Mormântul lui Iisus a fost deschis, pentru prima dată în secole

Mormântul în care trupul lui Iisus este considerat a fi fost pus după răstignire a fost expus de o echipă de restaurare, pentru prima dată în câteva secole.

Arheologii au îndepărtat stratul de marmură care sigila mormântul din Biserica Sfântului Sepulcru – sau Biserica Sfântului Mormânt -, într-un efort de a ajunge la ceea ce crede că este suprafaţa de rocă pe care a fost pus trupul lui Isus. Operaţiunea face parte dintr-o restaurare delicată în valoare de 4 milioane de dolari a celui mai sacru monument al creştinătăţii, potrivit National Geographic.

Potrivit traditiei creştine, trupul lui Isus Hristos a fost pus pe un “pat de înmormântare” tăiat într-o peşteră de calcar, în urma răstignirii sale. Credinţa creştină spune că Hristos a înviat după moarte, iar femeile care au venit să îi ungă trupul la trei zile după înmormântare au spus că nu găsit rămăşiţe.

MIDEAST-JERUSALEM-RELIGION-HOLY SEPULCHRE

Istoricii au crezut pentru multă vreme că peştera originală, identificată la câteva secole după moartea lui Isus ca fiind mormântul Lui, a fost distrusă cu ani în urmă. Însă un arheolog care însoţeşte echipa de restaurare a declarat că testele radar penetrante au stabilit că pereţii peşterii sunt, de fapt, în picioare – la o înălţime de aproape doi metri şi conectaţi la roca de bază – în spatele panourilor marmorate ale camerei din centrul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.

biserica_sfantului_mormant_ierusalim

Acum, echipa de restaurare va putea examina roca pe care a fost depus Iisus, odată cu îndepărtarea plăcii de marmură. O analiză a rocii iniţiale le-ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine nu numai forma originală a camerei mormântului, dar, de asemenea, şi modul în care mormântul a evoluat ca punct central al veneraţiei când a fost identificat pentru prima dată de Elena, mama împăratului roman Constantin.

Mormântul în sine se află în interiorul unei structuri cunoscută drept Edicul. Acesta a fost restaurat de 4 ori, până în prezent, cel mai recent în 1810 în urma unui incendiu. Structura a fost menţinută în picioare pentru aproape 70 de ani de grinzi de fier instalate de un guvernator britanic care a condus Palestina.

Biserica, o atracţie foarte apreciată de turişti şi pelerini din toată lumea, a fost închisă pentru operaţiune. Ea este elementul central al uneia dintre cele mai vechi biserici ale creştinismului şi unul dintre altarele sale cele mai importante. Este locul răstignirii lui Iisus, al îngropării şi al învierii Sale.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns