Drumul lui Daniel Robu de la ucenicul din Neamț, la unul dintre cei mai mari croitori la comandă în țara modei, Italia

Daniel Robu s-a născut și a crescut în Săbăoani, un sat din județul Neamț. Prima dată a intrat într-o croitorie copil fiind și a rămas fascinat de mirosul fierului de călcat în contact cu stofa, de tipare, bolduri, crete sau metrul de croitorie. Atunci, spune el, a început să se scrie destinul lui Daniel Robu. A făcut ucenicia într-o croitorie, iar apoi și-a deschis o afacere de familie. Însă, talentul lui îi arăta că nu este de ajuns. Așa că și-a luat soția și au plecat împreună către țara făgăduinței din tărâmul modei, Italia.

La început, Daniel Robu a lucrat ca majordom, asta ca să aibă cu ce se întreține, până ce a putut intra în câteva croitorii, apoi a început să-și facă relații și să adune contacte și s-a apucat de croit costume bărbătești în subsolul casei lui. Foarte curând, aceste costume au ieșit din subsol, au fost apreciate și azi sunt purtate de politicieni, oameni de afaceri, vedete sau sportivi din Milano.

Au fost pași mici, anevoioși, dar încununați de succes pentru că, în scurt timp a ajuns să-și deschidă primul atelier de croitorie, apoi pe al doilea, iar astăzi a ajuns un foarte apreciat croitor, atât în rândul colegilor de breaslă, cât și în rândul clienților din lumea întreagă.

Daniel Robu conduce azi Sartoria Robu, un brand ce spune povestea unei pasiuni, a unui talent, ambele încununate de foarte multă muncă.

Cum arată azi Sartoria Robu? Câți angajați, ce cifră de afaceri, câți clienți și cine sunt ei?

Sartoria Robu are astăzi croitori profesioniști, italieni și români. Pe lângă aceștia, avem ucenici din toate colțurile Africii și din Orientul Mijlociu. Suntem o echipă foarte colorată, formată din oameni care pun suflet în munca lor.

Despre cifra de afaceri vă pot spune doar că este în creștere, de la un an la altul. Clienții noștri vin, în principal, din sectorul business, sport și show-biz. Sunt profesioniști, vedete, sportivi, oameni politici, oricine apreciază eleganța și cunoaște valoarea unui costum la comandă, după tradiția și calitatea italiană.

Unde v-ați născut și unde ați copilărit?

M-am născut și am copilărit la Săbăoani, județul Neamț.

Când ați luat prima dată contact cu croitoria?

Primul contact cu un croitor și atelierul său l-am avut la vârstă mică. Un vecin m-a trimis să iau o pereche de pantaloni de la un croitor bătrân din sat, iar pentru mine atelierul lui, mirosurile, mașina de cusut, toată atmosfera, erau aproape magice. Cel mai probabil acela a fost momentul care mi-a hotărât destinul. De atunci am început să folosesc mașina de cusut pe care o primise mama ca zestre.

Ce lucrați înainte de a pleca în Italia?

Am avut mereu un AF (afacere de familie) unde făceam croitorie.

Cum de a aparut gândul de a imigra?

Din două motive: pentru un viitor mai bun și, mai ales, pentru a mă perfecționa în țara modei. Italia era și este, țara în care croitoria la comandă are rădăcini foarte adânci, unde calitatea produsului este maximă.

Erați căsătorit când ați plecat?

Da, eram căsătorit, am plecat împreună cu soția mea, iar în primele luni am lucrat ca majordom. În timpul liber am identificat atelierele de croitorie la comandă, mi-am făcut contacte și mi-am reluat activitatea mea.

Înțeleg că ați început să faceți costume în subsolul casei în care locuiați. Cine a fost primul client? Când ați deschis atelierul?

Primul atelier în Italia l-am avut în subsolul casei, ca mulți alți întreprinzători iar primul client a fost un italian de înaltă clasă, care mi-a rămas fidel până în ziua de astăzi. Treptat mi-am creat un portofoliu, mă perfecționam, învățam de la maeștrii cu care am intrat în contact.

După multe sacrificii și foarte multă muncă, mi-am asumat riscul primului atelier, la Torino, în anul 2005, cu sprijinul familiei și al primilor colaboratori, cărora le sunt mereu recunoscător. Al doilea atelier, mai mare, l-am achiziționat de la una dintre firmele la care lucrasem inițial. Practic le-am preluat sediul și activitatea, le-am relansat cu brandul meu, Sartoria Robu. Acest lucru se întâmpla în 2014 iar la deschidere am invitat toți maeștrii croitori din Torino. Majoritatea au venit, ceea ce a însemnat o recunoaștere a calității muncii mele și un semn de respect.

Drumul până în acest punct a fost lung, primisem o distincție din partea Regiunii Piemont, pentru „Excelență Artizanală”, devenisem membru al Academiei Naționale a Croitorilor, apoi delegat regional al acesteia pentru Piemont.

Ulterior am înființat Asociația Națională a Croitorilor Profesioniști din România (ANCPR) pentru a ajuta colegii din țară, pentru a le deschide noi perspective și oportunități. Cu aceasta am reprezentat România în cadrul evenimentelor organizate de către Federația Internațională a Maeștrilor Croitori (WFMT), la Roma, în Finlanda și Taiwan. Anul acesta Congresul se desfășoară la Verona iar delegația românească este compusă din 10 membri.

Îmi doresc foarte mult ca profesioniștii români, colegii mei de breaslă, să crească, să aibă acces la piața internațională, să se perfecționeze și să câștige vizibilitate. Profit de ocazie pentru a îi invita alături de mine, în ANCPR.

Sursa

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns