O pădure colorată. Templul naturii, ridicat de artistul Mihai Ţopescu într-un codru

Nici mai mult, nici mai puţin decât spune enunţul: o alcătuire de copaci pe care un artist plastic, Mihai Ţopescu, i-a colorat de jos şi până sus, până unde a putut ajunge. Cu scări, cu bidinele, cu vopsea care să nu dăuneze copacilor, cu ajutorul altor plasticieni, cu ajutorul voluntarilor, cu ajutorul lui Dumnezeu. De ce? Am mers să vedem şi să aflăm – de ce ar colora cineva o pădure?

De ce? – l-am întrebat pe artistul Mihai Ţopescu.

Mihai Ţopescu: Arta, am spus, nu oferă răspunsuri, arta pune întrebări.

Reporter: Ce ar trebui să mă întreb?

M.Ţ.: Plimbă-te prin pădure şi află singur…

Mă plimb prin pădurea colorată a lui Mihai Ţopescu, mă plimb printre copacii coloraţi şi o mulţime de oameni care asta fac şi ei, se plimbă. Şi printre cei care se plimbă prin pădurea colorată sunt şi români, dar şi turişti străini, din Israel, Germania sau Letonia, după plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor. Fac fotografii, fascinaţi. „Ce-i asta?”, mă întreabă. „O pădure, spun, o pădure colorată. Voi aveţi aşa păduri colorate? Ei bine, noi avem. E drept că nu prea mai avem păduri, dar avem, uite, o pădure colorată”.

Rep: Toată lucrarea dumneavoastră artistică este ciclică, este dedicată unor teme.

M.Ţ.: Aşa este. Aceasta, pădurea colorată, este prima uşă pe care o deschid către o temă nouă – aceea a Înălţării. Suntem, aici, printre copaci-coloane.

Rep.: Coloanele unui templu neconstruit? Coloanele unui templu natural?

M.Ţ.: Un templu al naturii. Uite, oamenii se opresc aici şi se plimbă printre coloanele lui.

Rep.: Eu văd o, să-i spun, colaborare între regnuri.

M.Ţ.: Suntem făcuţi de aceeaşi “mână”. Am cam uitat asta… Pădurea colorată de mine la Baia de Fier, în Gorj, este un prim pas: voi declina şi voi dezvolta acest proiect în foruri publice şi în spaţii muzeale. Sper să izbutesc.

Rep.: Ce să izbutiţi?

M.Ţ.: Să te întreb, să te fac să te întrebi.

Ok. Un artist plastic a vopsit nişte copaci. Interesant. Dar cine este Mihai Ţopescu? Mai mult decât orice aş spune eu aici spune site-ul său: http://topescumihai.com/

Pentru că mă simţeam nesigur şi singur, totodată, pentru a mă înfăţişa pădurii colorate a lui Mihai Ţopescu, l-am rugat pe criticul de artă şi curatorul Adrian Buga să mă însoţească. Şi bine am făcut, pentru că mi-a spus aşa:

Adrian Buga: Oriunde lucrează, Mihai Ţopescu intră într-un contact strâns cu spiritul locului. În pădurea din Poienari, judeţul Gorj, spiritul locului este prezent prin lumină şi culoare. Spectrul cromatic, gândit de ani buni de Mihai Ţopescu, este profund religios prin trăire. Înainte de naştere, pădurea colorată a fost ruptă din retina artistului printr-o contemplare neobosită a eternităţii. Locul astfel schimbat devine o imagine ridicată la valoare de simţire vizuală, atât prin înţelegerea zonei de pelerinaj, cât şi prin căldura nouă, emanată din tihna netulburată a locului.

Artistul lasă privitorului libertatea de a parcurge, înăuntru, bogăţia pădurii unde totul se schimbă la fiecare pas şi la fiecare ochi. Pădurea tace, iar copacii se bucură plini de culoare. Sub cupola cerului şi a murmurului cromatic se aud chemări la reculegere. Între cer şi pământ apare această catedrală cromatică în care ne putem plimba în voie.

În pădurea colorată suntem prezenţi într-o comuniune dublă: una de ridicare spre un zenit simbolic omniprezent din Grădina Maicii Domnului, iar alta de reflectare lăuntrică, de vizitare a grădinii propriului nostru suflet.

Parcurgem, la fiecare privire, o filă de jurnal vizual, un jurnal al pădurii, al copacilor, al văzduhului privit. Pădurea ne permite o privire în sus, nu în vidul cotidian, unde totul este gri, ci în plinul înaltului, când plutim spre “celălalt tărâm”.

Citeste mai mult…

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns