Noi experienţe pentru citit la Gaudeamus: ochelari cu hologramă şi senzori de urmărire a mişcării mâinilor

Vizitatorii târgului de carte Gaudeamus, care se desfăşoară la Pavilionul Central Romexpo, pot experimenta noi moduri de a citi cu ajutorul mai multor tehnologii integrate prin intermediul instalaţiei “Laboratorul de imaginar”, printre care ochelari Hololens cu hologramă şi senzori LEAP Motion de urmărie a mişcării mâinilor.

Dezvoltată de scenograful Adrian Damian şi BRD – Groupe Société Générale, aceasta va propune o nouă experienţă în realitate augmentată, oferindu-i publicului posibilitatea să interacţioneze în moduri inedite cu o serie de opere scrise, semnate de autori celebri de science-fiction.

Conceptul noii instalaţii – “Cititul în viitor” este semnat de scenograful Adrian Damian împreună cu studiourile Les Ateliers Nomad, Aural Eye şi CINETic, şi explorează oportunităţile pe care le oferă fuziunea noilor tehnologii cu cartea digitală.

Textele curatoriate şi puse la dispoziţia publicului expun viziuni despre societăţi distopice ale viitorului şi universuri science-fiction imaginate de autori precum Margaret Atwood în “The Handmaid’s Tale”,  Dan Simmons în “Hyperion”, Richard Morgan în “Carbon modificat”, Sebastian A. Corn în “Adrenergic!”, Ernest Cline în “Ready Player One”, Pierce Brown în “Furia Roşie” şi Neal Stephenson în “Şapte Eve”.

“Ne bucurăm că avem ocazia să ne întoarcem la Gaudeamus cu o nouă versiune a Laboratorului de Imaginar. Instalaţia este o propunere de cum ar putea arăta cartea în viitor. Nu doar un suport pentru text, cartea trebuie să aibă o anumită materialitate, chiar şi în digital, şi să ne inspire cel puţin la fel de mult ca varianta sa din hârtie”, a declarat Sabina Ştirb, brand communication manager BRD.

Instalaţia este un proiect, lansat în premieră la Târgul Internaţional Gaudeamus 2017. Atunci publicul a putut experimenta în timp real intensitatea emoţiilor resimţite în momentul lecturii, prin utilizarea căştilor neuronale şi măsurarea undelor cerebrale. Proiectul face parte din seria de iniţiative BRD pentru susţinerea şi promovarea culturii şi a creatorilor de conţinut şi a participat la numeroase evenimente culturale, fiind testat de peste 2.000 de vizitatori din cadrul Caravanei Gaudeamus, Nopţii Muzeelor în District 40 la Rezidenţa Scena9, Zilei Mondiale a Teatrului la Odeon sau al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Sursa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply