Noua cale ferată care leagă Europa de China a devenit în sfârşit realitate

Azerbaijanul inaugurează unul dintre cele mai aşteptate proiecte de infrastructură din lume, o nouă cale ferată care uneşte Asia de Europa, şi care va reduce semnificativ durata transportului de bunuri, scrie Bloomberg.

Preşedintele azer Ilham Aliyev se va întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu liderul georgian Giorgi Margvelashvili într-o ceremonie de inaugurare a noii căi ferate, care marchează totodată şi plecareaprimului tren dinspre Marea Caspică, portul Alat. Evenimentul marchează finalizarea proiectului care este înlucru de 10 ani, şi care uneşte Asia Centrală şi Europa prin regiunea Caucazului.

Calea ferată va avea 826 de kilometri, şi va fi dinspre Baku spre capitala georgiana Tbilisi şi oraşul turc Kars, şi va fi capabilă să livreze marfă între China şi Europa între 12 şi 15 zile, fiind o alternativă competitivă la rutele deja existente care vin prin Rusia sau Iran, şi mult mai rapidă decât cele pe apă.

Portul Alat, despre care Azerbaijanul spune că este cel mai mare din regiunea Mării Caspice, a fost construit să ofere o conexţiune cu Asia Centrală.

Potrivit estimărilor, până în 2025 se vor putea transporta 8 milioane de tone de bunuri pe calea ferată Baku-Tbilisi –Kars. De asemenea sunt planificate şi servicii de transport de pasageri de-a lungul rutei începând cu anul viitor.

Proiectul trebuia iniţial să fie finalizat în 2010, apoi în 2012, dar a suferit numeroase întârzieri, iar costurile s-au adunat.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns