Monument istoric, reabilitat cu cocos şi porumb

Metodă inedită de reabilitare a clădirilor istorice din Timişoara. Specialiștii lucrează la renovarea casei “Cuza” cu un echipament special, care i-a uimit pe trecători. Un costum ce seamănă cu cele ale astronauţilor şi un dispozitiv care suflă calciu şi granule de cocos pentru a curăţa zidurile vechi de peste 300 de ani.

Specialiştii încearcă să redea casei în care Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut în urmă cu 150 de ani ultima noapte în ţară strălucirea de odinioară. Metoda prin care clădirea monument este renovată i-a uimit pe trecători.

Eu n-am văzut până acum. Deşi soţul meu e constructor. Să ştiţi că e o treabă de tehnică nou, el nu mai văzuse treaba asta până acum,spune Mărioara Vanda, preşedintele asociaţiei de proprietari.

Metoda este o noutate chiar şi pentru specialişti.

E ceva nou şi pentru mine, e o oportunitate şi o bucurie mare pentru mine că pot să particip. Cu casca și cu costumul mă simt în siguranță,” spune Mihai Vasiliche, inginer în construcţii.

Faţă de variantele tradiţionale cu şmirglul sau cu dalta, această metodă de curăţare reduce timp de lucru la jumătate.

Printr-o curăţare manuală, cum se făcea până acum, se degradau mai rău suprafeţele, aici ornamentele rămân cu detaliile lor tocmai datorită metodei uşoare de curăţare,” explică Sebstian Susaru, reprezentantul firmei de curăţare arhitecturală.

Este pentru prima dată când Casa Cuza are parte de o reabilitare completă.

Ea dăinuieşte de prin 1752. A funcţionat prima dată hanul şi ospătăria Trompeter,” precizează Doina Antoniuc, arhitect Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Timiş.

Aproximativ 50 de mii de euro a costat reabilitarea faţadei, iar lucrările sunt plătite de asociaţia de proprietari.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns