DRAGOBETE, tradiții 24 februarie. De ce trebuie să faci curățenie în casă

Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie, iar în 2018 va cădea într-o zi de sâmbătă.

Dragobetele este simbolul suprem al iubirii la români și este reprezentat în tradiții ca un tânăr fermecător care cucerea fetele. Dragobetele corespunde, din punct de vedere calendaristic, cu o altă sărbătoare și anume Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, dar, totodată, reprezintă și sfârșitul iernii și începutul primăverii, momentul când natura se trezește la viață.

Obiceiuri

Există o serie de obiceiuri și tradiții respectate de Dragobete. Așadar, pe data de 24 februarie, se spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească, iar apa obținută să o folosească pentru a se spăla pe față. Tradiția spune că apa le ajută pe fete să fie mai fermecătoare.

La fel ca de Bobotează, în anumite zone ale țării, este adoptat obiceiul ca fetele nemăritate în căutare de soț să-și pună busuioc sfințit sub pernă. Cel care va apărea în visul lor le va fi sortit spre cununie. Înainte de culcare, acestea trebuie să se roage ca Dragobetele să le dezvăluie în vis iubitul astfel încât ele să-l poată căuta.

Studiu 2018

Şapte din 10 români vor sărbători tradiţionalul Dragobete, iar cei mai mulţi români vor aloca între 51 şi 100 de lei pentru cadou, cel mai puţin dorite cadouri fiind jucăriile din pluş, potrivit unui sondaj desfăşurat de Provident la nivel naţional.

Pe primul loc pe lista articolelor cel mai puţin dorite sunt jucăriile din pluş, 30% dintre români spunând că nu mai vor să primească un asemenea cadou.

”Ca valoare, cei mai mulţi români alocă între 51 şi 100 de lei – 35%, iar darurile între 101 şi 200 de lei sunt preferate de peste un sfert dintre aceştia. Aproximativ 8% dintre respondenţi vor da cadouri de peste 301 lei”, se arată în raport.

Pe lângă cei 37% dintre români care sunt pregătiţi să aloce 5-10% din veniturile lunare unui cadou de Dragobete, o treime vor plăti maximum 5% din venituri, iar 7% dintre respondenţi sunt gata să dea peste 20% din venituri pentru un cadou.

”Întrebaţi despre modul în care vor petrece Dragobete alături de cei dragi, 38% spun că vor rămâne acasă, în doi, un sfert ies la cină, în oraş, iar peste 6% la cinematograf. Peste 31% dintre respondenţi spun şi că fie nu sărbătoresc deloc ziua de Dragobete, fie au sărbătorit, deja, Valentine’s Day”, se arată în raport.

În căutarea cadourilor, 41% dintre români vor alege centrele comerciale tip „mall”, puţin peste o treime optează pentru comenzile online, iar 18% aleg calea supermarket-ului. Ca metodă de plată, mai mult de jumatate au pregătit numerar, 37% preferă cardul, iar 8% plata ramburs, la livrarea cadoului prin curier.

”Dacă o treime dintre respondenţi vor să ofere cadou o cină şi un film, iar aproape un sfert se gândesc să dăruiască articole de parfumerie şi cosmetică, ultima poziţie a podiumului intenţiilor de cadouri este disputată de articolele de îmbrăcăminte – 16% şi, respectiv, bijuterii şi accesorii – 15%”, se arată în raport.

Sursa

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns