cover

Muzeul Bran se va inchide

Din august anul acesta, Clădirea Vămii Medievale intră în administrarea familiei de Habzburg care are şi castelul, astfel că Ministerul Culturii a decis închiderea muzeului.

În ceea ce priveşte Secţia Etnografică de la Bran, aceasta va intra în administrarea Muzeului de Etnografie Braşov care doreşte să amenajeze aici un eco-muzeu, un fel de combinaţie între patrimoniul expus aici şi activităţile culturale permanente care să pună în valoare tradiţiile locale şi cultura populară locală.

Directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, istoricul Nicolae Pepene, a precizat că la Cetatea Făgăraşului, unde sunt spaţii mult mai generoase, ar putea fi organizate expoziţii temporare pentru vizitatorii acestui obiectiv, iar dacă Cetăţuia Braşovului va intra în administrarea Primăriei Braşov se vor putea organiza şi aici expoziţii tematice cu piesele de la Bran.

BRAN poza 9

Castelul Bran a fost retrocedat arhitectului Dominic de Habsburg, fiul Arhiducelui Anton de Austria si al Printesei Ileana de Romania, nepot al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria a Romaniei. În timpul scurs de la retrocedare castelul a fost remobilat şi transformat, devenind primul muzeu privat din România.

La momentul retrocedarii, Dominic Habsburg a vorbit si despre viitorul castelului si al domeniului Bran spunand ca doreste sa ofere: “un destin onorabil pentru castel in conjunctie cu orasul Bran si tara. Planurile noastre de viitor trebuie sa respecte tara mamei mele si a bunicii mele si istoria Romaniei.” 

Din 18 mai 2009, de administrarea Castelului Bran se ocupă Compania de Administrare a Domeniului Bran SRL, înfiinţată de Dominic Habsburg&Co anume în acest scop. ”Când l-am preluat, am fost pur şi simplu şocaţi: castelul era complet gol, nu mai era nici un exponat, toate fuseseră mutate de Ministerul Culturii în Muzeul Vămii. N-au mai lăsat absolut nimic, au smuls din pereţi şi tavane până şi prizele şi corpurile de iluminat!”, susţine managerul Alexandru Prişcu. La doar două săptămâni, în 1 iunie 2009, castelul a fost redeschis vizitatorilor, după ce noii proprietari l-au dotat  în grabă cu piese de mobilier şi obiecte decorative aduse din Italia, majoritatea achiziţionate din anticariate şi consignaţii. Apoi, metodic, a început punerea în aplicare a unui plan de administrare privată menit să facă din Castelul Bran o afacere cât mai profitabilă.

2615_castelul_bran

Simultan, a fost lansată o campanie publicitară, atât în ţară, cât şi, mai ales, pe plan internaţional, precum şi o suită de evenimente social-culturale, oferite gratuit, în fiecare an, vizitatorilor de toate vârstele. Rezultatul: în doar doi  ani de la preluare, numărul turiştilor plătitori a crescut cu 25%, schimbându-se totodată şi raportul dintre români şi străini în favoarea acestora din urmă, care de la 35% în 2009 au ajuns să reprezinte acum circa 51% din total.

BRAN poza 8

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

Totodată, a fost dezvoltată şi promovarea comercială: în curtea interioară a castelului a fost deschis un magazin de suveniruri – dublat, din 2010, de încă unul, amenajat pe scara interioară de la ieşire, care funcţionează însă doar vara. Oferta este ”pentru toate buzunarele” şi are mare succes la turişti: de la pliante, hărţi, ghiduri şi albume foto editate în patru limbi, monografii istorice în ediţii bilingve, tot felul de jucării pentru copii, magneţi, brelocuri, soldaţi de plumb de diferite dimensiuni în ţinute de luptă medievale, umbrele, tricouri, şepci, fulare, carpete, insigne, imitaţii de arme „de colecţie”, CD-uri şi DVD-uri etc., până la cele două  sisteme de ghidaj audio, unul în patru limbi străine, celălalt în 11 limbi străine, pe care orice turist şi le poate instala pe telefonul mobil sau feluritele obiecte ”top premium” din argint, toate ”personalizate” cu logo-ul şi imaginea ”Castelul Bran”.

Castel-Bran-Interior

Castelul Bran a fost construit din dorinta Regelui maghiar Ludovic I de Anjou si a brasovenilor.

Regele vecin dorea consolidarea trecatorii Branului in perspectiva incursiunilor tot mai dese ale ostasilor Imperiului Otoman. Brasovenii doreau sa-si consolideze pozitia geografica si pe cea economica. Prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377. Castelul este situat la 30 de kilometri de Brasov, fiind unul din cele mai importante monumente istorice si turistice din Romania. In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Prin testament, Regina Maria l-a lasat mostenire fiicei sale, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a redeschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala.

castelul-bran2

Muzeul Bran a fost înfiinţat în anul 1957 când s-a amenajat o expoziţie de artă şi istorie medievală. Mai târziu, prin anii ’60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura Secţia Etnografică Bran. În toată această perioadă, Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Judeţean Braşov. În anul 1987 s-a deschis secţia Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, clădire care a aparţinut administraţiei vamale austro-ungare până în anul 1918.

Sursa: romanialibera.ro, jurnalul.ro, brasov.comisarul.ro, gandul.info

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns