural artistice ce se vor desfasura in cadrul Festivalului “Oltenii & Restu’ Lumii”.

Manifestarea a debutat joi dimineata, la ora 10:10, cu primirea invitatilor la Consiliul Judetean Olt, pentru ca dupa ora 11:30, asa cum ne-am obisnuit deja, sa aiba loc primirea oficiala a invitatilor la vama olteneasca de la podul de peste raul Olt, unde se va juca si sceneta “Olteanul si tehnologia”. Anul acesta, personalitatea festivalului este actorul Ion Dichiseanu, acesta fiind insotit de actorul Andrei Duban. La Podul Olt vor mai fi prezente autoritati locale si judetene, oameni de cultura ai judetului, caricaturisti, epigramisti, interpreti de umor, precum si ansamblurile folclorice ale etniilor invitate. Din peisaj nu vor lipsi prazul, pastrama, vinul si pasaportul de oltean care vor fi oferite invitatilor, dar si soferilor care vin la Slatina dinspre Craiova.

oltenii-si-restu-lumii-arhiva

În loc de covor roşu, invitaţii au păşit pe rogojina oltenească, pe acordurile melodiei populare „M-a făcut mama oltean”, decretată imn naţional al Olteniei.

Invitaţii de onoare ai festivalului, actorii Ion Dichiseanu şi Andrei Dubanu, alături de oficialităţile locale, au fost primiţi cu pâine, sare şi praz, la „Vama Oltenească” de lângă Podul Olt.

978x0-3

Gazde au fost primarul Slatinei, Emil Moţ, şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. Printre oaspeţii de onoare s-au numărat şi doi reprezentanţi ai Bazei NATO de la Deveselu, însoţiţi de prefectul Silviu Neacşu.

978x0-5

Maestrul Ion Dichiseanu a primit cadou un fir de praz, înainte de a trece în revistă “garda de onoare”, formată din reprezentanţi ai mai multor ansambluri folclorice din ţară şi din judeţul Olt.

„Am primit paşaport de oltean şi trebuie să mă înscriu perfect în condiţiile care mi se impun pe acest document. Am primit şi un praz, pe care îl voi duce la Bucureşti să demonstrez că am fost la sărbătoarea oltenilor. Eu am lucrat cu cei mai mari actori ai Olteniei, cu Dem Rădulescu, cu Amza Pellea, am cântat cu Horia Moculescu, care e şi el din zonă”, a declarat Ion Dichiseanu.

„Vama Oltenească” a fost ridicată abia după ce toţi cei prezenţi au primit paşaportul de oltean, document realizat de caricaturiştii Gogu Neagoe şi Cătălin Mihalache.

„Paşaportul expiră în 72 de ore, posesorul rămâne valabil”, a glumit Gogu Neagoe.

978x0-7

Paşapoartele de oltean pot fi ridicate, pe toată durata festivalului, de la punctele amenajate special, pe Esplanada din centrul Slatinei.

978x0-6

Tot aici a fost inaugurat târgul meşterilor populari tradiţionali, şi Mustăria „La căţaua leşinată”, unde s-a dat cep butoiului cu vin. Cel care a bătut cepul în butoi a fost chiar Ion Dichiseanu, sub atenta îndrumare a lui Andrei Duban.

978x0-9

„Mă bucur tare mult când sunt invitat la acest festival pentru că sunt oameni cu spirit ascuţit şi îmi face plăcere să schimb bancuri şi glume cu ei. De la an la an, simt că ia amploare acest festival şi că oamenii vor să râdă. Să râdem nu costă nimic, încă”, a spus Andrei Duban.

978x0-10

La inaugurarea târgului, au fost atribuite funcţiile şi responsabilităţile, cei prezenţi fiind invitaţi să extragă dintr-o paporniţă ecusoane cu diverse înscrisuri de la “Încurcă-lume”, “Gură-cască la festival”, “Dator la bănci” sau “Turnător (de vin)”. Tot acum a fost inaugurat “salonul oltenesc de înfrumuseţare” şi s-au desfăşurat concursuri ad-hoc de spus bancuri, trasul de sfoară şi mâncat de praz.

978x0

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului – concurs naţional de umor şi caricatură „Oltenii & Restu’ Lumii” se desfăşoară, la Slatina, în perioada 6-9 octombrie.

Din programul manifestării din acest an nu vor lipsi expoziţiile de caricatură, parada portului popular, petrecerile şi spectacolele demonstrative cu ansamblurile folclorice, grupurile vocale şi tarafurile din judeţ, lansările şi prezentările de carte, concursul de recitaluri dramatice, concursul de epigrame, expoziţia naţională de fotografie umoristică, spectacolele de umor, muzică şi caricatură, gala filmului pentru adulţi şi copii, premiere teatrale şi concerte de muzică populară şi uşoară.

Sursa: mediafax, ziare.com

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns