Două eleve de origine română, câștigătoarele unui concurs de științe în Irlanda

Două eleve de origine română au câștigat un concurs de științe dedicat tinerilor din Irlanda și vor reprezenta această țară într-o competiție europeană.

Cea de-a 52-a ediție a competiției „BT Young Scientists & Technologists 2016” a fost câștigată de Maria Louise Fufezan (16 ani) și de Diana Bura (15 ani), eleve în orașul Balbriggan din Irlanda.

Fetele au fost premiate pentru proiectul „An Investigation into the Effects of Enzymes used in Animal Feed Additives on the Lifespan of Caenorhabditis Elegans”.

„Cele două eleve au pus o întrebare inedită – enzimele adăugate în hrana animalelor ar putea avea efecte asupra viermilor care sunt importanți pentru fertilitatea solului? Fetele au furnizat indicii că ar putea exista o schimbare neașteptată și negativă în comportamentul și durata de viață a acestor viermi importanți. Lucrarea lor este importantă pentru mediu, pentru industria alimentară și va duce cu siguranță la cercetări viitoare în acest domeniu, a explicat Grace McCormack, membru al juriului, citată de btyoungscientist.com.
Maria și Diana au primit un cec în valoare de 5.000 de euro și vor reprezenta Irlanda în cadrul celei de-a 28-a competiții europene de știință adresată tinerilor. European Union Young Scientist va avea loc în acest an la Bruxelles. De asemenea, fetele au primit și o excursie în Anglia, cu toate costurile incluse.

„Suntem mândri că acest concurs continuă să fie o rampă de lansare pentru viitorii antreprenori, oameni de știință și specialiști în tehnologie și avem nenumărați câștigători din trecut care dovedesc acest lucru. Felicitări Mariei și Dianei, care se alătură acum unei liste prestigioase de câștigători respectați și care vor reprezenta Irlanda la concursul Tineri Cercetători în UE în acest an”, a declarat Shay Walsh, director general BT Irlanda, compania de telecomunicații și internet care organizează concursul din Irlanda.

Aproape 1.200 de elevi din Irlanda au trimis 550 de proiecte în cadrul competiției din acest an.

Adolescentele au povestit că ideea pentru această cercetare le-a venit în timp ce își petreceau vacanța de vară la bunicii lor din România, potrivit „Irish Daily Mail”. În viitor, Maria și Diana vor să lucreze în medicină.

Sursa: GreatNews

1-echipamentgratuit-1030x215

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns