Idee pentru un cadou inedit: plante carnivore „in vitro”

Plante insectivore „in vitro”, în recipiente de sticlă, ce au nevoie doar de lumină pentru a crea, timp de câteva luni, un colț verde în locuință sunt ineditele cadouri propuse de Grădina Botanică din Jibou, relatează Agerpres.

Plantele și mediul de cultură aferent sunt realizate de specialiștii Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou, care are în componență Grădina Botanică.

E o inițiativă a noastră în care vrem cumva să facem cunoscute o parte din rezultatele muncii noastre, respectiv faptul că am reușit să aclimatizăm și să înmulțim “in vitro” plante carnivore sau mai corect spus insectivore. În felul acesta vrem să le prezentăm și publicului, în aceste vase care au un rol decorativ, dar și un rol practic, în sensul că acolo am amplasat tot ceea ce planta are nevoie și îi asigură un mediu de viață potrivit. Dacă plantele sunt expuse la lumină, nu la temperaturi extreme, deci la temperaturi normale, o să se dezvolte o perioadă de timp, câteva luni de zile, în condiții bune”, a declarat Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou.

Potrivit sursei citate, printre plantele din recipientele de sticlă ce au circa 20 de centimetri lungime și un diametru de 10 centimetri se regăsește și Drosera Rotundifolia sau Roua Cerului, o specie insectivoră ce poate fi admirată, în mediu natural, în mlaștina de la Iaz.

Cormin Sicora a adăugat faptul că în zona dopului sticlei este un material care permite schimbul de gaze cu exteriorul – pentru că planta are nevoie de dioxid de carbon, dar care să nu lase să intre bacterii sau mucegaiuri.

Nu în ultimul rând, planta din sticlă poate fi un subiect interesant de experimente pentru copii.

Copii care vor fi interesați vor putea pune în sticlă o mică musculiță de oțet, o să vadă cum se prinde de perișorii de la planta insectivoră și este digerată”, a adăugat Cosmin Sicora.

Directorul CCB Jibou a precizat că, după perioada de câteva luni cât o plantă poate supraviețui în acest mediu, cei care au achiziționat astfel de cadouri inedite se pot întoarce la Grădina Botanică, pentru a le fi înlocuit, gratuit, conținutul recipientului.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns