1

Fizicienii au creat cel mai precis ceas din lume. Secunda ar putea fi recalculata

Fizicienii din Germania au construit ceasul cel mai precis de pe Pământ, atingând niveluri de precizie fără precedent cu un nou ceas atomic, care măsoară timpul în funcție de mișcările de ioni yterbiu.

Numit ceas optic cu un singur ion, dispozitivul funcționează prin măsurarea frecvenței de vibrație a ionilor yterbiu care oscilează înainte și înapoi de sute de trilioane de ori pe secundă între două niveluri diferite de energie. Acești ioni sunt prinși într-un “grilaj optic” de fascicule laser, care permite oamenilor de știință să contorizeze numărul de “ticăituri” yterbiu pe secundă pentru a măsura timpul atât de precis încât ceasul nu va pierde sau câștiga nicio secunda în câteva miliarde de ani.

Până nu demult, cele mai precise ceasuri erau ceasurile atomice cu cesiu –  care conțin un “pendul” de atomi ce sunt antrenați în rezonanță de radiația microundelor. Pe aceste ceasuri se bazează definiția oficială a secundei, potrivit standardelor internaționale.

În conformitate cu ceasul atomic cu cesiu, o secundă este timpul care se scurge în timpul a 9,192,631,770 cicluri de radiații produse de tranziția între două niveluri ale atomului de cesiu 133.

Totul bine până aici, dar când vine vorba de definirea timpului – lucrul care guvernează literalmente tot ceea ce facem în viață – nu poți fi niciodată prea exact.

Cercetători din întreaga lume au lucrat la perfecționarea ceasurilor atomice optice, astfel ca necesitatea de a redefini secunda în funcție de aceste dispozitive, mai degrabă decât in funcție de ceasurile atomice de cesiu este justificată. Și mai ales acum – având în vedere că o echipă de experți in ceas atomic de la Physikalisch-Technische Bundesanstalt Germania (PTB) au construit unul care este nu mai puțin de 100 de ori mai precis decât cele mai exacte ceasuri atomice cu cesiu.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

“Este considerată certitudine că o redefinire a secundei potrivit standardelor internaționale se va face pe baza unui ceas atomic optic”, spune echipa. SI se va baza pe un ceas atomic optic”, spune echipa. “Acestea au o frecvență de excitație considerabil mai mare , ceea ce le face mult mai stabile și mai precise decât ceasurile de cesiu.”

Prezise în anii 1980 de către fizicianul câștigător al premiului Nobel, Hans G. Dehmelt, ceasurile optice atomice sunt, practic, capcane cu laser pentru ionii singulari sau pentru mai multi atomi neutri. Astfel de ceasuri au fost construite in trecut, insă cel construit de echipa PTB este primul care atinge un nivel de precizie care, până acum, a fost prezis doar în teorie. In termeni tehnici, asta înseamnă că are un nivel de incertitudine de 3 E-18.

Echipa sustine ca yterbiul – un element chimic argintiu moale – este tipul perfect de ion pentru ceasul lor, deoarece aceasta poate tranzita între diferite stari pentru a da un “ticăit” clar și măsurabil. “Una dintre aceste tranziții se bazează pe trecerea în așa-numita” stare F” care, datorită duratei sale naturale de viață extrem de lungi (aproximativ șase ani) permite o rezonanță extrem de precisă.

La fel ca si kilogramul, care în prezent este în curs de redefinire, totul în Sistemul Internațional de Unități necesita revizuire în cazul în care ai un mod mai precis de masurare. Rezultatele au fost publicate in Physical Review Letters.

Sursă: sciencealert.com

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns