romanca-marcela-topor-a-devenit-prima-doamna-a-cataluniei

O româncă a devenit prima doamnă a Cataloniei

Românca Marcela Topor a devenit prima doamnă a Catalonia după ce soțul ei, Carles Puigdemont, a fost investit în fruntea guvernului catalan, informează ziarul „România Express”.

marcela-topor-620x264

Marcela Topor este gazda emisiunii „Catalan connections / Conexiuni Catalane”, o emisiune difuzată de postul de televiziune „Catalonia Today”, coordonat de ziarul în limba engleză înființat de către soțul ei. În timpul emisiunii, Marcela Topor realizează interviuri cu străinii care trec prin regiune.

Marcela Topor și Carles Puigdemont s-au căsătorit la Iași și au două fiice. La fel ca soțul ei, Marcela Topor susține ideile politice separatiste ale catalanilor. Mai mult decât atât, ea a publicat un editorial, anul trecut, în care a salutat „începutul procesului de creare a statului catalan, în ciuda faptului că guvernul spaniol a decis să zădărnicească ambițiile catalane”.

Carles Puigdemont este cel de-al 130-lea preşedinte al Generalitat, un politician cu sentimente catalane profunde care, cel mai probabil, va urma politica dusă de Artur Mas, fiind un adept al separării Cataloniei de Spania. Anul trecut a devenit preşedinte al Associació de Municipis per la Independència (Asociaţiei Municipiilor care militează în favoarea Independenţei Cataloniei), ascensiune care i-a deschis acest orizont spre ocuparea postului de preşedinte al Cataloniei.” (romaniaexpres.com)

Catalonia este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană și care are statutul de regiune autonomă (Comunitat Autònoma). Acoperă o suprafață de 31.950 km² cu o populație de 7.5 milioane și are capitala la Barcelona.

Catalonia

Constituie nucleul original și cel mai important și mai extins teritoriu al limbii și culturii catalane. Spre deosebire de Regiunea autonomă Catalonia, cunoscută uneori și sub numele de Principat sau de Catalonia strictă , există și regiunea istorică Catalonia, mai extinsă ca suprafață, care, pe lângă provincia autonomă Catalonia, include Catalonia de Nord , o provincie a Franței din 1659, provincia vecină Valencia, Insulele Baleare , Andorra, și o zonă adiacentă din Aragon. Toate aceste zone sunt asociate cu istoria poporului catalan și cu răspândirea limbii catalane. Întreaga regiune istorică amintită este cunoscută sub numele de Țările Catalane (catalană: „Països Catalans”). Termenul Catalonia este, oricum, câteodată aplicat de catalani, mai ales de cercurile naționaliste, pentru întreaga regine istorică vorbitoare de catalană.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Numele oficial al administrației autonome catalane (incluzând consiliul executiv sau guvernul, parlamentul și președintele) este Generalitat de Catalunya. Unii folosesc acest termen numai pentru consiliul executiv sau guvern. De fapt, Generalitat de Catalunya este sistemul (autonom) de guvernământ, întocmai cum Republica Portugheză este sistemul (independent) portughez de guvernământ. Regiunea deține propria ei forță de poliție, Mossos d’Esquadra, care după obținerea autonomiei inlocuiește în mare parte Guardia Civil și Policia Nacional, aflate sub conducerea guvernului central spaniol.

Spre deosebire de Țara Bascilor (comunitățiile autonome Navarra și Pais Vasco), Catalonia nu are un sistem fiscal independent de guvernul spaniol central, de aceea peste 60% din taxele și impozitele din Catalonia se folosesc la menținerea celorlalte comunități autonome mai sărace din Spania, iar Catalonia nu deține un sistem sanitar și de învățământ complet.

Din punct de vedere administrativ, Catalonia este divizată în patru provincii: Barcelona, Girona, Lleida, și Tarragona. De asemenea provinciile sunt divizate in „comarques”, adică districte sau raioane.

Sursa: cunoastelumea

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns