Designer român la New York: ”România trebuie să înceapă să-și promoveze artiștii din străinătate”

După ce a lucrat în mai multe firme pe postul de head designer din Europa și America și a văzut că în domeniul modei se pune mai mult accent pe industrie și nu pe artă, în urmă cu aproximativ zece ani, Alexandra Popescu-York a decis să pună temeliile propriului business, Alexandra Art&Design, în încercarea de a schimba mentalitatea și mersul lucrurilor într-o lume atât de ahtiată după profit.

„Industria modei vrea doar să vândă cantităţi imense, pentru a avea profituri mari. Și în marile companii sunt angajate persoane în funcţii de designer şi creative director care nu au nicio legătură cu moda, educaţie sau simţ artistic” explică Alexandra Popescu-York.

Potrivit ei, moda fără artă nu este modă, este doar industrie, doar funcţionalitate. „Multe companii fac pe bandă rulantă mii şi milioane de uniforme, iar consumatorul de rând este încântat de preţurile mici pe care le au aceste lucruri, care nu îl evidențiază cu nimic de ceilalţi consumatori ai acelui brand”, punctează creatoarea.

Obişnuieşte să îşi construiască tiparele direct pe manechin şi nu pe masa de croit, cum o fac alţi designeri. De-a lungul timpului a creat rochii fără cusături laterale, cu sute deîmpletituri şi foarte rar, recunoaşte că foloseşte tiparul clasic. Mai precis, numai atunci când este neapărată nevoie. „Autenticitatea unui designer constă şi în folosirea materialelor, ţesăturilor, pe care nimeni altcineva nu le are”, explică ea. De multe ori pictează pe material, brodează sau modifică total textura prin suprapuneri. „Se spune că nu poţi reinventa roata, însă eu mă încăpăţânez aprig să demonstrez că poţi fi original în modă”, mai spune tânăra. Alexandra Popescu-York pictează de la vârsta de trei ani şi a studiat designul vestimentar şi arta plastică la Universitatea de Arte din Bucureşti.

Acum se pregăteşte pentru Couture Fashion Week New York, unde îşi lansează colecţia ”Magnetic” (10 februarie 2018). Pentru Alexandra Popescu-York, este cel de-al nouălea sezon consecutiv la care participă, fiind singurul artist- desginer din lume care, până la ora actuală, şi-a prezentat la un astfel de eveniment simultan, atât o colecţie de modă couture cât şi o expoziţie de pictură.

Deşi mulţi designeri se limitează în a crea haine, pe care le vând pe websiteuri sau în magazine fizice, Alexandra Popescu-York se avântă să facă showuri de modă. Ea nu creeză rochii, ci concepte, nu haine de un sezon ci trenduri, mişcări.

Ca planuri pe termen scurt, Alexandra şi-a propus să se implice şi mai mult în promovarea României în lume „România trebuie să înceapă să îşi accepte, aprecieze şi promoveze  artiştii din străinătate! Se zice că pentru un artist trebuie să  ai poporul tău în spate, să te susţină şi apoi să cucereşti lumea. Eu am cucerit lumea şi apoi le-am arătat că provin dintr-o ţară frumoasă pe care îi invit să o cunoască”, mai spune designerul.

Sursa

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns