Echipa feminină de spadă a României a cucerit aurul olimpic la Rio

Echipa feminină de spadă a României a cucerit medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, joi, după ce a învins China, deținătoarea titlului, în finală, cu scorul de 44-38.

Ana-Maria Popescu (ex-Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu au adus prima medalie a României la JO 2016, încununând eforturile acestei generații de spadasine.

752136-cp-01776-pop

Este a patra medalie olimpică de aur a scrimei românești, după cele obținute de Mihai Covaliu la sabie individual, în 2000, la Sydney, de laura Badea, la floretă individual, în 1996, la Atlanta, și de Ionel Drâmbă, la floretă individual, la Ciudad de Mexico, în 1968. Totodată, e prima medalie olimpică de aur câștigată de scrima românească la echipe. La Rio, România a dispus de SUA în sferturi, cu 24-23, prin ”tușa de aur”, în semifinale a trecut de Rusia cu 45-31, iar în finală a învins China cu 44-38.

Româncele au fost susținute din tribune de alți sportivi din delegația țării noastre la Rio, printre care și echipa feminină de handbal.

Aur-pentru-spadasinele-romane-captura-TVR1-800x450

Sportiva Ana-Maria Popescu a declarat vineri că medalia de aur câștigată de echipa de spadă a României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro aparține ”copiilor” din loturile de juniori care au fost parteneri de antrenament în perioada de pregătire: ”Rezultatul acesta este al celor care ne-au ajutat. Și să știți că au fost puțini, au fost zece la număr colegii care au venit și ne-au ajutat. Dacă ar fi să fiu rea, aș putea spune, cu ghilimelele de rigoare, că au venit pe burta goală. Copiii aceia au venit pe timpul lor, și-au rupt din vacanța lor să vină să ne ajute. Nu ne permiteam să greșim ca la Londra, să ne antrenăm cu o altă echipă. Era singura noastră opțiune să ne folosim practic de acești copii. Deci este și meritul lor că am ajuns aici, pentru că au încercat pe cât posibil să ne pună probleme și să ne ajute la antrenamente. Este mare lucru, iar asta înseamnă pură pasiune. Mi-aș dori ca ei să fie cei ajutați. Noi chiar dacă primim totul și ei trebuie să fie ajutați, pentru că altfel…”, a spus campioana olimpică.

Iată un GIF cu tușa obținută ”din aer” de Ana-Maria Popescu.

“Cu această victorie ne-am spălat păcatele de la individual. Îi dedic medalia tatălui meu (nr – decedat înainte de JO de la Londra). Se spune despre mine că sunt arogantă în scrimă. Să-l vedeți pe antrenorul Chinei, Daniel Lavavasseur. Mă bucur că le-am bătut pe chinezoaice”, a declarat Ana Maria Popescu.

“Am trăit finala cu un puls extrem de mare, simțeam că-mi iese inima din piept și nu mai am aer. Atunci când nu eram pe planșă, genunchii îmi tremurau atât de tare încât nu puteam să scriu scorul pe foaie. Nu-mi vine să cred că mi s-a îndeplinit un vis”, a spus Loredana Dinu, la finalul partidei câștigate împotriva Chinei.

La interviuri, Simona Pop, a treia clasată a echipei, opțiunea pe care se înghesuie toți adversarii sperînd că e veriga slabă, se arată veselă, deschisă și grăbită ”pentru că vreau să sun acasă”. Rusoaicele s-au mai păcălit cu mine. Nu e ușor să tragă toți adversarii pe tine, să încerce să te țină cît mai mult pe planșă. Am avut momente cînd îmi venea să le zic: <<Măi, fată, nu mai trage și în ultimele zece secunde, lasă-mă în plata Domnului că oricum te-am bătut!>>”.

Surse: agerpres, reporterntv.ro, gsp.ro

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns