O expeditie unică pentru un tânăr român: traversarea Americilor pe bicicletă (REPORTAJ)

Radu Păltineanu, un tânăr de 28 de ani, este primul român care încearcă să traverseze Americile pe bicicletă, din Deadhorse, golful Prudhoe, Alaska, în apropierea Oceanului Arctic, până în Țara de Foc, în Ushuaia, Argentina, pe așa-numita Panamericana, cea mai lungă cale rutieră din lume. El a pedalat în cei doi ani de la debutul expediției peste 21.500 de kilometri prin 19 țări și teritorii, cicloturistul care a ajuns în prezent în Ecuador estimând că va ajunge la ‘Capătul Lumii’ la începutul anului viitor.

Dincolo de statistici, Radu Păltineanu spune că expediția CycleTheAmericas înseamnă pentru el o cale să-și urmeze pasiunea și visul și o modalitate să se regăsească pe el însuși, să doboare bariere personale, învingând prejudecăți, frică, egoism.

Inginer software, cu studii urmate în Canada, țară unde a emigrat în copilărie împreună cu familia originară din Piatra-Neamț, Radu Păltineanu a ales să trăiască un cumul de experiențe în unele din cele mai sălbatice zone ale lumii, de o rară frumusețe, și în țări care se remarcă prin diversitatea culturală, și nu numai, decât să lucreze la unii din giganții IT, așa cum au preferat colegii săi de facultate.

‘Eu nu cred că aș fi avut aceeași viață la fel de fericită pe care o am acum. Am la mine patru genți și sunt fericit, pentru că pot să văd lumea. Unii pun mai mult preț pe partea materială, eu pun mai mult preț pe partea de experiențe și pe partea de a vedea lumea în felul ăsta. Sunt niște alegeri personale pe care fiecare trebuie să le facă’, a apreciat tânărul, pentru AGERPRES, la doi ani de la debutul expediției, începută în august 2015.

Alaska, ultima frontieră a Americii de Nord, Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Venezuela, Brazilia, Guyana, Surinam, Guyana Franceză, Ecuador sunt țările și teritoriile străbătute de Radu Păltineanu din 5 august 2015 până în prezent.

Mountain Biking Mountain Bike Cyclist Trail

Statistic, până acum el a pedalat 21.548 de kilometri și a urcat pe mai multe vârfuri, muntele fiind o altă mare pasiune a sa. După ce a ajuns pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Nord, Orizaba, de 5.636 de metri, și-a propus o ascensiune și pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Sud, Oyos del Salado, de 6.893 metri. De altfel, în aceste zile, Radu își așteaptă în Ecuador, țară unde a făcut o pauză pentru o reorganizare logistică, doi prieteni din România pentru a ajunge pe cei mai înalți doi vulcani din această țară, Chimborazo, de peste 6.200 metri, unul din vârfurile emblematice ale lumii, și Cotopaxi, de 5.897 metri.

Prin țările pe care le-a traversat, dincolo de frumusețea și sălbăticia locurilor, Radu a trebuit să facă față și capriciilor vremii, de la furtuni de zăpadă la caniculă și umiditate excesivă, sau a avut oportunitatea de a vedea animale pe care cei mai mulți dintre noi le știm doar din documentare sau fotografii, de la bizoni, urși grizzly, urși negri, reni, elani până la râși sau maimuțe.

A dormit în toate locurile posibile, de la cort și hotel până la hambare, celulă de poliție, stații de pompieri sau oficii poștale și biserici.

‘Cred că cel mai mult am stat în Venezuela la hotel. Era foarte ieftin, 2 dolari pe noapte, și pentru motive de siguranță. În rest, am stat foarte mult la cort. Și în locuri ciudate. În oficii poștale — am traversat SUA pe iarnă, noiembrie — început de ianuarie, iar oficiile poștale sunt deschise în orașele mici 24 de ore din 24 și încălzite. În Mexic, la un moment dat am stat și într-o închisoare. Două nopți, la poliție. Într-o localitate de la baza vulcanului Orizaba, pe care l-am urcat, am întrebat dacă pot să mă găzduiască la ei. Aveau două celule și mi-au zis: ‘OK, care vrei’. În hambare. E parte din aventură până la urmă. Nu e important unde dormi’, spune tânărul cicloturist.

Cititi continuarea aici

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns