Doi timișoreni sunt singurii degustători de ciocolată certificați din România

În România există doar doi degustători de ciocolată, certificaţi de International Institute of Cacao and Chocolate Tasting. Este vorba de timişorenii Diana Şecman şi Nicolae Velciov. Sunt singurii români care pot face parte din juriul unor competiţii precum International Chocolate Awards.

Totul a pornit dintr-o pasiune, spune IT-ul Nicolae Velciov. În 2014, Nicolae Velciov a participat la un curs profesionist de degustător de la la Hanovra şi a susţinut un examen. Timișoreanul mărturisește că a fost o pasiune împlinită. Cu această ocazie, a degustat 25 de tablete pe durata a trei zile.

“Stăteam și citeam recenzii despre ciocolată făcută cu boabe din Venezuela, Peru, Ecuador, Guatemala, Madagascar. Aveam senzația aceea de copil ‘eu când ajung să gust așa ceva’. Așa am avut contact cu ceea ce se numește ciocolata bean to bar. Adică de la boaba de cacao la tabletă, același om este responsabil de tot procesul și știe ce face. În 2014, am început primul atelier public”.

Orice pasionat de ciocolată ar trebui să ştie să recunoască o ciocolată bună. Aceasta trebuie să fie aromată, originală şi creată din ingrediente autentice. Un degustător autentic de ciocolată va recunoaşte însă şi cele mai mici amănunte.

Munca de degustător în concursurile de ciocolată nu este una chiar simplă, mai spune Nicolae Velciov. Degustătorul spune că cele mai importante ingrediente ale ciocolatei sunt boabele de cacao. Apoi, ciocolata poate să conțină orice alt ingredient. Nicolae Velciov şi partenera sa, Diana Şecman, organizează periodic, în Timişoara, ateliere de degustări de ciocolată.

Sursa

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns