Îmbrățișări pe pietonala din Oradea oferite de elevi și studenți la Psihologie

Zeci de persoane au primit vineri câte o caldă îmbrățișare, pe pietonala Republicii din municipiul Oradea, de la elevi ai Liceului ‘Don Orione’ și câțiva studenți la Psihologie, care au ținut să marcheze prin această acțiune stradală Ziua Internațională a Îmbrățișărilor, sărbătorită pe 21 ianuarie.

01201300-717088078

‘Pe mine m-a emoționat și m-a uimit reacția unei bătrânice, pe care am îmbrățișat-o. Dânsa a început să plângă și mi-a spus că ea nu are nepoței și ne-a dorit tot binele din lume. Chiar îi mulțumim’, a declarat Alesia Gavriș, elevă în clasa a VI-a A, una dintre cele două inițiatoare ale evenimentului.

Tania Bondor, colega ei de inițiativă, a relatat că ele au pornit o acțiune similară, în noiembrie anul trecut, la nivelul liceul lor, ca să vadă ‘cum reacționează oamenii’. ‘Ne-am gândit că oamenii au nevoie de o îmbrățișare caldă mai ales că este foarte frig afară și pentru că mâine e ziua îmbrățișărilor’, a spus Tania.

01201301-717017421

Împreună cu psihologul școlii, Ioana Drugaș, grupul celor 15 elevi din clasa a VI-a A și câțiva din clasele mari au parcurs, în ger, strada centrală, oferind câte o îmbrățișare tuturor trecătorilor care acceptau gestul. Nu au fost omiși de la gestul tandru și tonic nici polițiștii sau jandarmii însoțitori, nici ziariștii prezenți ori chiar statuia lui Aurel Lazăr.

Evenimentul ‘O îmbrățișare călduroasă, pentru o zi friguroasă’ s-a derulat între orele 10.00 și 12.00, cu susținerea Consiliului Școlar al Elevilor ‘Don Orione’ și a studenților de la Departamentul de Psihologie, Universitatea din Oradea.

Mă simt foarte bine, foarte bine. Am senzația că întineresc! Le mulțumesc acestor copii și tineri pentru iubirea lor curată’, a spus un orădean, după o îmbrățișare. ‘Sunt minunați acești copii! Îngerași. E un gest foarte frumos. A început și pe stadion, pentru sportivi, să le dăm îmbărbătare, încurajare, să le transmitem optimism. Și zâmbetul este o terapie’, a susținut și profesorul Liviu Fulea, unul dintre îmbrățișați.

01201301-717046937

Directorul Departamentului de Psihologie, din cadrul Universității Oradea, conf. univ. dr. Marius Drugaș, a subliniat efectele benefice ale apropierii umane.

01201303-716908265

‘Îmbrățișarea este o formă a intimității fizice, ale cărei beneficii, conform literaturii de specialitate din domeniul psihologiei, pot fi: scăderea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de dopamină, oxitocină și endorfină — hormonii fericirii, dragostei și atașamentului, care creează un tonus psihic plăcut, armonios’, a afirmat Marius Drugaș.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns