Ministrul pentru Diaspora sustine ca 9.700.000 de romani sunt plecati din tara

Ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, sustine ca statisticile recente arata ca aproximativ 9.700.000 de romani sunt plecati in afara granitelor, subliniind ca motivele emigrarii sunt coruptia, calitatea slaba a clasei politice si saracia.

Dintre acestia, aproximativ 5.600.000 se afla in diaspora, diferenta in comunitatile istorice“, precizeaza Intotero.

Principala solicitare a romanilor din afara este starea infrastructurii si, cand ma refer la infrastructura, ma refer la drumuri, autostrazi, drumuri judetene, comunale, spitale, investitia si existenta unor conditii decente in sanatate si existenta scolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei sa se intoarca acasa. (…)

Motivele cel mai des invocate cand vine vorba de Romania sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de munca decent, stabilitatea, calitatea slaba a clasei politice de-a lungul timpului, coruptia.

Remedierea acestor motive ale plecarii lor ar constitui motivul principal pentru intoarcerea in Romania, insa probabilitatea celor chestionati in urmatorii patru ani ne arata ca un numar mic dintre acestia isi doresc sa se intoarca“, adauga sursa citata.

Ministrul a apreciat ca cifra romanilor plecati in strainatate este “foarte mare”.

“Vreau sa va spun ca vorbim aici de romani care au plecat in perioada ’45-’90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectiva, apoi sunt cetatenii care au plecat dupa ’90 si mare parte din ei au plecat in special in tarile din UE, dupa intrarea Romaniei in UE“, informeaza Natalia-Elena Intotero.

Sursa

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns