ro

Decalogul lui Ion Ratiu. Fii mandru ca esti roman!

Cele 10 porunci ale exilului românesc, citite de Ion Ratiu în 1984 la Geneva, la primul Congres al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL):

Chiar daca denumirea de „exil românesc“ nu se mai aplica astazi românilor care traiesc în afara României (atât situatia din tara, cât si din diaspora fiind foarte diferite de cele din anul 1984), acest crez este înca actual. Subliniaza, înainte de toate, faptul ca trebuie sa fim mândri de ceea ce suntem si de locurile din care venim. Vorbeste apoi despre respectul de sine, de a fi roman si despre respectul fata de ceilalti. Ne încurajeaza sa colaboram, sa facem ceea ce putem, potrivit propriilor noastre puteri, pentru tara noastra. Sa nu criticam eforturile celorlalti, ci sa încercam sa impunem un exemplu prin ceea ce facem si prin felul în care facem acele lucruri.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

1. Fii mândru ca esti român. Afirma-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi. Civilizatia are radacini adânci în pamântul tarii noastre.
2. Afirma-ti dragostea pentru patrie de câte ori ai ocazia. Nu pentru ca esti sovin, ci pentru ca doresti sa servesti pe cei ramasi acasa.
3. Apara drepturile poporului român în totalitatea lui: nu regateni, transilvaneni, basarabeni, banateni, timoceni, aromâni, sau megleniti. Toti suntem români.
4. Ajuta-ti compatriotii: din mai putinul ce ai, da-ti tainul; nu-l precupeti.
5. Sustine institutii românesti din diaspora oricât de modeste si imperfecte ar fi.
6. Nu critica niciodata, nici macar „prieteneste“, pe românul care se straduieste sa apere sau sa promoveze cauza nationala. Fa tu mai bine.
7. Nu aduce nici o critica, nici macar „constructiva“ semenului tau care lupta. Critica ta sa se afirme prin fapta; facând mai mult si mai bine decât face el.
8. Fii totdeauna constient ca gelozia, invidia si calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat si slab care nu mai are nici tara si nici pozitie în societate. Nu te lasa prada acestor sentimente inferioare.
9. Opune-te numai celor care guverneaza la Bucuresti pentru ca ei siluiesc vointa poporului român. Opozitia fata de eforturile altor patrioti români este irosire de energie.
10. Fa ceva pozitiv pentru tara ta, pentru tara din care te tragi si pentru compatriotii tai, oricât de modest sau neînsemnat; dar fa-o în fiecare zi.

Sursa: Cosmacpan

Canale TV Romanesti-Echipament Gratuit

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns