De ce se beau 44 de pahare de vin de ziua celor 40 de Mucenici

Sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii încheie zilele babelor, ce lasă loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri pentru ca să iasă căldura și să intre.

Există și o legendă, din Moldova, unde se vorbește de ziua celor 44 de Sfinți, însă, tradiția crestină afirmă că au fost 40 de mucenici. Cei 40 de sfinti au trait pe vremea imparatului pagan Licinius care a domnit intre 308 – 324. Ei au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism.

În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin după cea geto-dacică, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința, ca acești Sfinți au fost 44.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească.

Aboneaza-te la Canale Tv Romanesti

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci copți din aluat de cozonac, unși cu miere și presărați cu nucă. În unele zone, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahar și scorțișoară și presărați cu nucă.

Sfinții 40 de Mucenici, prăznuiți de creștinii ortodocși în ziua de 9 martie, erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman păgân Licinius. Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Aceștia au refuzat și au fost întemnițați timp de opt zile, bătuți cu pietre și condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Moaștele lor au fost răspândite la mai multe biserici ortodoxe.

Tradiția  creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Acestea se zice că reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.

Sursa: evzmd.md

1-echipamentgratuit-1030x215

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns