Bulgaria, solidara! Proteste pentru justiția românească

Bulgaria, solidara cu România! Proteste pentru justiția românească !

Sunt șanse ca prin newsfeedurile voastre să circule un eveniment în limba bulgară. Este vorba despre o manifestație de susținere a românilor care protestează din cauza ordonanțelor de urgență date de guvernul Grindeanu. Playtech a stat de vorbă cu persoana care a creat evenimentul pe Facebook.

Seară de seară, românii ies în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de modificările aduse legilor justiției. Nu o fac doar în Capitală, nu o fac doar în România, ci în toate colțurile lumii, unde sunt comunități mai mici sau mai mari.

 Cu toate astea, este posibil ca, duminică seară, românii să nu fie singurii care protestează. Lor li s-ar putea alătura și bulgari. Ivan Radev este omul responsabil pentru acest lucru, fiind creatorul evenimentului de pe Facebook ”Солидарност с протестиращите в Румъния” sau ”Solidaritate cu protestatarii din România”.

”Bulgarii se uită cu o oarecare invidie la români”

Evenimentul nu a căpătat foarte mare avengură în Bulgaria, dar a fost distribuit mult în social media românească. Textul evenimentului este acesta:Dacă România face un pas înapoi în lupta anticorupţie, asta ar fi un semn foarte prost şi pentru Bulgaria. În ultimii ani succesele Romaniei au reprezentat una dintre puținele speranțe că este posibil și în această regiune să funcționeze un stat de drept. Nu întâmplător, orice menționare a numelui României îi făcea nelinistiti pe cei care nu vor ca nimic să se schimbe în justiția bulgară. De aceea este atât de important ca poporul român să dea o dovadă că progresele din ultimii ani sunt ireversabile. Veniți să-i sprijinim pe românii care trăiesc la Sofia și care au organizat o demonstrație în fața ambasadei. Protestul este pașnic, luați cu voi steaguri românesti, bulgărești, euroepene, precum ăi pancarte în română, bulgară și engleză”.

Ivan Radev a studiat limba română la facultate și a făcut traduceri literare din limba română. El a fost corespondent Agerpres din Sofia timp de cinci ani și, în prezent, lucrează pentru WWF. Cu toate că nu a locuit în România, a reușit să lege câteva prietenii. Când a auzit de la niște români stabiliți în Sofia că aceștia plănuiesc o manifestație, a zis să organizeze un eveniment și în limba bulgară, pentru ca și localnicii să li se alăture.

Sursa

                                                                                         Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply